Bedensel belirtilerin yanı sıra tabloya sıklıkla ölüm korkusu, felç geçirme, bayılma, delirme ya da kontrolü kaybetme korkusu gibi düşünceler de eşlik eder. Kaygının yoğunluğuna bağlı olarak kişi, kendini ya da çevresini değişmiş ve gerçek dışı olarak algılayabilir.
Fakat toplumda en sık görülen 'Yaygın Anksiyete Bozukluğu' dur. Bu bozukluğun psikosomatik belirtileri belirtileri ; Gerginlik, gevşeyememe, korkma, sinirlilik, titreme, bütün vücuda yayılan halsizlik, hızlı kalp ritmi, boğulma hissi, bayılma, sallanma, baygınlık ve sersemlik hissidir.
Ellerimiz terler beynimiz tepkiler verir. Bu nedenle beyin ve vücudun ortak tepkileri olaylar karşısındaki tepkilerimizi belirler. Psikolojik bayılma da bu şekilde ortaya çıkan bir bayılmadır. Aynı epilepsi bayılması gibidir ama nedeni psikolojiktir.
Kesinlikle. Panik atak nöbetleri sırasında baygınlık, baş dönmesi ve baş dönmesi hissi oldukça yaygındır. Panik atakların çoğu fiziksel semptomu, genellikle çok az oksijen soluyarak çok fazla karbondioksit solumasına neden olan solunum düzenindeki ani değişikliklerden kaynaklanır.
Stres ve sıkıntının tetiklediği kendinden geçme, baygınlık durumudur. Bu hastaların bu hastalığı bazı kişiler tarafından ciddiye alınmaz.
İlgili 20 soru bulundu
Ani bayılmanın birçok nedeni olabilir. Ani bayılma ve kasılma nedenleri arasında düşük kan şekeri, kalp problemleri, ani kan basıncı değişiklikleri, sıcak çarpması veya yetersiz oksijen alımı gibi sağlık sorunları yer alabilir. Ayrıca stres, aşırı yorgunluk, açlık veya susuzluk da ani bayılmalara neden olabilir.
Uzun süre aç kalma, aşırı korku, sinirlenme anı ya da aşırı sıcaklarda görülebilen bayılma ciddi hastalıkların belirtisi olabilir. Bilinen bir sebep olmadan yaşanan ve tekrarlayan bayılmalar, kalp sağlığı konusunda vücudun sinyal vermesi anlamına gelebilir.
Birinin bayıldığını gören kişinin yapması gereken şey, evde ise kişiyi bir koltuğun üzerine yatırmak ve ayaklarını yukarı kaldırmak, sokakta ise tutarak düşmesini engellemektir.
Kafein, sigara, alkol ve uyuşturucu maddeler panik atak sıklığını artırabilirler. Sakinleştirici ilaçların aniden bırakılması panik atağı tetikleyebilir. Hızlı soluk alıp vermek panik atağı başlatabilir. Kişilik yapısı özellikleri de panik atak nedenleri arasında değerlendirilebilir.
Panik bozukluk hiçbir zaman kişinin delirmesine, kalp krizine ya da beyin kanamasına sebep olmamaktadır.
Senkop (bayılma) beyin kan akımının geçici olarak azalması sonucu gelişen, birkaç dakika süren, geçici şuur ve duruş (postür) kaybı olarak tanımlanır. Yani hasta bayılma sırasında şuuru kaybolduğundan olup biteni hatırlayamaz ve postür kaybı nedeni ile düşer.
Bayılma süresi genellikle ortalama 1 ile 2 dakika arasında değişmektedir. Burada dikkat edilmesi gereken nokta bayılmanın neden kaynaklandığına yöneliktir. Kişinin baygınlık anından sonra yaşadığı durumun etkisiyle yaş ve hastalık gibi kriterlere de bağlı olarak kendine gelme sürecinde farklılıklar gözlemlenebilir.
Bayılan kişi, kısa süre için bilincini tamamen kaybeder. Eğer kişi ayakta ise kontrolsüz bir şekilde yere düşebilir ve bir süre kendine gelemeyebilir. Bayılma, her ne kadar basit psikolojik sebeplere bağlı olarak da ortaya çıkabilse de bazen de ciddi rahatsızlıkların habercisi olarak da karşımıza çıkabilir.
Konversiyon bozukluğu da denilen psikolojik olan bayılma sadece insanların içinde olduğu halde epileptik olan yalnız başınayken de örneğin tuvalette ya da banyoda ya da yolda yalnız başına yürürken de olabilir. Psikolojik olan bayılmada altına idrar kaçırma yoktur.
Genellikle ayaktayken yaşanan bayılmanın hemen öncesinde sıklıkla sıcaklık hissi, bulantı, baş dönmesi göz kararması gibi belirtiler görülüyor. Bayılmanın süresi uzadığında vücutta kasılmaları tetikleyebiliyor, idrar kaçırmaya yol açabiliyor. Bu durum kimi zaman epilepsi (sara) atakları ile karıştırılabiliyor.
Bayılma durumlarında önce hastanın nabız ve solunum kontrolünün yapılması gerekir. Hastanın nabzı ve solunumu düzenli ise sırt üstü yatırılarak ayakları biraz yükseltilir ve hareket etmemesi sağlanır. Üzerindeki sıkı kıyafetler gevşetilir, kapalı ve kalabalık bir ortamdaysa sakin ve açık bir alana alınır.
Kontrol etmenin en kolay yollarından biri solunumu düzenlemektir. Burnunuzdan derin diyafram nefesi alın (hava akciğerlerinize değil diyaframınıza gidecek.) ve aldığınız havayı yavaş yavaş ağzınızdan verin. Panik atak sırasında düşünce içeriğini değiştirmek, kaygı seviyesinin azalmasına yardımcı olabilir.
Titiz, başarılı ve hırslı kadınlar, panik atak konusunda daha çok risk taşıyor. Nöroloji Uzmanı Dr. Mehmet Yavuz, mükemmeliyetçi, hassas, titiz, başarılı olma konusunda hırslı kadınlar, panik atak konusunda daha çok risk taşıdığını söyledi.
Panik atak yaşandığı sırada kalp atışları hızlanır, çarpıntı yaşanabilir. Göğüste ağrı hissiyle beraber terleme ve titreme de görülebilmektedir. Bunların yanında baygınlık, baş dönmesi ve nefes darlığı da eşlik edebilir. Bazı kişiler panik atak sırasında ölüm korkusu da yaşamaktadır.
Panik atak fiziksel belirtiler ile başlıyor
Ellerde uyuşma, terleme ve karıncalanma ya da üşüme, ürperme ve ateş basması. Nefes almada zorlanma, yutkunamama, boğulma hissi, mide bulantısı. Baş dönmesi, titreme, bayılacakmış gibi hissetmek.
Birden bire ortaya çıkan ve zaman zaman tekrarlayan bu durum, kişinin kendini sıkıntılı bir durumda veya dehşet içinde bulmasına neden olur. Giderek düzeyi artan bu korku nöbetleri, yaklaşık 10 dk. içinde en şiddetli düzeye ulaşır. Ortalama 5 ila 30 dk. süren panik atak, bu sürenin ardından kendiliğinden geçer.
Burundan 3 saniye süreyle nefes almak, 3 saniye beklemek ve ağzınızdan 3 saniye içinde yavaşça nefes vermek ve bunu karın solunumu şeklinde yapmak panik atak tedavisinde size çok yol aldıracaktır.
Ayağa kalkarken göz kararması yaşanmasında ki en sık karşılaşılan neden kan basıncındaki düşüştür. Ayağa kalkınca oluşan göz kararmasında, otururken ya da uzanırken aniden kalkıldığında kan basıncı da düşer, bu da baş dönmesi ya da bayılma hissini beraberinde getirir.
Bayılma genellikle beyine gelen kan basıncının azalması veya yokluğu durumunda, bilinci açık tutan nöronların geçici olarak işlevlerini yitirmesi sonucunda oluşur. Bu durum kanın beyin dışı bölgelerde (uzuvlar veya gövde) göllenmesi sonucu gerçekleşir.
Bayılmadan önce (presenkop dönem) kişilerde genel olarak çarpıntı, bulantı, kusma, baş dönmesi, soğukluk-solukluk, terleme, gibi şikayetler bulunmaktadır. Birey eğer bu semptomları biliyorsa hissettiği esnada oturur veya ayaklarını yukarı kaldırıp uzanabilirse presenkop bulguları geriler ve bayılma yaşanmayabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri