Hipertansiyonu olan kişilerle yapılan çalışmalar, günde 1 su bardağını geçmemek şartıyla (250 ml) kırmızı pancar suyu tüketimin kan basıncını önemli ölçüde düşürdüğünü gösterir. Ancak 'tansiyonu düşürdüğünden' aşırı tüketiminden kaçınmak gerekir.
Şeker oranı yüksek bir sebze olduğundan, pancar suyunun da aşırı tüketilmemesi gerektiğine dikkat çeken Uzm. Dr. Özgür Şamilgil, "Çalışmalara göre çok yüksek besin değeri nedeniyle haftada 2 gün, yarım veya bir bütün pancar ya da aynı aileden pazı, ıspanak, kinoa tüketimi önerilmektedir.
Pancar suyunun günde bir bardak içilmesi tavsiye edilir. Aşırı miktarda tüketimden kaçınılmalıdır.
Kırmızı pancar nasıl tüketilmeli sorusunun cevabı oldukça basit. Kırmızı pancarı katı meyve sıkıcağı makinesinde, kırmızı pancar turşusu olrak veya salatalara ekleyerek tüketebilirsiniz. Ancak kırmızı pancarın en sağlıklı hali hiçbir işlem görmeden katı meyve sıkacağına atılarak suyunun tüketilmesidir.
İçeriğinde A, B6, B12, C, E ve K vitaminleri bulunmaktadır. Aynı zamanda fosfat ve potasyum gibi birçok mineral içeren pancar kansere karşı koruyucu görevi yapmaktadır. Pancar betalain denilen fitonutrientler içerir. Bu madde kalp damar hastalıkları gibi kronik hastalıklarıda engelliyebilir.
İlgili 21 soru bulundu
Kırmızı renkli besinler, antioksidan bakımından zengin olduklarından tam bir şifa kaynağı olarak bol bol tüketilmesi tavsiye edilir. Özellikle de mevsim geçişlerinde bağışıklık sisteminin güçlenmesi için kırmızı pancar suyunu hemen hemen her gün içmeyi alışkanlık haline getirmek gerekir.
Kırmızı pancar tüketimi, dışkıda ya da idrarda pembe renge sebep olabilir. Bu durum zararsızdır. Pancarın özellikle yeşil yapraklarında bulunan oksalat, özellikle böbrek taşı olanlar için sorun yaratabilir.
Şeker oranı yüksek bir sebze olduğundan, pancar suyunun da aşırı tüketilmemesi gerektiğine dikkat çeken Uzm. Dr. Özgür Şamilgil, "Çalışmalara göre çok yüksek besin değeri nedeniyle haftada 2 gün, yarım veya bir bütün pancar ya da aynı aileden pazı, ıspanak, kinoa tüketimi önerilmektedir.
Uzmanlar mevsim geçişleri için pancarın suyu çıkarılarak buzdolabında muhafaza edilmesini tavsiye eder. Pancar suyuna iki tüm ceviz koyup blendırdan geçirdikten sonra her gün bir bardak düzenli bu karışımı tükettiğinizde hem bağırsakları temizlemede hem de kilo vermede oldukça yardımcı bir karışımdır.
Pancar Suyunun önemli diğer etkisi iyi kolesterolü yükseltip, kötü kolesterolü düşürmesidir. Kalp sağlığını önemli ölçülerde koruyan Pancar Suyu, kanın damarların içerisinde rahatlıkla dolaşımına katkıda bulunuyor. Karaciğerde bulunan toksinleri temizleyici görevi olan Pancar Suyu, bu bakımdan doğal etkilidir.
Sindirim sisteminize ne kadar betalain gireceği, mide asidine ve mide boşalma hızına bağlıdır (mide asidini düşürücü ilaç kullanan insanlar pancarüriye yatkındır). Kana giren betalain pigmentleri 2 ile 8 saat arasında böbrekler vasıtasıyla dışarıya atılır.
Ayriyeten kırmızı pancar bazı hastalıkların oluşmasının da önüne geçer. İşte o hastalıklar... 1- Ödemi Engeller: Vücuttaki serbest radikaller ve trombosit hücreleri dengede tutup ödem oluşumunun önüne geçer.
Metabolizmayı güçlendirir ve yağları yakar. Pancar potasyum içerir, bu kan basıncını düzenler. İçeriğindeki lifler ile vücuda detoks yapar, toksin ve sıvı tutulumunu önler.
Bağırsak hasta ise pancarın rengi kana karışır, idrar da kırmızı renk alır. Bu durumda pancar vücuttan tamamen çıkana kadar (24-36 saat) idrarın rengi kırmızı kalabilir. Bu, bağırsakların hasta olduğunun işaretidir. İdrarın rengi ne kadar kırmızı ise, bağırsak da o kadar bozulmuştur.
Pancar mideye iyi gelen besinlerden bir tanesi olduğu için gaz yapmaz.
Kansızlığı Önleyici. Kırmızı pancarın faydalarından bir diğeri de kansızlık ve demir eksikliği sorunlarının çözümüne destek olması. Alyuvar düzeyini artırdığı gözlemlenen pancar suyunun kan yapımına katkıda bulunması, bu sebzeyi oldukça değerli bir besin haline getiriyor.
Kırmızı pancar, spor aktiviteleri için enerji sağlayarak önemli miktarda karbonhidrat içermektedir. Kırmızı pancar, içerdiği demir miktarı sayesinde anemiyi önlemeye yardımcı olarak kırmızı kan hücrelerinin yenilenmesini sağlamaktadır.
Kırmızı renk pancardaki betanin (betain, betalain, betasiyanidin vb hepsi küçük farklarla benzer moleküller) maddesi nedeniyle oluyor. Asidik ortamda bu molekül parçalanıyor. Dolayısıyla kırmızı renk de kalmıyor.
Kansızlık problemi olanların bol miktarda kapari kullanmaları ve mutlaka kırmızı pancar suyu tüketmeleri gerekir. Havuç suyu ile eşit oranda karıştırılarak içilen pancar suyu, kısa sürede kan yapımına destek verir, alyuvar düzeyini yükseltir.
Pancar suyu elde etmek oldukça kolaydır. Pancar suyu yapmadan önce pancarların üst kısımlarını keserek güzel bir şekilde yıkamanız gerekir. Pancarları yıkadıktan sonra ise katı meyve sıkacağı kullanarak çok kolay bir şekilde pancar suyu hazırlamak mümkün olmaktadır.
Pancarları soyup istediğiniz şekilde kesip derin bir tencereye alıp üzerine elma sirkesi koyup 5 -6 saat bekletin. Ardından içine 15 bardak su koyup kaynatalım. İçinden pancarları alıp suyunu günde 2 kez 1 kahve fincanı içelim. Yemeklerden sonra içelim.
Balcı, “Kırmızı pancarın faydalarından bir diğeri ise demir eksikliği ve kansızlığın giderilmesinde etkili olmasıdır. Pancar suyunun alyuvar düzeyini arttırarak kan yapımına katkıda bulunması, bu sebzeyi oldukça değerli bir besin haline getirmektedir.
- E vitamini olan besinler: Şalgam, pancar, ceviz, ay çiçek yağı, badem, zeytin ve balık basur hastalarının tüketebileceği yiyeceklerdir.
*Pancar sonrası yediğinizde idrarınız pembe/kırmızı mı oluyor? 100gr' dan fazla yiyorsanız idrar renginizin değişmesi normaldir. 100gr' dan az yediğinizde idrar renginiz değişiyorsa: Toplumun %13.8′ i pancarın içindeki betalain maddesini hiçbir bir sorun olmadığı halde bağırsaklardan ememiyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri