Pankreas kanseri; karın ağrısı, iştahsızlık, kilo kaybı, idrar renginde koyulaşma, ishal ve yağlı dışkılama gibi belirtilerle ortaya çıkabiliyor. Her kanserde olduğu gibi pankreas kanserinde de erken tanı ve tedavi oldukça önem taşıyor.
Pankreas kanserinin belirtileri arasında bulantı, iştahsızlık, kilo kaybı, yavaş gelişen sarılık, mide çıkışında tıkanıklık ve ağrı görülebilir. Pankreasın baş kısmına yerleşmiş kanserde, ağrısız sarılık ve büyük abdestin camcı macunu gibi açık renk olduğu görülür.
Pankreas Kanseri Risk Faktörleri
Sigara kullanımının pankreas kanseri için bir risk faktörü olduğu biliniyor. Bunun dışında aile öyküsü, genetik faktörler ve bazı mutasyonların hastalığın ortaya çıkmasını kolaylaştırdığı saptanmış durumda. Hastalığın obezite ile ilişkilendirildiği çalışmalar da mevcut.
Pankreasın bulunduğu kaburga kavsinin alt kısmında aniden ortaya çıkan şiddetli karın ağrısı, Sancılar şeklinde gelen sırta-bele kuşak şeklinde yayılan karın ağrısı, Ateş, Mide ağrısı ve mide bulantısı nöbetleri gibi şikâyetler görülür.
İlgili 29 soru bulundu
Kişise kötü kokulu dışkı, sarılık, diyabet, üst karın ağrısı gibi semptomlar bulunduğunda pankreas hastalıkları şüphesi ile çeşitli testler istenebilir. Genelde kan testleri, bilgisayarlı tomografi, endoskopik ultrason ve MR ile teşhis konulur. Bazı ciddi durumlarda ise teşhis kesinliği cerrahi yöntemle yapılabilir.
Pankreas Kanseri Hangi Tahlille Belli olur sorusu şu şekilde yanıtlanabilir; Hastaların kan testlerinde; CA 19-9 ve CEA gibi tümör şüphesi doğuran değerler çoğunlukla yüksek çıkar. Safra yolunda tıkanıklık olan hastalarda ise bilirubin değerleri ve karaciğer fonksiyon testleri yüksek çıkabilir.
4- Genel durumun gittikçe bozulması, halsizlik ve yorgunluk en fazla görülen belirtilerdir. 5- Kaşıntı; Özellikle pankreas başı ve ampulla Vateri kanserinde en erken ve sık görülen bir belirtidir.
Tümör, genellikle önce karın içinde ve karaciğerde yayılır, ardından akciğerlere, kemiklere ve beyine ulaşabilir. Tedavi olarak kemoterapi ve radyoterapi tercih edilir.
Pankreas kanseri oldukça sinsi bir hastalık olup genellikle ileri evreye gelmedikçe bulgu ve belirtileri ortaya çıkmaz. Genellikle şu belirti ve işaretlerle ortaya çıkmaktadır: 1. Karın ağrısı: Sırta veya bele vuran karın ağrısının nedeni karın bölgesindeki sinirlerin tümör tarafından basılması veya istila edilmesidir.
Tümör pankreasın baş kısmında bulunuyorsa dışkıda beyaz sıvılar gözlemlenebilmektedir. Bunların dışında görülen diğer belirtiler arasında sırta vuran karın ağrısı, ani kilo kayıpları, deride döküntüler, safra kesesinde ve karaciğerde büyüme, ciltte kaşıntı, yorgunluk hissi ve diyabet oluşumunu saymak mümkündür.
Pankreas kanserinde safra yolu tıkandığı için onikiparmak bağırsağında oluşan atılım engellenir ve bu nedenle öncelikle gözlerde, daha sonra vücutta sararmalar meydana gelebilir. Müphem karın ağrısı ile kendisini gösteren bu problem zaman içerisinde sırta vuran bir karın ağrısı olarak ilerler.
Lokal ileri pankreas kanserlerinde pankreas gövdesinin hemen arkasında çölyak pleksus dediğimiz karın içi organlara giden ve gelen sinirlerin oluşturduğu sinir ağ tabakası yayılıma uğrarsa sırta bele vuran çok şiddetli ağrı mevcut olabilir.
Pankreas kanserinin ilerlemesi ile aşağıdaki komplikasyonlar ortaya çıkabilir: Kilo kaybı. Pankreas kanserli hastalarda birdizi faktör kilo kaybına yol açabilir. Kanser kendi başına kilo kaybına sebep olabilir.
Pankreasın başı karnın sağ tarafındadır ve ince bağırsağın on iki parmak bağırsağı adı verilen ilk bölümü ile bağlantılıdır. Dar uç olan kuyruk ise vücudun sol tarafına doğru uzanır.
Özellikle 60-80 yaş aralığında karşılaşılan bu kanser türü, 40 yaşın altında daha az görülüyor ve erkeklerde kadınlara oranla daha sık ortaya çıkıyor. Memorial Antalya Hastaneleri Genel Cerrahi Bölüm Başkanı Prof.
Pankreas kanserinin bir yıllık genel sağ kalım oranı yüzde 26, beş yıllık ise yüzde 6'dır.
Gitgide artan, inatçı ve yaygın kaşıntı belirtisi olan kişilerde hekimler başta Hodgkin lenfoma olmak üzere diğer lenfomalar, lösemiler ve polisitemia vera hastalığını göz önünde bulundurabilmektedirler.
Pankreas hastalıkları ve birtakım farklı hastalıklarının teşhisinde veya pankreasın işlevinin değerlendirilmesinde kullanılan lipaz testi, enzimin birim hacimdeki kanda yer alan miktarının araştırılması şeklinde yapılır.
Akut Pankreatit Tanısı
Akut pankreatit için doktorunuz pankreas tarafından üretilen iki sindirim enziminin (amilaz ve lipaz) seviyelerini ölçen bir kan testi isteyebilir. Bu enzimlerin yüksek seviyeleri akut pankreatiti gösterir.
Ultrasonografi: Ultrasonografi, pankreas kanseri şüphesinde başvurulacak ilk inceleme yöntemidir. Pankreasta sert ya da kistik kitle varlığı, kitlenin boyutu, kitlenin diğer çevre yapılarla olan ilişkisi ve damarsal yapılara olan yakınlığı hakkında bilgi verir.
Pankreas, karın boşluğunun üst kısmında, midenin arkasında ve karaciğerin altında bulunan uzun bir bezdir.
Pankreasın herhangi bir bölümünde oluşacak kötü huylu kitlelerin sebep olduğu pankreas kanseri, kısa sürede ve belirti göstermeden ilerlediği için erken teşhisi zor olan kanser türlerinden biridir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri