Karadeniz mutfağının vazgeçilmez sebzesi nedir diye sorsak ilk aklınıza gelen kara lahana olacaktır. Yöresel olarak farklı adlandırılan kara lahanaya mancar, pancar, azman lahana da denilmektedir. Genellikle etli dolması yapılan bu bitkinin yemeği ve kavurması da yapılır.
Yaz-kış yenilen bu sebzenin adı Eski Yunanca'daki lahana "yenilebilen sebze" kelimesinden gelmekte ve bölgede (Lazca); Kelemlu farklı yörelerdeki adlarıyla Pancar, Pezük (Gürcüce); Şaviphali olarak da bilinmektedir.
Pancar (Kara Lahana) Çorbası İçin Gerekli Malzemeler:
1 adet kuru soğan. 1 adet acı biber. 1 su bardağı mısır unu. 1/2 çay bardağı pirinç
Kırmızı lahana ve kara lahana aynı mı? Karalahana, marul ile bezer görünümde olması sebebiyle aynı kategoride sanılsa da aslında turpgiller (Brassica) ailesinden, geniş ve kalınca kat kat yapraklara sahip bir sebzedir. Beyaz ve kırmızı lahana gibi merkez yaprakları baş oluşturmaz.
Kara lahana, kasım ve aralık ayına kadar tarlada ve bahçede büyüyebilen bir sebzedir. İlkbaharda dikildiğinde mayıs ve haziran ayılarında toplanabilen bitki, temmuz ve ağustos aylarında dikildiğinde kasım ayında toplanır.
İlgili 37 soru bulundu
Bunun nedeni karalahananın iyot emilimi yapmasıdır. Oxalates maddesini içerir. Bu yüzden karalahanayı herkesin tüketmesi önerilmez. Özellikle safra kesesi, böbrek ve gut rahatsızlıkları gibi hastalıklara sahip olan kişiler karalahana kullanımından uzak durmalıdır.
Yöresel olarak farklı adlandırılan kara lahanaya mancar, pancar, azman lahana da denilmektedir. Genellikle etli dolması yapılan bu bitkinin yemeği ve kavurması da yapılır.
Yöresel olarak farklı adlandırılan kara lahanaya mancar, pancar, azman lahana da denilmektedir. Genellikle etli dolması yapılan bu bitkinin yemeği ve kavurması da yapılır. İçerdiği yüksek C vitamini dışında A, B ve E vitaminleri bakımından da zengindir. Oldukça besleyici olmasının dışında birçok faydası vardır.
Karalahana, içeriğinde bol miktarda C vitamini bulunduran ve antioksidan içeren kış sebzesidir. İçerdiği vitamin ve mineraller nedeniyle sağlığa çok faydalı olan sebze, bulundurduğu yüksek lif miktarı ile sindirim sistemini destekler ve düzenler. Vücudu toksinlerden arındırır ve kalp sağlığını korur.
Karalahana hem güçlü bir antioksidan kaynağı hem de içerdiği vitamin ve minerallerle nedeniyle çok besleyici bir sebzesidir. Lifli bir sebze olduğu için sindirim sistemini destekler ve kabızlığı önler. Ayrıca kan şekeri seviyesini dengeleyerek diyabete karşı koruyucudur.
Karadeniz mutfağının vazgeçilmez sebzesi nedir diye sorsak ilk aklınıza gelen kara lahana olacaktır. Yöresel olarak farklı adlandırılan kara lahanaya mancar, pancar, azman lahana da denilmektedir.
Sağlıklı beslenme akımıyla birlikte en çok duyduğumuz malzemelerden biri kuşkusuz Karadeniz mutfağının olmazsa olmazı karalahana ve hayatımıza nispeten yeni giren kale.
Karalahana aslında ıspanak veya pazı yerine kullanabileceğiniz bir sebze.
Tam bir C vitamini deposu olan kara lahana aynı zamanda A, B, E vitaminleri, kalsiyum, potasyum, kükürt, magnezyum, bakır ve demir açısından da oldukça zengindir.
Kara lahana, birçok yemek çeşidine yakışabilen bir besindir. Kara lahanayı kavurma, haşlama, buharda pişirme yöntemleri ile hazırlayabilir; çorba, sarma, börek, yemek, salata olarak tüketebilirsiniz. Bunun yanı sıra haşladıktan sonra mikserden geçirerek püre haline getirebilir ve et yemeklerinin yanında sunabilirsiniz.
C vitamini yönünden birçok sebzeye göre içeriği çok daha kuvvetli olan beyaz lahana enfeksiyonlara karşı korur, bağışıklığı güçlendirir. Beyaz lahananın 100 gramı, günlük C vitamini ihtiyacının yüzde 40'ını karşılar.
Düşük kaloriye sahip olduğu için rahatlıkla tüketilebilir. Lahana hangi organa iyi gelir? Lahananın iyi geldiği organlar arasında beyin, kalp, bağırsak ve göz bulunur. Bu organlar lahananın içinde yer alan A, B ve C vitamini, antioksidan ve polifenol sayesinde güçlenir.
Lahana suyunda yer alan antioksidan maddeler sayesinde, bağırsaklarınızda oluşan zararlı maddelerin atımı kolay olacaktır. Yani ödem ve şişlik gibi problemleri lahana suyu ile giderebilirsiniz. Bağırsak sisteminin daha aktif çalışmasına destek olan lahana suyu sizi kolon kanserinden de koruyacaktır.
Tansiyona Karşı Kırmızı Pancar Suyu
Yiyeceklerle alınan nitrat, vücutta nitrik okside indirgenir, nitrik oksit damarları gevşetip rahatlatır. Bu da kan dolaşımını iyileştirerek, kan basıncını düşürür. Kan basıncının yüksek seyretmesi kalp krizi, inme, kronik kalp yetmezliği ve böbrek hastalıklarına neden olabilir.
Düdüklünün en alt kısmına iki avuç mancar koyalım mısır karışımını üzerine koyun kalan mancarı tekrar koyup üzerine tekrardan bulgur koyun tereyağını çok az sıvı yağ salçayı kavurun üzerine dökün üzerine çıkacak kadar kaynar su koyun düdüklünün kapağını kapatıp 1 saat kısık ateşte pişirin.
Betterave, Beta Vulgsris yahut beet isimleriyle de bilinen pancar, ıspanakgiller familyasına ait bir bitkidir.
Örneğin; şeker pancarı şeker yapımında kullanılırken, kırmızı pancar daha çok turşu ve şalgam yapımı için tercih edilmektedir. Pancarın en çok bilinen türleri şunlardır; Şeker Pancarı; Ülkemizde şeker elde etmek için kullanılan bu pancar türünün kökleri oldukça etli ve yumrudur.
Hem yaprakları hem de kökü tüketilebilen pancar, pazı ve ıspanak ailesine aittir. Yapraklarının acı bir tadı olan pancarın, kökü tatlı olarak bilinir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri