Tavuk eti yağsız, proteince zengin ve kısa lifli oluşu nedeniyle çiğnenmesi ve hazmı kolay bir gıdadır. Tavuk, ekonomik oluşu sayesinde bol miktarda tüketilebilecek en önemli protein kaynaklarından biridir.
Balıklarda kas yapısı, kısa liflerden ve iyi bağlayıcı dokulardan oluşmaktadır. Bu yapı, etinin kırılgan olmasına neden olmakta ve kolaylıkla jelatine dönüşebilmesine neden olmaktadır. Bu kısa kas lifleri ve jelatin, balığa yumuşaklık verir.
Posa yani lif sadece meyve, sebze, baklagiller, fındık, fıstık ve çekirdeklerden alınabilir. Süt yumurta ve ette posa yoktur.
Muz iyi bir C vitamini, B6 vitamini ve potasyum kaynağıdır. Olgunlaşmamış (yeşil renkte) muz sindirilemeyen karbonhidrat yani lif açısından zengindir. Orta boy bir muzun 3,1 gramı liftir. 100 gram muzda 2,6 gram lif bulunur.
İlgili 34 soru bulundu
Bulgur. Pirinç yerine bulgur tercih edildiğinde, bir porsiyondan 3.5 gram lif alınır.
Sebzeler; lif açısından zengin olan sebzeler,brokoli, havuç, domates, bezelye, kabak, patates, mısırdır.
Ispanak kış aylarının vazgeçilmez sebzeleri arasında yer alıyor. 100 gramında 23 kalori bulunan ıspanakta aynı zamanda 2,9 gram protein, 3,6 gram karbonhidrat, 0,4 gram şeker, 0,4 gram yağ ve 2,2 gram lif bulunur. İçeriğindeki karbonhidratların büyük bir kısmı lif açısından oldukça zengin bir besindir.
Ceviz. Bir avuç cevizde günlük ihtiyacınızın 10'da biri kadar lif bulunmakta. Sağlıklı bir atıştırmalık, hem de salatalar ve tatlılar için çok iyi bir ek gıda olan ceviz aynı amanda bir “iyi yağ” kaynağı.
Çok fazla lifli gıda tüketmek zararlı mı? Çok fazla lifli gıda tüketmek veya doğudan aşırı saf lif yemek, demir, çinko, kalsiyum ve magnezyum gibi minerallerin vücut tarafından tam olarak emilmesini engelleyebilir. Kısa sürede yüksek oranda lif tüketmek gaz, şişkinlik ve karın kramplarına neden olabilir.
Bağırsaklar, baklagillerde ve birçok meyveyle sebzede bulunan lifleri emip parçalayamıyor. Bu nedenle lifler, bakterilerin yoğunlaştığı kolona kadar pek fazla bozulmadan ulaşıyor. Lustig, bu bakterilerin bir kısmının işte bu liflerle beslendiğini ve sürecin yan ürünlerinden birinin de gaz olduğunu aktarıyor.
Lif oranı yüksek olan gıdalar makarna, tam tahıllı undan yapılan ekmekler, kahvaltılık gevrekler, kuruyemişler, mısır, brokoli, havuç gibi sebzelerdir. Ayrıca ince kabuklu patates, yulaf, çavdar, arpa, narenciye türü meyveler, elma, nohut ve bezelye de lifli gıdalar içindedir.
Diğer Posalılar; Elma, portakal, ahududu, yaban mersini,esmer pirinç,muz, yulaf ezmesi,çavdar ekmeği, kırık bezelye,ay çekirdeği, yeşil fasulye, badem, armut ve enginardır.
Lif eksikliği vücutta sistemik inflamasyona yol açar. Sağlıklı bir diyette 30-50 gram lif olmalıdır. Besin yönünden zengin, kalorisi az, lifi bol yiyecekler ömrü uzatır. Sıvı kaloriler lifsizdir, iştahı azaltmazlar.
Marulun bol lif içermesi tokluk hissi verir ve yemeye engel olur. Ayrıca çok az yağ içerir.
Tam tahıllar; mercimek, fasulye, nohut gibi baklagiller; patates, kabak, domates gibi sebzeler ve elma, portakal, kayısı, muz gibi meyveler suda çözünen lifli besinlerdendir. Suda çözünmeyen lifler, sindirim sistemini hareketlendirir ve destekler.
1 fincan sade Türk kahvesinde 0.42 gram protein ve 0.52 gram yağ bulunur. 1 fincan sade Türk kahvesinde 2.63 gram lif bulunur.
Bazı durumlarda gaz yapması ve hazmetmek açısından zor olsa da fasulye yüksek miktarda lif içerir. Bir porsiyon kuru fasulyede ortalama; 13,9 gram lif bulunmaktadır. Sıfır kolesterol içermesi ile de protein olarak tüketilmesi faydalıdır.
Meyveler: Kabuklu ve çekirdekli meyveler çoğunlukla çözünmez lif içerirken kuru erik, armut ve narenciye (portakal, greyfurt..) gibi meyveler yüksek oranda çözünür lif içerir.
Kuru erik, yüksek lif içeriğinden dolayı sindirime yardımcı olur. Bağırsak hareketlerini düzenler ve kabızlığı azaltır.
Yeşil Mercimek Kalori ve Besin Değeri
Yayla Yeşil mercimek oldukça lifli bir gıdadır. Glisemik indeksi oldukça düşüktür. 100 gram bir mercimek yaklaşık 350kaloridir ve içinde %60 karbonhidrat, %40 protein %3 yağ bulunmaktadır.
Salatalık, lif ve su tüketimini artırmanın en kolay yoludur. İçerdiği C vitamini ve kafeik asitle cildi yatıştırır, özellikle gözde oluşan şişkinliği azaltır. Salatalığın dış kabuğu lifin yanı sıra, potasyum, magnezyum gibi minerallerden de zengindir. Salatalık; lif ve su tüketimini artırmanın en kolay yoludur.
Lif oranı yüksek olan gıdalar diğerlerine göre daha yüksek miktarda mineral içeriyor. 100 gr buğday kepeği, insan vücudunun potasyum, fosfor, bakır, çinko, kükürt ve magnezyum ihtiyacının hemen hemen tamamını karşılıyor. Yani lif almak sadece daha uzun tok kalmayı ve daha rahat dışkılamayı sağlamakla kalmıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri