Mersin'de doğada kendiliğinden yetişen dikenli incirde, adını aldığı sert dikenleri nedeniyle büyük özen isteyen hasat süreci başladı. Halk arasında "kaynana dili" ve incirin yabani türü olarak bilinen meyve, sadece yaz mevsiminde olgunlaşan kaktüslerden toplanıyor.
Kuzey Afrika, Latin Amerika, Meksika gibi ülkelerde sıklıkla yetişmektedir. Ülkemizde ise özellikle Akdeniz ve Ege Bölgelerinde bu bitkiye rastlanmaktadır. Kaynana dili çiçeği iyi bir bakım ile yaklaşık 5-5.5 metreye kadar uzayabilmektedir.
Opuntia - Kaynana Dili cinsi kaktüslerin anavatanı kuzey ve güney Amerika kıtalarının hemen her yeridir. En çok Meksika ve civarında yaygındırlar. Kaktüslerin soğuğa en dayanıklı türleri de Opuntia'lardan bazılarıdır.
Kaktüslerin soğuğa en dayanıklı türleri de Opuntia'lardan bazılarıdır. Opuntia türlerini birbirinden ayırt edebilmek zordur. Kaktüsgiller familyasındaki türlerin en tehlikelileri Opuntia cinsinden kaynanadili ve benzeri kaktüslerdir.
Opuntia ailesine aittir. Sarı, kırmızı ve turuncu renklerde çiçek açar. Çiçeğinin yanında bir de yenilebilen bir meyvesi de vardır. Bahçelerde yetişebildiği gibi, evde saksılarda da kolaylıkla büyütebileceğiniz Kaynana Dili Kaktüsü bakımı hakkında merak ettikleriniz için yazımızın devamını okuyabilirsiniz.
İlgili 45 soru bulundu
Kaktüsler bolca güneş ışığına ihtiyaç duyarlar. Kaktüslerin sağlıklı bir şekilde büyüyebilmesi için güneşlenme süreleri uzun tutulmalıdır. Bu nedenle kaktüsünüzü evinizin güney cephesinde en çok güneş alan yere koymalısınız. Güneş alan yerler kaktüsler için en ideal yerdir.
Kaynana dili, yüksek oranda lif içerir. Bu özelliği sayesinde su tutarak besinlerin sindirim kanalından daha iyi geçmesini mümkün kılar. Bununla birlikte kolondaki kanserojen riski taşıyan hücrelerin derişimini azaltır. Kaynana dili, içeriğinde bulunan B3 vitamini ve amino asitler sayesinde kolesterolü düzenler.
Ana vatanı Güney Amerika olan kaktüs meyvesi, kuru ve sıcak bölgelerde yetişir. Halk arasında 'dikenli incir, şeytan dili, kaynanadili' gibi isimlerle de bilinir. Ülkemizde Ege ve Akdeniz Bölgesi'nde yetiştirilen kaktüs meyvesi, pazarlarda buzun içinde bekletilerek satılır.
Ziraa kaktüsler fazla suyu, fazla nemi kesinlikle sevmezler. Fazla sulama ve nem kaktüslerde anından yumuşa başlatır. Bu durumda yapmanız gereken kaktüsleri hemen toprağından çıkarmak ve kuru bir zemin üzerinde 5-10 gün bekletmektir.
Kaynana topuzu genel olarak güneş ışığı ile beslenir ve sıklıkla sulanma ihtiyacı duymaz. Yalnızca bahar aylarında toprağının kuruduğunu fark ettiğinizde saksının tamamına ulaşacak şekilde sulamanız yeterli olacaktır. Home Garden kaynana topuzu bitkisinin saksı çapı ve boyu bitkinin rahatça büyümesine olanak sağlar.
Dikenli incirin dikiminden itibaren 3. Yıldan itibaren meyve alımı başlar. 8 yılda tam verime ulaşır. Ağacın meyve verme ömrü ise 20 yıl ve üzeridir. Ülkemizde meyve hasadı Temmuz ayında başlar, Ağustos, Eylül, Ekim ayında devam eder.
Hint inciri (Opuntia ficus-indica), kaktüsgiller (Cactaceae) familyasında sınıflanan Opuntia cinsinin tipik türüdür. Türkçede bu kaktüs türü için frenk inciri, frenk yemişi, dikenli incir ya da halk ağzında kaynanadili adları da kullanılır.
Kaktüs meyvesinin günlük tüketimi 2 adedi geçmemelidir. Fazla tüketilmesi halinde mide bulantısı, karın ağrısı, ishal, baş dönmesi gibi etkiler görülebilir. Bu meyve fazla tüketildiğinde bağırsakları tıkayabilir. Bu yüzden ölçülü tüketmek son derece önemlidir.
Pitaya kaktüs cinsi bir bitki olduğundan pek çok kaktüs gibi en zor koşullarda dahi hayatta kalabilir. Ancak bol güneş almayan ev içi bir ortamda yetiştirirseniz bitkinin dalları zayıf büyüyecektir. Evde yetiştirmeyi düşünüyorsanız en ideal ortam balkonunuzun bol güneş alan bir kısmıdır.
Tavşan kulağı kaktüsü, çok fazla suyu sevmez. Bu yüzden toprak tamamen kuruduğunda sulama yapmanız yeterli olacaktır. Kış aylarında 3 haftada bir, yaz aylarında ise toprak kurudukça sulamanız gerekir. Eğer sulama işlemini çok fazla yaparsanız, kökleri çürüyebilir.
Kaktüs çoğaltma için yeni bitkiyi dikkatlice kökten ayırın ve zaman geçmeden yeni saksıya yerleştirin. Toprağı ekledikten sonra çok az miktarda can suyunu verin. Birkaç gün geçtiğinde yeni bitkiniz kendi yuvasına alışmış ve büyümüş olacaktır. Bu işlem için Haziran ve Eylül ayları ideal olacaktır.
Kaktüs, anti-oksidatif flavonoid aktivitesi ile beyin koruyucu bir etki sağlar. Kaktüs yaprakları, içerdiği fitokimyasal maddeler ile özellikle meme, prostat, kolon ve karaciğer gibi hastalıkların önlenmesine yardımcı olur.
Sulama yaparken suyun çok soğuk veya sıcak olmaması gerekmektedir. Çiçeklerinizi sularken fazla su vermeniz toprak içerisinde bulunan havanın su ile dolmasına neden olacaktır. Bu durum sonucunda ise çiçek veya bitki kökleri yeteri havayı alamadığı durumda çürüyerek bitkinin veya çiçeğin ölmesine neden olacaktır.
Evlerde kullanılması önerilen bu bitkinin hava kalitesini yükselttiği, radyasyonu azalttığı ve stresi düşürdüğüne yönelik açıklamalar da yapılmaktadır. Bunun yanı sıra evde çiçek ya da farklı türdeki bitkileri beslemek zaman harcanması gereken bir süreçtir.
Kaynana Dili Düdük
Özellikle yılbaşı akşamlarının vazgeçilmez eğlence kaynaklarından olan dilli düdük, saatler tam 12'yi vurduğunda üflenerek, kendinizi yeni yıl kutlamalarına ve atmosfere rahatlıkla bırakmanızı amaçlıyor.
Hava kabarciklari ve bakteriler çiçegin gövdesinin tikanmasina neden olup, suyun çiçege ulasmasini engeller. Bu da çiçegin boynunu bükmesine yol açar.
Meyveli taze olarak tüketilebilen dikenli incir reçeli, marmelatı, pestili ve lokumu da yapılır. Ayrıca kurutulan dikenli incir çayların, salataların ve sosların içine eklenebilir. Aromatik yağ asitleri içeren bitkiden çıkarılan dikenli incir yağı haricen kullanılabildiği gibi küçük miktarlarda içilebilir.
Kaktüs meyvesi, yıllar yıllar önce İbni Sina'nın bütün meyvelerden daha besleyici olduğunu söylediği bir incir türüdür. Dikenli incir, Hint inciri ve Frenk yemişi isimleriyle de bilinir. Muhteşem bir tadı vardır. Ülkemizde Akdeniz ve Ege bölgelerine yetişir.
Ardından Şili, İsrail, Güney Afrika, Meksika, Amerika'da İtalya'yı izler konumdadır. Bu meyve verimsiz ve tarıma elverişli olmayan topraklarda da yetişir. Türkiye'de ise Akdeniz Havzası bölgesinde yaygın olarak bulunan bir meyvedir. Dikenli incir Mersin, Anamur, Tarsus bölgesinde tamamen doğal olarak yetişir.
Dikenli incir kabukları soyulduktan ve temizlendikten sonra bir süre buzdolabında bekletilmelidir. Bu şekilde tüketimi hem daha ferah hem daha sağlıklı olmaktadır. Çekirdekleri çıkarılarak tüketilebileceği gibi, çekirdekleriyle birlikte de tüketilebilir. Bazı bölgelerde dikenli incir kurutularak da tüketilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri