Bu dönemde normal iklim şartlarında haftada 1 kez, kumlu topraklarda ise haftada 2-3 günde bir kez bitkinin hafif bir şekilde sulanması önerilir. Su ihtiyacı kuru madde birikiminin en fazla olduğu kök ve gövde büyüme döneminde artar. Sulamanın çok fazla ya da yetersiz yapılması pancar verimini olumsuz yönde etkiler.
10-15 gün arasında çimlenen pancar tohumları eylül ve ekim aylarında hasat edilmektedir. Pancar Tohumu Kaç Günde Bir Sulanır? Pancar tohumu haftada en az bir defa sulanmalıdır.
Yağmurlama sulamayla harcanan su miktarı 38 tondur, Damla sulamayla harcanan su miktarı ise 7 tondur. Bu sulama eğer bilgisayar yardımıyla ve topraktaki pancar bitkisinin kök dibindeki nem oranı ayarlanarak yapıldığı takdirde harcanan su miktarı ise, 1 tona düşmektedir.
KIRMIZI PANCAR SULAMA İŞLEMİ
Bitki, gelişme döneminde yüksek nemden hoşlanır. Yağmurlama sistemi ile sulanması bitki gelişmesini olumlu etkiler. Bu nedenle pancar yetiştiriciliğinde genellikle yağmurlama sulama tercih edilmektedir. Bunun yanında salma sulama da yoğun olarak kullanılmaktadır.
11) Sulama:
b) Gelişme dönemi Sulama: Haziran sonu ile Eylül ortalarına kadar yapılmalıdır. c) Hasat öncesi Sulama: Toprağın tavlı duruma getirilerek, hasadı kolaylaştırmak ve kök kırılmalarını önlemek amacıyla yapılan sulamalar olmak üzere üçe ayrılır. Sulama sayısı bitkideki gelişme gözlenerek 4-6 defa yapılmalıdır.
İlgili 40 soru bulundu
Bitkinin suya hassas olduğu çimlenme döneminde hafif sulama yapılmalıdır. Yağışların yetersiz olduğu yerlerde, toprak nem düzeyinin %50'den az olmaması gerekir. Bu dönemde normal iklim şartlarında haftada 1 kez, kumlu topraklarda ise haftada 2-3 günde bir kez bitkinin hafif bir şekilde sulanması önerilir.
Şeker pancarına rahatlıkla organik gübre uygulanabilir. yanmış sığır gübresi, yanmış davar gübresi, kuru tavuk gübresi ve pancar yaprağı organik gübre olarak giderek daha fazla kullanılmaktadır. Temel besin maddeleri (K, P ve Mg) yanında iz elementleri de %100 olarak alınır.
Ortam sıcaklığı: Pancar tam bir kış bitkisi olduğundan yüksek sıcaklıkları çok sevmez. Özellikle çimlenme döneminde yüksek sıcaklık pancarın gelişimini olumsuz yönde etkileyecektir. Bu sebeple onu doğrudan şiddetli güneş ışığı alan alanlardan uzak tutmanızda fayda var.
Kırmızı pancar suyunun içerisine elma, limon, havuç ve zencefil gibi meyveleri ve sebzeleri ekleyerek daha lezzetli bir hale getirmeniz de mümkündür. Aynı zamanda içerisine isteğe göre bir miktar şeker de ekleyebilirsiniz.
Çimlenme ortalama 12-24 gün arasında gerçekleşir. Verimli, çapalayarak havalandırılmış bahçe toprağına, 1 cm derine ektiğiniz tohumların arasına 10 cm, her sıra arasına ise 25 cm mesafe bırakınız. Nemli toprakta kolayca çimlenir ve yetişirler.
Şeker Pancarı Sulama
Su, mutlaka toprağın ve iklimin mevcut durumu göz önüne alınarak bitkinin talebi kadar verilmelidir. Şeker pancarının su talebi, toplam 700 ile 800 mm arasındadır. Her sulama ile aşağı yukarı 100-130 mm su verilir.
Şeker pancarı su gereksinimi yüksek bir bitki olup yalnızca yeterli yağış ve düzenli sulama şartların- da yüksek miktarda şeker üretir. Sulamaya bitkile- rin su gereksinmesine göre en erken pancarlar 8-10 yapraklı döneme gelince başlanır.
Özet. İki yıllık bir bitki olan şeker pancarı (Beta vulgaris L.) şeker üretimi amacıyla tek yıllık olarak üretilmekte ve en çok su tüketen bitkiler arasında yer almaktadır.
Dekardan 15-20 ton pancar verimi alınabilir.
şeker pancarı tohumları kg olarak degil 100 bin adet tohum mevcut bir ünitede.
Aslında yetişkinler için bile pancarın kabuğunu sindirmek zordur. Uzmanlar 8. ayın bebekleri pancarla tanıştırmak için uygun olduğunu söylüyor.
Saplarından yemek ve salata da yapabilirsiniz. Ardından pancarları tencereye aktarıp üzerine soğuk su ilave edin. Bir miktar tuz ekleyerek kaynamaya bırakın. Soğuk suda ağır ağır haşlamak hem renklerini hem de lezzetini korumasına yardımcı olacaktır.
Pancar sindirim sistemini düzenleyen iyi bir lif kaynağıdır. Kan temizlenmesi ve karaciğerin zehirlerden arınmasına yardımcı olduğu için detoks olarak kullanılabilen aynı zamanda iltihap önleyici, azaltıcı etkiyede sahiptir. Kırmızı pancarda bulunan betanin yüksek oranda antioksidan özelliği gösteriyor.
Haşlayıp tek başına tüketebilir veya cipsini yapabilirsiniz. Dilerseniz suyunu sıkıp içebilirsiniz. Birçok kişinin aklında “pancar suyu içilir mi” sorusunun olduğunu biliyoruz. Uzmanlara göre pancar suyu içmek çok faydalı.
Bu durumda 22,5-7,5=15 kg N/da vermek gerekir. Bunun bir kısmını 15-15-15+Zn taban gübre ile (60 kg/da) verdiğimizde, 9 kg N vermiş olursunuz. 15-9=6 kg N/da ihtiyacını ise üst gübrelemede %26 N CAN gübresinden dekara 23 kg uygulamakla karşılayabilirsiniz.
Kış sebzesi olan pancar iyi bir lif kaynağıdır. Ayrıca folat, manganez, potasyum, demir ve C vitamininden de zengindir.
Gölgede Yetişen Sebzeler
Bunları doğrudan güneş ışığı gören alanlarda yetiştirmelisiniz. Pancar, havuç ve patates gibi kök sebzeler, daha az doğrudan güneş ışığına sahip olan kısmen gölgeli alanlarda yetişebilse de, en az yarım gün tam güneşe ihtiyaç duyacaklardır.
Bunun için neler yapmalıyız? Toprak işlemeden ekime, uygun tohum seçiminden doğru gübrelemeye üretimin bütün aşamalarını iyi yönetmeliyiz. Bitki besleme alanında 68 yıllık tecrübeye sahip bir firma olarak gübrelemeyi bilinçli yapmanızı öneriyoruz. İşe mutlaka toprak analizi ile başlayın.
Eldorado ve Coyote çeşitlerinde kaplı tohumlar, Stine ve Giraf çeşidinde ise kapsız tohumlar daha yüksek verime sahip olmuşlardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri