Pankreasın bu en ağır iltihabı hastaların yaklaşık %15'inde görülür. Burada pankreas dokusunun aniden, geniş kapsamlı bir hasarı söz konusu olur. Bu diğer organların işlevinin geçici kesintisi ile bir sepsise (kan zehirlenmesine) ve böylece akut hayati bir tehlikeye yol açabilir.
Kronik pankreatit belirtilerinde ise bulantı, kusma, hazımsızlığa ek olarak kötü kokulu dışkılama ve hızlı kilo kaybı görülmektedir. Tedavi edilmediğinde daha ciddi sonuçlara yol açarak böbrek ve kalp gibi organlarda bozulmalara sebep olabilir.
Petrol ve kimyasal maddelere maruz kalan kişilerde pankreas kanseri daha fazla görülmektedir. Uzun süre tedavi edilmeyen kronik pankreas iltihabı, pankreas kanserine yakalanma riskini artırmaktadır. Diyabet pankreas kanserine yakalanma oranını sağlıklı bireylere göre iki kat artırmaktadır.
Pankreas iltihaplanmasını (pankreatit) takiben hastalar en sık olarak sol-orta karın bölgesinde ağrı şikayetinden yakınırlar.
Bazen başka bir neden olarak kandaki yüksek yağ oranı (hiperlipidemi) pankreatite neden olabilir. Sağlıklı yaşam aktiviteleri ve diyet ile çözümlenemiyorsa ilaç tedavisi gerekebilir. Pankreatit nedeni bazı ilaçların yan etkisi olarak da ortaya çıkabilir. Bu nedenle ilaçlarda bir değişiklik yapılması gerekebilir.
İlgili 30 soru bulundu
Pankreatit, pankreasın iltihaplanmasıdır. Pankreas iltihaplandığında kendi ürettiği güçlü sindirim enzimleri kendi dokusuna zarar verir; akciğerlerinize, böbreklerinize ve kalbinize zarar verebilecek enflamatuar hücrelerin ve toksinlerin salınmasına neden olabilir.
Yağsız haşlanmış et, tavuk eti burada kullanılabilir. Ya da baklagiller, sebze, meyve ihtiyacı olan elektroidleri hastaya vermek için. Bunun dışında destek olarak ne yapılabilir, eksik olan pankreas enzimini dışarıdan, ağızdan tabletle terine koyabiliriz. Bir takım anti oksidan vitaminlerle destek yapabiliriz.
Pankreasın bulunduğu kaburga kavsinin alt kısmında aniden ortaya çıkan şiddetli karın ağrısı, Sancılar şeklinde gelen sırta-bele kuşak şeklinde yayılan karın ağrısı, Ateş, Mide ağrısı ve mide bulantısı nöbetleri gibi şikâyetler görülür.
Pankreatit bazen bilinmeyen nedenlerle de ortaya çıkabilir. Pankreatit belirtileri çok ciddi olabilir ve hatta ölümcül olabilir. Bu nedenle, pankreatit belirtileri görüldüğünde hemen doktora başvurulması önemlidir.
Pankreatitin tedavisi, hastalığın türüne ve şiddetine bağlı olarak değişebilir ve sıvı tedavisi, ağrı kontrolü, diyet değişiklikleri ve bazen cerrahi müdahale içerebilir. Pankreatit, ciddi sağlık sorunlarına yol açabilen bir rahatsızlık olup erken tanı ve tedavi, hastalığın seyrini olumlu yönde etkileyebilir.
Kronik pankreatite göre daha kısa süreli ve ani bir durum olan akut pankreatit genellike 1 hafta içinde kendi kendine iyileşir. Ancak şiddetli akut pankreatitli bazı kişilerde daha ciddi komplikasyonlar gelişebilir ve pankreasta işlev bozukluğuna sebebiyet verebilir.
Kronik pankreatit kavramı altında anlaşılan pankreasın kronik olarak (uzun süreli) iltihaplanmasıdır. Pankreasın süren ve/veya tekrar eden spontane hasarı nedeniyle bezdeki işlevsel hücrelerin yavaş yavaş tahribi ortaya çıkar. Bunların yerini hastalığın ilerleyen safhalarında yaramsı dokular alır.
Sindirim problemleri, buna bağlı olarak oluşabilen şişkinlik ya da karın bölgesinde gaz birikmesi hissi de pankreas iltihabı hastalığının yaygın olarak rastlanan semptomları arasında yer alır. Hastalarda gaz birikmesi ve şişkinlik hissi ile birlikte sık sık hıçkırık da görülebilir.
Pankreasın bulunduğu bölgenin dış katmanında yer alan kaburga kavsinin alt kısmında aniden ortaya çıkan şiddetli sancı, ağrılar şeklinde gelen sırta-bele kuşak biçiminde yayılan karın ağrısı görülebilir.
Kan testlerinde ise amilaz ve lipaz yüksekliği, karaciğer enzim yükseklikleri, beyaz küre yüksekliği, CRP ve Sedimentasyon gibi inflamasyonu gösteren testlerde yükseklik görülebilir.
Akut pankreatit teşhisi, çeşitli görüntüleme yöntemleri, uzman hekim tarafından fiziksel muayene yapılması ya da bir takım görüntüleme ve laboratuvar testleri kullanılarak yapılır. Şiddetli karın ağrısıyla kendini gösteren akut pankreatit durumunda yapılan kan testlerinde pankreas enzimlerinin yüksek olduğu görülür.
Kişise kötü kokulu dışkı, sarılık, diyabet, üst karın ağrısı gibi semptomlar bulunduğunda pankreas hastalıkları şüphesi ile çeşitli testler istenebilir. Genelde kan testleri, bilgisayarlı tomografi, endoskopik ultrason ve MR ile teşhis konulur. Bazı ciddi durumlarda ise teşhis kesinliği cerrahi yöntemle yapılabilir.
Akut pankreatit, aşağıdakileri içeren belirti ve semptomlar gösterir; Sağ kaburgaların altında üst karında şiddetli ve ani karın ağrısı. Sırta yayılabilen karın ağrısı.
-Basit şekerler, şekerli içecekler, poşet içi gıdalardan uzak durun. Bunlar, pankreas Beta hücresine zarar verir. İdeal kilonuzu koruyun. Obezite, insülini direnci oluşturur ve pankreasa zarar verir.
Tam tahıllı gıdalar sindirim sistemi dostu olduğu için pankreasın fazla çalışmasına neden olmaz ve böylece pankreas iltihaplanması baskılanabilir. Vücutta lif oranının artmasıyla yağ oranı azalır. Bu da pankreas için rahatlatıcıdır.
Test sonucunda değerin 140 U/L üstü olduğu lipaz yüksekliği, akut pankreatit, pankreas iltihaplanması, safra sorunları veya enfeksiyon bulunduğu anlamına gelir. Sindirim sisteminde yer alan bakterilerin neden olduğu enfeksiyonlar kandaki lipaz seviyesini yükselterek lipaz yüksekliğine neden olur.
İşte öldürücü etkisiyle korkulan pankreas kanserini önleyen besinler: Limon: Hayati önem taşıyan sindirim enzimlerinin pankreas tarafından serbest bırakılmasına yardımcı olur. Kivi de pankreas için yararlı bir meyvedir. Kivi ve limon pankreasa iyi gelen yiyecekler arasındadır.
Yeşil çay, sağlıklı bir pankreas ve karaciğeri teşvik etmek için yararlanmanız gereken bir diğer mükemmel içecektir. Sadece iltihapla savaşmanıza yardımcı olmakla kalmayacak, aynı zamanda kateşinlersayesinde karaciğerinizin ve pankreasınızın genel işlevini geliştirecektir.
Ayrıca kahve içme ile pankreas veya mesane kanseri insidansı arasında anlamlı bir ilişki bulunamamıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri