Pancarları haşladığınız suya sirke ve tuzu ekleyip tuz eriyene kadar karıştırın, Suyu kavanozlara paylaştırın (az gelirse üzerlerini kapatacak kadar kaynayıp soğumuş su ekleyebilirsiniz), Kapaklarını kapatıp oda sıcaklığında güneş görmeyen bir yerde 5-7 gün bekletin.
Buzdolabında muhafaza edip 3 gün sonra yemeye başlayabiliriz.
Bir litrelik cam kavanoza pancarları aralarında sarımsak olacak şekilde doldurunuz. Bir kasede tuz, sirke ve tatlı suyu eritip, pancarların üzerine dökünüz. Eğer su pancarları geçmediyse, geçecek şekilde tatlı su ile doldurmaya devam ediniz. Ağzını sıkıca kapatınız.
Turşumuzu tam bastıramayıp dışarıdaki havayla temas etmişse; genelde beyaz bir küf şeklinde bozulur. BU KÖTÜ BİR ŞEY DEĞİLİR: üstündeki beyaz küfü atıp altında kalan temiz turşuyu tüketebilirsiniz.
İlgili 18 soru bulundu
Kırmızı Pancar Turşusu Tarifinin Püf Noktası
Turşuları mutlaka güneş almayan, kuru ve serin bir yerde saklayınız. Kapakları hiç açılmadan kuru ve serin bir ortamda veya buzdolabında 6 ay saklayabilirsiniz. Kapak açıldıktan sonra buzdolabında saklayarak 3 ay boyunca tüketebilirsiniz.
Yumuşayan malzemelerin üzerinde maya benzeri beyazlıklar oluşuyor. Bu beyazlıklar turşunuzun bozulduğunu ya da bozulmaya başladığının işareti diyebiliriz. Turşunun üzerinde beyaz ve zarımsı bir tabaka oluştuğunda ise bu onun tuzunun eksik ve sirkesinin de eksik olduğu anlamına gelir.
Haşlanan ve soğuyan pancarları küp küp doğrayın. Buzdolabı poşetlerine porsiyonluk olacak şekilde koyun. Ağzını kilitleyin. Poşetin bir kaç yerine kürdan ile delik açın havasını almak için.
Pancarları hemen pişirmeyi veya turşu yapmayı düşünmüyorsanız, pişirmeden önce buzdolabında saklayabilirsiniz. İlk olarak, kesme tahtanızın üzerine yeniden kapatılabilir plastik bir torba koyun. Kesilmiş ve temizlenmiş pancar buzdolabında yaklaşık bir hafta taze kalacaktır.
Oda sıcaklığında 2 gün bekletin. 2-7 gün içinde turşunuz servise hazır.
Çok tuzlu olan turşunuzun içerisine elma ilave ederek ve yukarıda anlattığımız şekilde yeni bir kavanoza aktararak da kurtabilirsiniz. İçerisine 1 avuç kadar nohut ilave ederseniz de tuzluluk oranını azaltmanıza yardımcı olur.
Haşlamadan pancar turşusu uzun sürede olacaktır. Bunun için serin ve güneş almayan bir yerde 15 gün kadar bekletin. Kıtır ve hafif yumuşak olunca turşu olmuş demektir.
Uygun sıcaklıklarda bekletin mutlaka. Turşularınızın hava almadığından emin olun. Kapağını çok sıkı kapatarak havayla temasını kesin bu şekilde uzun süre küflenmeden, üzerinde beyaz tabaka oluşmadan saklayabilirsiniz.
Turşu suyunu önce kaynatıp sonrasında ılımasını beklemek, turşularınızın daha sert olmasını sağlayabilir. Turşusunu yapacağınız sebzelerin taze ve diri olmasına özen gösterin. Turşu kurarken sofra tuzu değil kaya tuzu tercih edin.
Pancarlar kevgirle sudan çıkarılır ve haşladığımız su oda sıcaklığında soğumaya bırakılır. Haşlama suyu ılıdığında sirke ve limon tuzu da eklenip karıştırılır.
Pancar yapraklarını da sıkarak buzdolabı poşetine alın. Elinizle suyunu iyice sıktırın. Daha sonra dondurucuda muhafaza edin. Dondurucudan çıkarıp yemeğini çorbasını kavumasını nasıl severseniz yapabilirsiniz.
Şeker oranı yüksek bir sebze olduğundan, pancar suyunun da aşırı tüketilmemesi gerektiğine dikkat çeken Uzm. Dr. Özgür Şamilgil, "Çalışmalara göre çok yüksek besin değeri nedeniyle haftada 2 gün, yarım veya bir bütün pancar ya da aynı aileden pazı, ıspanak, kinoa tüketimi önerilmektedir.
Pancar mideye iyi gelen besinlerden bir tanesi olduğu için gaz yapmaz.
Haşladığınız şeker pancarlarının üzerine katın ve kırmızı pancarın suyunu üzerine ekleyip hepsini karıştırın. Karıştırdıktan sonra turşu kabına alıp cin biberleri, sarımsağı, sirkeyi, suyunu ve tuzunu ekleyin. Turşunuzu hiç açmadan 4 hafta bekletin.
Evde bulunan malzemelerinize göre birçok farklı şekilde pancar suyu yapmak mümkündür. Pancar suyunu yaptıktan sonra çok fazla bekletilmesi tavsiye edilmez. En fazla bir iki gün içerisinde tüketebileceğiniz miktarda yapmanız daha uygun olacaktır.
Konserve turşular açıldıktan sonra mutlaka buzdolabında saklanmalıdır. Kapağı açılan ve tüketime hazır turşulan buzdolabında gevrkliğini ve lezzetini güzelce korur. Henüz kapağı açılmamış, olgunlaşma aşamasındaki fermente turşuları buzdolabına koymak ise her zaman gerekli değildir.
Turşunuzu etkilememesi için kavanozunuzu önce 2-3 saat boyunca ters bir şekilde bekletin. Bu adım aralarda kalmış hava kabarcıklarını bir araya toplar. Kavanozu tekrar çevirdiğinizde de hava kapağın tam altında kalır; bunun da bir sakıncası yoktur. Artık kavanozunu ışık almayan, serin ve kuru bir yerde saklamalısınız.
Tabloda da göründüğü gibi kapalı kavanozdaki turşular tavsiye edilen tüketim tarihinden sonra bile birkaç ay daha tüketilebilir. Bu ürünleri açmanız durumunda buzdolabında saklarsanız ve tüm sebzeler suyun içinde kalmak şartıyla 3 ay kadar daha tüketebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri