Papatya çayı fazla tüketildiği takdirde; yorgunluk ve uyku hissine, kan şekerinde ani düşüşe, hormon bozukluğuna çeşitli mide rahatsızlıklarına sebep olabilir. Bunun yanı sıra sindirim sistemini etkilediği için epilepsi gibi rahatsızlığı olan bireyleri kötü etkileyebilir.
Papatya çayı ne kadar içilmeli konusunda net bir görüş yoktur. Günlük 1 veya 2 bardak papatya çayının güvenli olduğu belirtilir. Bununla birlikte 5 bardak papatya çayının da güvenle içildiği çalışmalar mevcuttur.
Papatya çayı günde kaç bardak içilmeli? Bitki çayı tüketimi günde toplam 2 fincan ile sınırlandırılmalıdır.
Papatya çayı antioksidanlar açısından zengindir ve ayrıca anti-inflamatuar özelliklere sahiptir, bu sayede bağışıklık sistemini güçlendirip, vücuttaki serbest radikaller ile savaşır. Stres, uykusuzluktan kalp rahatsızlığına kadar birçok sağlık sorununa yol açabilir.
Küçük çocuklarda, hamile veya emziren kadınlarda ve karaciğer veya böbrek hastalığı olan kişilerde papatya çayı içmenin güvenliliği araştırılmamıştır. Bu nedenle eğer siz ya da bir yakınınız bu özellikleri taşıyorsa, papatya çayı içmeden önce bir doktora danışılmalıdır.
İlgili 31 soru bulundu
Bitki çayları kafein içeriyor ve papatya çayının sakinleştiren, uyuşturan bir özelliği var. Düzenli kullanıldığında vücut tembellik yapabiliyor ve üretmesi gereken bir takım hormonları üretmeyip, çaydan almayı bekliyor.
3) Papatya Çayı
Adet söktürücü özelliği ile de regl döneminde kadınların bitki çayı tercihi olmaktadır.
Papatya çayı içmek çoğu insan için hiçbir risk teşkil etmez ancak papatya ailesinden olan yakup otu ve krizantem gibi bitkilere alerjisi olan bireylerde, papatya alerjisi de ortaya çıkabilir. Ayrıca papatya içeren kozmetik ürünler, göz ile doğrudan temas ederse tahrişe neden olabilir.
PAPATYA ÇAYI ZAYIFLATIR MI? Papatya çayının zayıflama üzerine doğrudan etkisi bulunmamaktadır. Ancak antiinflamatuar etkisi, kan şekeri kontrolünü sağlaması ve stresi azaltıcı etkisi sayesinde dolaylı olarak vücut ağırlığı kontrolüne katkı sağlayabilmektedir.
Papatya Çayı Uyku Getirir mi? Hafif yatıştırıcı ve kas gevşetici etkisi nedeniyle rahat uyumayı sağlar. Araştırmacılar papatya çayının sakinleştirici ilaçlara benzer bir etki göstererek kişinin endişelerini gidermeye katkıda bulunduğunu ve uykuya dalmayı kolaylaştırarak uyku kalitesini artırdığını öne sürmektedir.
Kullanım alanı oldukça geniş olan bitki, daha çok kafeinsiz çay içmeyi tercih edenler tarafından alternatif çay olarak tüketilir. Peki, papatya çayı ne zaman içilir? Uzmanlar, papatya çayının gün içerisinde 1 ya da en fazla 2 fincan içilmesi gerektiğini belirtiyor.
Papatyanın içerdiği antioksidanlar yaraların iyileşmesine yardımcı olur. Toksinleri attığı ve ödem söktürdüğü için zayıflamaya da etkisi olan bir bitkidir.
Ciltteki tüm lekeler ve güneş yanıkları için oldukça etkili bir tedavi sunuyor. Antiseptik özelliği sayesinde sivilce, yara ve morlukların hızlıca iyileşmesini sağlıyor. Cildi ölü hücrelerden temizleyen papatya, cilt renginin açılmasını sağlıyor. Bu nedenle cilt beyazlatma yöntemleri arasında sıklıkla kullanılabiliyor.
Zayıflatan bitkiler çaylar araştırması yapılınca ilk olarak karşımıza yeşil çay çıkar. Herkesin bildiği bu mucize bitki, her diyet listesinde mutlaka yer alır. Oldukça güçlü bir antioksidandır. Düzenli olarak yeşil çay tüketimi, vücuttaki toksinleri atar.
Sinirleri Yatıştırıyor ve Stresi Gideriyor
Papatya çayının etkisi sayesinde vücudunuzdaki serotonin ve melatonin seviyelerinde büyük bir artış gözlemlenebiliyor. Stres ve kaygıyı azaltabilen papatya çayı aynı zamanda migren ve baş ağrısı gibi problemlere de iyi geliyor.
Papatya suyunun saça bildiğimiz bir faydası yok ama tam tersi zararı olabilir. Öncelikle papatya suyu saçların kurumasına yol açar. Yaz aylarında saçlarımız nemsiz kalmaya daha meyillidir. Üzerine papatya suyu uyguladığında saçların daha fazla kuruyabilir ve mat görünmeye başlayabilir.
Papatya çayı sakinleştirici etkiler oluşturduğundan başta strese bağlı sebeplerle oluşanlar olmak üzere genel olarak uykusuzluk sorununa da çözüm oluyor, huzurlu ve rahat bir uyku deneyimi sağlıyor.
Papatya çiçeklerinin içerdiği alfa bisabolol isimli maddenin mide ülserinin etkilerini azalttığı bilinir. Buna bağlı olarak da papatya çayı mide yanmalarının hafiflemesinde yardımcı bir rol üstlenebilir.
Çocuklarda öldürücü etkiye sahip
"Tıbbi papatya dediğimiz Matricaria recutita; üst solunum yolu rahatsızlıklarında ve farenjitte kullanılır. Piyasada papatya çayı diye satılan 'Tanacetum cinerariifolium' bitkisinden elde edilen de, aynı görüntüde. Bunu insanların ayırt etmesi mümkün değil.
Ayrıca papatya çayı içenlerin bağırsak sistemlerinin, daha aktif çalıştığı da bilinmektedir. Bu nedenle bağırsakları temizleyen papatya çayı, daha rahat sindirim sistemi oluşturmaktadır. Özellikle kabızlık gibi durumlarda tüketildiğinde, kişiyi daha iyi hissettirecektir.
Papatya çayı, strojen hormonu etkilerine benzer etkiler yarattığı için geçmişinde hormon dengesizliği sorunları bulunan kadınların önce doktora danışmaları gerekir. Şeker hastalarının da aynı zamanda bu çayı tüketmeleri önerilmez.
-Karaciğeri rahat bir şekilde çalışmayı kolaylaştırır. -Bağışıklık sistemi için güçlü bir destekleyicidir. Araştırmalar sonucunda 2 hafta her gün 5 bardak papatya çayı içilirse bağışıklığı güçlü kılan hippurat yükselir.
Adet gecikmesi yaşandığında papatya ve biberiye bitkisini çay şeklinde demleyerek içmek, adet söktüren yöntemlerdendir. 1 fincan kaynamış suya, 1 çay kaşığı kurutulmuş biberiye koyun ve 5 dakika demlenmeye bırakın. Çayınızı süzüp içebilirsiniz. Dilerseniz içerisine limon ve bal da ilave edebilirsiniz.
Papatya çayının ise bu konuda nasıl bir etkiye sahip olduğu merak edilmektedir. Öncelikle papatya çayının adet gecikmesi gibi bir durum yaşandığında faydalı etkiler gösterdiği bilinmektedir. Papatya çayının biberiye ile birlikte tüketilmesi ise adet söktürücü özelliği arttırmakta olan bir durumdur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri