Okul-Kurumlarda kurulacak İSG Kurullarında İşveren Vekili okul müdürüdür.
Okul/Kurum Müdürü İşverendir
Buna göre kamu kurum ve kuruluşlarında işin ve işyerinin yönetiminde görev alan kamu görevlileri Kanunun uygulanması bakımından işveren gibi muhatap alınacaklardır. Ancak, memur ve diğer kamu görevlilerinin durumu, bizim ülkemizde, bir sözleşmeye dayanmaz.
Kamuda İşveren veya İşveren Vekili: 6331 Sayılı Kanunun 3 üncü mad- desinde: “İşveren - Çalışan istihdam eden gerçek veya tüzel kişi yahut tüzel kişiliği olmayan kurum ve kuruluşları,” şeklinde tanımlanmıştır.
Okul Müdürü Ne Demek? Okul müdürü, yönetiminden sorumlu olduğu kurumda, Milli Eğitim amaçları doğrultusunda, eğitim ve öğretim faaliyetlerinin gerçekleştirilmesinden sorumludur. Okul müdürünün diğer önemli görevleri, güvenlik protokolleri ve acil müdahale prosedürlerini geliştirmektir.
Bu işyeri işletmeye bağlı bir işyeri de olabilir. Dolayısıyla bir banka şubesi müdürü ile fabrika müdürü, işyerini sevk ve idare etmekle beraber, özgür iradesi ile işçi alma ve işten çıkarma yetkisi yoksa İş Kanunu'nun 18'nci maddesi anlamında işveren vekili sayılmaz.
İlgili 38 soru bulundu
I. İŞVEREN KAVRAMI
İş Kanunu'nun 2. maddesi- nin 1. fıkrasına göre “İşçi çalıştıran gerçek veya tüzel kişiye yahut tüzel kişiliği olmayan kurum ve kuruluşlara….işveren denir”.
4857 sayılı İş Kanunu'nun 2. maddesinde "İşyerinde işveren adına hareket eden ve işin ve işyerinin ve işletmenin yönetiminde görev alan kimselere işveren vekili denir.
Zaten uygulamaya da bakıldığında, eğitim kurumu yöneticileri, eğitim ve öğretim hizmetleri sınıfında yer alırlar, maaş bordrolarında “müdür”, “müdür başyardımcısı” ve “müdür yardımcısı” yazmaz. Maaşları ve birçok özlük hakları, öğretmenlerle aynıdır.
OKUL MÜDÜRÜ, bir okulun en üst düzey yöneticisi olarak görev yapar. Okul müdürleri, öğretmenleri, personeli, öğrencileri ve velileri yönetir ve okulun günlük işleyişini denetler. Okul müdürleri, eğitim programlarını, öğretim metotlarını ve okul hedeflerini belirler ve bu hedeflerin gerçekleştirilmesi için çalışırlar.
- Okulun düzen ve disipliniyle ilgili her türlü tedbiri alır. - Personelin yetiştirilmesi ve geliştirilmesi için gerekli tedbirleri alır. Adaylık ve hizmetçi eğitim faaliyetleriyle ilgili iş ve işlemleri yürütür. - Personelin performans yönetimi ve disiplin işleriyle öğrenci ödül ve disiplin işlerini yürütür.
Madde 2 - Bir iş sözleşmesine dayanarak çalışan gerçek kişiye işçi, işçi çalıştıran gerçek veya tüzel kişiye yahut tüzel kişiliği olmayan kurum ve kuruluşlara işveren, işçi ile işveren arasında kurulan ilişkiye iş ilişkisi denir.
Okul-Kurumlarda kurulacak İSG Kurullarında İşveren Vekili okul müdürüdür. İşveren Vekili'nin Vali/Kaymakam Oluru ile görevlendirilmesi yapılır.
İşveren Vekilinin iş Hukuk' unda Yeri İşveren vekili, 4857 sayılı İş Kanunu'nun 2. maddesinin 4.fıkrasına göre, “İşveren adına hareket eden ve işin, işyerinin ve işletmenin yönetiminde görev alan kimselere işveren vekili denir.” Şeklinde tanımlanmıştır.
Şirketi temsil ve yönetime yetkili kişi-organ sıfatını taşıyan kişiler işveren konumunda bulunduklarından işçi sayılmazlar. İş Kanununa tabi genel müdür olarak çalışanların aynı zamanda yönetim kurulu üyesi olmaları halinde kişi-organ statüsünü taşıyıp taşımadıklarının araştırılması gerekir.
5. İşveren: İş kanununa göre bir hizmet akdine dayanarak herhangi bir işte ücret karşılığı işçiçalıştıran tüzel veya gerçek kişilere işveren denir. Yani işveren gerçek kişi olabileceği gibi şirket, dernek, vakıf, kooperatif, sendika gibi özel veya kamu hukuku tüzel kişisi de olabilir.
Mesul Müdür, bir şirketin veya organizasyonun üst düzey yöneticisidir. Sürekli olarak çalışanlarını yönetmek, stratejiler geliştirmek ve önemli kararlar almak gibi görevleri vardır. Mesul Müdürler, çalışanlarının verimliliğini arttırmak ve şirketin başarısını sağlamak için çaba gösterir.
Okul yöneticisi nedir, sorusu, eğitim kurumunun lider pozisyonunda bulunan kişidir şeklinde yanıtlanabilir. Görev alınan eğitim kurumunun amaçlarını kanunlara, yönetmeliklere ve mevzuatlara uygun gerçekleştirmek için elinde bulundurduğu kaynakların verimli kullanılmasını sağlar.
Okul müdürü olmak için genellikle bir eğitim kurumundan en az lisans derecesine sahip olmak gerekir. Bunun yanı sıra okul müdürü olmak için deneyimli bir öğretmen veya okul yöneticisi olmak önemlidir. Okul müdürü olmadan önce, öğretmen veya yönetici olarak en az birkaç yıl çalışmak gerekebilir.
eleman.net verilerine göre, Okul Müdürü 2023 yılında ortalama 31.300 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Okul Müdürü , Ocak 2023 yılında ortalama 25.080 TL maaş alırken, Temmuz 2022'de ise ortalama 15.488 TL maaş alıyordu. Daha önceki yılların maaşları için eleman.net maaş geçmişi tablosunu inceleyebilirsiniz.
Müdür yardımcısı öğretmenin amiri veya üstü değildir. Müdür yardımcısı öğretmenin amiri veya üstü değildir.
Madde 104 de anlaşılacağı gibi okul müdürünün amirin takdirine bağlı mazeret izni vermeye yetkisi bulunmamaktadır.
MADDE 32 – (1) Yöneticiler dört yıllığına görevlendirilir. (2) Aynı unvanla aynı eğitim kurumunda sekiz yıldan fazla süreyle yönetici olarak görev yapılamaz.
1. 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu Kapsamında İşveren Kavramı 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununda işveren“Çalışan istihdam eden gerçek veya tüzel kişi yahut tüzel kişiliği olmayan kurum ve kuruluşlar”(İSGK m. 3) olarak tanımlanmaktadır.
SGK veri tabanında işyeri yetkilisi olarak kayıtlı olan çalışanlardan, işveren adına hareket eden, işin ve işyerinin yönetiminde görev alan işyeri yetkilileri işveren vekili olarak kabul edilir.
I.
İşveren ve işveren vekili kavramları Türk hukuk uygulama sında önemi haiz olup. bu kavramlar gerçek kişilerde kolayca teşekkül edebilmekle birlikte, niteliği gereği tüzel kişilerde du rum özellik arz edebilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri