Daha açık anlatmak gerekirse; araç içinde giderken gözler bir hareket fark eder fakat iç kulak bu hareketi vücudumuz yapmadığı için onaylamaz. Bu anlaşmazlık durumunu ise taşıt tutması şeklinde adlandırılır. Taşıt tutmasında mide bulantısı, baş dönmesine gözlenebilir.
Hareket hastalığı veya kinetozis, yani taşıtla yolculuk sırasında düzensiz hareketlerin vücut dengesiyle ilgili organlarda geçici işlev bozukluğuna yol açması neden olmaktadır. Genellikle bir bireyin uyum sağlamadığı alışılmadık bir hareketle ortaya çıkar.
Hareketin aşırı olması (hiperkinetik) veya yavaşlığı (hipokinetik) şeklinde görülebilen, kasların kuvvetsizliği ile ilgili olmayan nörolojik hastalıklar hareket bozukluğu hastalıkları olarak tanımlanır. Bu hastalıklar, özellikle basal ganglia olarak bilinen derin beyin yapılarının etkilenmesi ile ortaya çıkıyor.
Hareket hastalığı tedavisinde kullanılan antihistaminikler gebelerde de güvenle kullanılabilir. Antikolinerjik ilaçlar: cilt üzerine yapıştırma yöntemi ile 3 günde bir uygulanabilen formları mevcuttur. Yan etkileri antihistaminik ilaçlar ile benzerdir.
Teşhisi doğrulamak için elektromiyografi ve beyin görüntüleme gibi teşhis testleri yapabilirler ve semptomları yönetmek için ilaçlar veya diğer tedavileri reçete edebilirler. Hareket bozukluğu uzmanı, distoni dahil hareketi etkileyen durumların tedavisinde ek eğitim ve uzmanlığa sahip bir nörologdur.
İlgili 43 soru bulundu
Hareket hastalığının kesin bir tedavisi yoktur. Ancak seyahat sırasında alınabilecek önlemler ve bazı ilaçlar yarar sağlayabilmektedir. Kullanılan ilaçlar arasında; antihistaminikler ilk sırada yer almaktadır. Bu ilaçlarla bulantı, kusma, baş dönmesi engellenebilmektedir.
İç kulak, gözler ve ayak, deri, kalça, eklem ve kas duyu reseptörlerinden gelen hareketler beyne aktarılırken bunların arasındaki uyumsuzluk sonucu ortaya çıkan durum ise hareket hastalığıdır. Giden bir araçta kitap okunduğunda iç kulak ve duyu reseptörleri beyne hareket halinde olduğu sinyali göndermektedir.
Bir hareket bozukluğu hastalığı olan distoni kaslarda istemsiz hareketlere yol açar. Parkinson ve esansiyel tremordan sonra en sık karşılaşılan hareket bozukluğu türü olan distoni, yavaş tekrarlayan hareketler veya anormal duruş (postür) ile karakterizedir.
Parkinson hastalığı, tremor, distoni, kore, bleferospazm, hemifasiyal spazm, huzursuz bacak sendromu gibi hareket bozukluklarında tanı ve tedavi yapılmaktadır. Hareket bozukluları polikliniğinde ayrıca botulinum toxin uygulaması yapılabilmektedir.
Sık görülen şekilleri, göz kırpma, yüz kırıştırma, omuz atması, dudak hareketleri, geniz temizleme şeklindedir. Bazen ses ve kelime çıkarma şeklinde tikler de görülebilir.
Vertigo, sabit dururken oluşan dönme veya sallanma hissidir. Vertigonun yaygın nedenleri arasında kafa travmaları, Meniere hastalığı ve virüsler bulunur. Ancak, vertigoya neden olan başka şeyler de bulunur. Bu nedenlerin ortak noktası iç kulağı etki etmesidir.
İnsan vücudunun belirli bölümlerindeki (bazı organlar, eklemler, uzuvlar gibi) hareketler; bir takım anatomik terimlerle ifade edilir. Hareketle ilgili bu anatomik terimlerde genellikle anatomik duruşa göre belirlenmiş bir referans noktası kullanılır.
Huntington hastalığı bulunan insanlarda kontrolsüz dans hareketlerine (kore) benzer hareketlere sık rastlanır. Bu nedenle bazı kaynaklarda Huntington hastalığı kore hastalığı olarak da adlandırılır. Bunun yanı sıra bu kişilerde davranış, duygu, düşünce ve kişilik ile ilgili bazı sorunlar da görülebilir.
Özellikle kadınlarda ve 3-12 yaş arası çocuklarda görülen hareket hastalığının, gözden ve dengeden sorumlu iç kulaktan beynimize iletilen uyaranların çelişmesi sonucu ortaya çıktığı biliniyor. Araç hareket halindeyken; gözlerin sabit olduğu bilgisi beyine iletilirken, iç kulak tam aksini söylüyor.
Tüm vücut hareketlerinde yavaşlama, ince motor becerilerde bozukluk, maske yüz, hipofoni, monoton konuşma, yutkunmanın azalmasına bağlı olarak salya akması, göz kırpma hareketlerinin yavaşlaması, oturup kalkma gibi hareketlerde güçlük, spontan jestlerde azalma gibi belirtilere yol açar.
Hareket bozuklukları, kendi isteğimizle yaptığımız bir vücut hareketi sırasında veya kendi isteğimiz dışında olan amaçsız hareketlere verilen isimdir. Hareket bozuklukları durumunda beynimiz tarafından tasarlanmış olan hareketin hızı ve yönü istemediğimiz şekilde ve yönde değişmiş olabilir.
Nörolojik bozukluk, sinir sisteminde meydana gelen herhangi bir bozukluktur. Beyin, omurilik ya da diğer sinirlerde görülen yapısal, biyokimyasal ya da elektriksel anormallikler belirtilere dahildir.
Titreme, hareketlerde yavaşlama, uzuvlarda ya da gövdede katılık ve denge sorunları olarak sıralanan dört ana motor belirtisinden ikisinin bir süredir varlığı Parkinson hastalığının düşünülmesini sağlar.
Distoni, vücudun hareket etme şeklini etkileyen bir bozukluktur. Hastalık kasların kasılmasına neden olarak istemsiz hareket etmelerine veya anormal bir pozisyonda kalmalarına neden olur. Distoni tüm vücudu veya belirli bir bölgeyi etkileyebilir.
Hareketin yavaşlaması, dinlenme halindeyken uzuvlarda titreme, kaslarda sertlik, duruş ve dengeyi koruyan reflekslerin bozulması, küçük adımlar ve bazen dengesiz yürüyüş, vücudun öne eğilmesi, eklemlerde ağrı, depresyon, uyku bozukluğu, akıcı ve birbiriyle uyumlu hareket edememe ile unutkanlık, Parkinson belirtileridir ...
Bulantı ve kusmaya karşı taşıt tutmasının önlenmesinde kullanılır.
Lyme hastalığı, borrelia burgdorferi bakterisini taşıyan bir kenenin ısırması ile ortaya çıkan, minimum 36 - 48 saat sonra kızarıklık, ateş, baş ağrısı ve yorgunluk belirtileri ile kendini gösteren enfeksiyon hastalığıdır. Erken teşhis lyme hastalığına yakalanan hastalarda tedavi başarısını artırır.
Akçay, sözlerine şöyle devam etti: "Çok yakın televizyon izleme ya da gereğinden fazla uzaktan izleme görsel açıdan kötü bir netleştirmeye yol açacağından göz kaslarında yorgunluk, baş ağrısı hatta mide bulantısına neden olabilir. Kişide kırma kusuru yani görme bozukluğu da varsa bu şikayetler daha da artacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri