Eğer aracınızla yük taşıyorsanız ve bunu ticari sebeplerle yapıyorsanız yasa gereğince bazı yetki belgelerinizin olması gerekiyor. Tescil belgesinde kamyon ya da kamyonet olarak geçen ve ticari yük taşıyan tüm araçların K Yetki Belgesi'ne sahip olması zorunludur.
Hususi veya ticari yazabilir, aracın ruhsatında cinsi yazan yerde “kamyonet” veya “kamyon” açıklamasının bulunması, yük taşımaya mahsus ve firmaya kayıtlı olması aracın K2 Yetki Belgesi kapsamına girmesi için yeterlidir.
K1 belgesi nedir? K1 belgesi, sahip olduğu araç veya araçlarla ticari olarak taşımacılık yapmak isteyenlerin sahip olması gereken yetki belgesi olup sadece gerçek ve tüzel kişiliklere verilir. Adi ortaklık vasfındaki şirketler K belgeleri alamaz. 3'üncü şahıslar üzerine kayıtlı araçlar için bu belge alınamaz.
İSTANBUL - Ruhsatında kamyonet ibaresi bulunan, ancak binek olarak işletilen Fiat Doblo, Peugeot Partner ve Renault Kangoo gibi araçlarda 5 bin 778 YTL olan K yetki belgesi alma zorunluluğu kalktı.
Hususi-Yük Nakli , Ticari-YÜK Nakli ibarelerini taşıyan araçlar şahsi (aile için) kullanım dışında kullanıyor ise K belgesi alması zorunludur. Kendi öz mal araçları ile hususi veya ticari olarak alınmış olsun şayet araç yük taşımaya haiz bir araç ise yapılan işe uygun K Belgesi mutlaka alınması gereklidir.
İlgili 42 soru bulundu
HANGİ TÜR YETKİ BELGESİNİ ALMAM GEREKİYOR? Aracın ruhsatında bulunan "cinsi" kısmında Fiorino Cargo, kamyonet olarak geçmektedir. Bu da aracımız için "K Türü" yetki belgelerinden birisinin alınması gerektiğini gösterir.
Özellikle ticari ve hafif ticariyi ilgilendiren yönetmelikte, bu tarz araç kullanımında gerekli olan Yetki Belgelerinin alınmaması durumunda, K Yetki Belgesiz ticari araç kullanımda 1253 TL idari para cezası, SRC Belgesiz ticari araç kullanımda sürücüye 248 TL, ruhsat sahibine 625 TL idari para cezası, ayrıca aracın ...
Cinsi:Kamyonet , olarak geçen Şahıs adına kayıtlı Aile tarzı olarak kullanımlarda SRC4-SRC2 gerekiyormu ve K1-K2 belgesi veya A1 belgesi alınması gerekiyormu.
K1 belgesi almak isteyen kişi ya da firmaların direkt olarak Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığına başvuru yapması gereklidir. Başvurular direkt olarak bakanlığın ilgili birimlerine yapılabildiği gibi aynı zamanda e-Devlet üzerinden de gerçekleştirilebiliyor.
Sadece kamyonet/kamyonetlerle taşımacılık faaliyetinde bulunacak olan gerçek veya tüzel vergi mükellefi taşımacılar için K1 yetki belgesi bedeli 2.500,-TL, Kamyon, tır, kırkayak vs gibi azami yüklü ağırlığı 3,5 ton' dan fazla araç/araçlarla taşımacılık faaliyetinde bulunacak olanlar için 10.000,-TL' dır.
K2 Yetki Belgesi ; Sadece kendi esas iştigal konusu ile ilgili eşya taşımacılığı yapacak ve ticari taşımacılık yapmayacaklara verilir. K2* (3,5 ton altı araçlar) :Sadece kendi esas iştigal konusu ile ilgili kamyonetlerle eşya taşımacılığı yapacak ve ticari taşımacılık yapmayacaklara verilir.
K Yetki Belgesi olmadan yük taşıyan araçlar, para cezasının yanı sıra 15 gün de trafikten men edilir. K Yetki Belgesi bulunmayan araçları, tescil ve trafik belgesinde belirtilen amaçlar dışında kullanmanın ve buna izin vermenin cezası 1003,00 TL'dir.
K2 yetki belgesi olmadan kendi yükünü taşıyan firmalar denetimlerde tespit edildiğinde para cezası uygulanabilmektedir.
DEVİR ALAN KİŞİYE AİT ÖDEME KAYITLI ARAÇ İLE DEVİR: 198,00 TL. DEVİR ALAN KİŞİYE AİT ÖDEME YENİ TESCİL ARAÇ İLE DEVİR: 792,00 TL.
Tüm ticari araçlar için SRC belgesi gereklidir. Kamyonet, minibüs, otobüs ve treyler gibi ticari araçlar yük ve yolcu taşımacılığı yapan tüm sürücülerin alması gereken SRC belgesi, ulaşım operatörlerini eğitmeyi, tescil ettirmeyi ve ulaşım sektöründe standartları yükseltmeyi amaçlıyor.
bir kazanç kaydı olmaksızın kullanılanlara "hususi taşıt" deniyor. Hususi-Yük Nakli , Ticari-YÜK Nakli ibarelerini taşıyan araçlar şahsi kullanım dışında kullanıyor ise K2 belgesi zorunludur.
K1 ve K3 yetki belgeleri için gerekli olan sermaye şartı yeni yönetmelik ile kaldırılmıştır.
Yıldızlı K1 yetki belgesi şehir içinde 3,5 tonu geçmeyen kamyonetlere verilen bir belge türü olduğu için bu belgeye sahip olan araçlarla il dışına çıkılamaz. Çıkılırsa ve bu durum trafik kontrol ekiplerince fark edilirse ceza uygulanır.
SRC Belgesi olmayan şoföre 250 TL araç sahibine ise 5.000 TL ceza yazılır. SRC belgesi olmadan araç kullanılırsa cezanın yanında taşıtta görevli memurlar tarafından bağlanır.
Gerek herhangi bir şekilde ticari araç kullanan özel şahıslar gerekse de kamu işyerlerinde çalışan ticari araç sürücüleri için bir zorunluluk olan SRC ve Psikoteknik Belgelerinin bulunup bulunulmadığına dair trafik denetimi yapan polis ve jandarma ekipleri tarafından sorgulanma yapılmaktadır.
Renault Kangoo veya Renault Kangoo Express, Fransız otomobil üreticisi Renault tarafından 1997 yılından beri üretilen LCV segmenti bir minivandır. 2009 yılında Nissan ile anlaşarak Latin Amerika ve Avrupa'da Nissan Kubistar adıyla da satıldı.
Yeni alınan aracın K belgesine müracaatı hemen yapılmalıdır. K belgesine kaydı yapılmadan Trafiğe Çıkan aracın Cezası 1.000,00 TL dir. K belgesi işlemleri için verilen vekâlet Vekâletnamede T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Bölge Müdürlüğünde K belgesi işlemlerini yaptırma yetkisi ibaresi yazması gerekir.
K Belgesi Araç Düşüm Nedir? K yetki belgesi sahibi olan firmaların sattıkları ticari taşıtı satışı takip ederek en geç 2 ay içerisinde yetki belgesi taşıt belgesinde düşümü yapmak zorundadırlar. Bu sürede düşümü yapılmayan araçlara yenileme işlemi yapılırken işlem başına 370 TL idari para cezası uygulanır.
İndirimler kapsamında 24.307 TL olan K1 belgesi bedeli 10.000 TL, 12.152 TL olan K2 belgesi bedeli 10.000 TL, 12.152 TL olan K3 belgesi bedeli 5.000 TL'ye düşürüldü.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri