Parçaların vidalar ile birbirine bağlandığı bir sistemde, cıvata ekseni üzerindeki çekme kuvveti ile parçalar üzerindeki sıkma kuvveti birbirini dengeler ve sıkılan parçalara dışarıdan bir kuvvet etki etmedikçe bu iki kuvvet denge halinde kalır. Bu iki kuvvete öngerilme kuvveti adı verilir.
CIVATA BAĞLANTILARI
Cıvata da aynı kuvvet ile çekiye zorlanır. Sıkma sırasında meydana gelen bu kuvvete ÖNGERİLME kuvveti denir.
Cıvata ve vida dışında da çivi, perçin gibi birçok bağlantı elemanı bulunmaktadır. Farklı kullanımlarına rastlansa da dünya standartlarında en yaygın İngiliz inç ve metrik ölçü birimi olmak üzere iki çeşit cıvata görülür.
Tam paso cıvatalarda cıvata dişi kafa dibine kadar olurken, yarım pasolarda ise paso standartlarda belirtilen yere kadar çekilir, paso ile kafa dibi arasında diş üstü çapına denk çapa sahip şaft bulunur. Cıvatalarda paso boyu b ile gösterilirken cıvata boyu l ile gösterilir. Bunlardan ilki altıköşe başlı cıvatadır.
8.8 kalite cıvatalar DIN Normlarına uygun olarak, C35 ya da CK35 malzemelerinden imal edilmektedir. 8×8=64 Kg./mm2 çekme dayanımı vardır. HRC 21~29 sertlik değerleri arasındadır. 10.9 kalite cıvatalar DIN Normlarına uygun olarak, 41Cr4 malzemeden imal edilir.
İlgili 40 soru bulundu
Civata kalite sınıfları iki rakamlı olarak: 3.6, 4.6, 4.8, 5.6, 5.8, 6.8, 8.8, 9.8, 10.9, 12.9 şeklinde belirtilir. Bu iki rakamlı gösterimden çıkarılanlar: Birinci rakam 100 ile çarpılıdığında malzemenin çekme mukavemetinin değerini verir.
Somun kaliteleri ise 4 6 8 gibi tek rakamlar ile belirtilir ve bu sayılar uygulanabilecek maksimum gerilimin 1/10 nu gösterir. Örnek: 6 kalite somunda uygulanabilecek maksimum gerilim 60 Kg/mm² dir.
A2 paslanmaz genelde 304 veya 18/8 olarak adlandırılır, çünkü %18 krom ve %8 nikel içerir. A2 östenitik bir paslanmaz çeliktir ve neredeyse manyetik değildir ancak soğuk çalışma sürecinden dolayı mıknatısa hafifçe yapışır. A2-70 en çok kullanılan sınıftır, 70 700 N/mm2 çekme mukavemetini temsil eder.
Somun dayanım sınıfları tek sayıdan oluşur ve cıvata malzemesinin N/mm² cinsinden çekme dayanımının 1/100'ünü ifade eder. Örneğin dayanım sınıfı 8 olan bir somunun çekme dayanımı: 8 x 100 = 800 N/mm² olur. Bağlantı elemanları seçiminde, somun dayanım sınıfı, cıvata dayanım sınıfına denk olmalıdır.
DIN 931 yarım diş ya da yarım paso normal diş açılmış, altıgen başlı B sınıf toleranslı civatadır. Genellikle ürün çapına göre 1040,1045,5140,4140,4340 gibi çeliklerden imal edildiğinde ıslah olarak 8.8, 10.9, 12.9 gibi sertlik dereceleri elde edilir.
Civatanın Tarihi. Bazıları, vida dişlerinin M.Ö.400 yıllarında, Tarentum'un mimarları tarafından icat edildiğini saymaktadır (M.Ö 428 – M.Ö 350).
Trapez vidaların diş biçimi kesik üçgen şeklindedir. Bu yüzden vida ve somun dişleri birbirini boşluksuz olarak kavrar. Bu özelliğinden dolayı trapez vidalar genellikle hareket vidası olarak kullanılır. Vida dişi tepeleri ve dipleri geniş olan (sivri olmayan) trapez profilli, simetrik kesitli vidalardır.
Metrik vidalar kalın ve ince diş olmak üzere 2 tiptir. Sızdırmazlık değil de bağlantı yapılacaksa Metrik diş kullanılır. Metrik diş “M” harfi ile gösterilir ve M8, M10, M12 şeklinde adlandırılır (M:Anma çapını ifade eder). Ölçüleri milimetre cinsindendir.
En yaygın kullanılan çözülebilen bağlama elemanıdır. Prensip olarak bir silindir üzerine bir profilin eşit hatveli olarak helisel şekilde sarılması ile elde edilir. Bağlama işleminde kama etkisinden yararlanılır.
Kaynamış Civata Nasıl Sökülür: Adım Adım
Eğer civata hareket etmiyorsa, bir çekiç kullanarak anahtara hafifçe vurun. Eğer fiziksel güçle civata sökülemiyorsa, son çare olarak ısı uygulaması yapabilirsiniz. Bunun için bir gaz meşalesi kullanabilirsiniz. Civatayı ısıttıktan sonra tekrar anahtar ile deneyin.
bu ve buna benzer dünyada standart olan çok şey vardır. bazı özel vidalar hariç bir çok vida sağ tarafa doğru sıkılır sol tarafa doğru açılır. vidalarda dişler genellikle standarttır, özel yapım vidalar mevcuttur. tüm vidalar saat yönünün tersine açılmaz.
Ölçü : 10 x 20 mm. Ölçü : 10 x 20 mm.
Kolayca hatırlamak için 1 Kg yaklaşık 10 Newton diyebiliriz. 800 Newton / mm2 = 89 Kg / mm2 gibi. İkinci rakam (8.8'in ikinci 8'i gibi) 8 = 0.8'dir. Yani ikinci rakam yukarıda bulunan çekme dayanımı ile çarpılarak çeliğin ve ya malzemenin AKMA GERİLME SINIRI veya ORANTISIZ UZAMA GERİLMESİ bulunur.
Paslanmaz çeliğin temel çeşididir. 400°C'ye kadar yüksek oksidasyon sağlar. Mekanik direnç ve sürtünme mukavemeti çok iyidir.
A4-70 ve A4-80'in arkasındaki 70 ve 80, bağlantı elemanının minimum çekme mukavemetinin 1/10'unu temsil eder. A4-70 ve A4-80'in malzemenin kendisinden hiçbir farkı yoktur.
Somun hangi yöne açılır? Sökülüp takılan alet ya da parçalar sağ el kuralına göre imal edilmektedir. Bu nedenle somunda sağa döndürülerek takılır, sola döndürülerek açılır.
Vida ise direkt alt tabakaya girer ve somuna ihtiyaç duymaz. Bu sebeple genellikle bir vida seti incelenirken, bu sette somunların bulunması beklenmez. Vida somun olmadan da kullanılır. Fakat civatalar sıklıkla kendileri ile eşleşen somunlarla beraber satılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri