İçeriğindeki apigenin maddesinden dolayı kan basıncını düzenler. Yüksek tansiyonu düşürür. Düşük tansiyonu ise ideal seviyeye getirir.
Papatya çayı fazla tüketildiği takdirde; yorgunluk ve uyku hissine, kan şekerinde ani düşüşe, hormon bozukluğuna çeşitli mide rahatsızlıklarına sebep olabilir. Bunun yanı sıra sindirim sistemini etkilediği için epilepsi gibi rahatsızlığı olan bireyleri kötü etkileyebilir.
Yine papatya, ıhlamur ve nane çayları, 6 aydan sonra, doktorunuza danışarak bebeğinize verebilirsiniz. 4-10 yaş arasındaki çocuklara, tercihen kafeinsiz bitki çayları verilebilir. 12 yaş üzerindeki çocuklar, haftada 1-2 kez siyah çay içebilirler.
Gelelim papatya çayı neye iyi gelir sorusunun yanıtlarına… Papatya çayı, mide-bağırsak sistemi spazmları, gaz, hazımsızlık, şişkinlik sıkıntılarında etkilidir. İltihap giderici, alerji oluşumunu önleyici, mikropların gelişimini engelleyici ve yara iyileştirici etkiye sahiptir.
İlgili 44 soru bulundu
Papatya çayı da warfarin ile etkileşime girerek kanama riskini arttırır. Adaçayının kan şekerini düşürücü etkisi olduğundan (yüksek tansiyonu olan hastalarda kan şekerini yükseltirken, düşük tansiyonu olan insanların kan şekerini düşürebilir) diyabet için ilaç kullanan kişiler dikkatli olmalıdır.
Bu araştırmalarda ise birçok hastalıkta papatya çayının faydalı olabileceği ifade edilir. Papatya çayı nelere iyi gelir sorusunun cevabı ise şu şekildedir: Kalp Hastalıkları: Papatya çayı içerisindeki flavonoid türü bileşikler, düzenli tüketildiği takdirde koroner kalp hastalığına karşı koruyucu olabilir.
Sinirleri Yatıştırıyor ve Stresi Gideriyor
Papatya çayının etkisi sayesinde vücudunuzdaki serotonin ve melatonin seviyelerinde büyük bir artış gözlemlenebiliyor. Stres ve kaygıyı azaltabilen papatya çayı aynı zamanda migren ve baş ağrısı gibi problemlere de iyi geliyor.
Papatya çayı etkileri arasında sinirleri yatıştırıcı özelliğinin olması, ruhsal sorunlar yaşayan kişilerin papatya çayını tercih etme sebeplerinden biridir. Özellikle asabiyet sorunu yaşayan kişilerin günde 1 fincan papatya çayı içmeleri, sinirlerinin yatışmasına yardımcı olur.
Papatya çayı içmek çoğu insan için hiçbir risk teşkil etmez ancak papatya ailesinden olan yakup otu ve krizantem gibi bitkilere alerjisi olan bireylerde, papatya alerjisi de ortaya çıkabilir. Ayrıca papatya içeren kozmetik ürünler, göz ile doğrudan temas ederse tahrişe neden olabilir.
Fitoterapi Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Serhat Koran “Bitkisel çaylar şifalı olduğu kadar zararlı da olabilir. Örneğin adaçayının fazlası çarpıntı ve krampa yol açabilirken, papatya çayının da fazla tüketilmesi alerjik reaksiyonlara neden olabilir” dedi.
- Melisa bitkisinden yapılan çay çarpıntıyı azaltmada etkilidir. Papatya, pasiflora çayları da günde 2 bardak tüketilebilir. - Bunun yanı sıra çarpıntıya karşı sofranızdan maydanozu eksik etmeyin.
Papatya çayı, ebegümeci, zencefil, nane çayı gibi bitki çayları, diyabet hastalarının beslenmesine ekleyebileceği içeceklerdir.
Gece yatmadan önce bir bardak papatya çayı içerek gün boyu tüketilen besinlerin zararlı olan hücrelerini yok etmek ve beyin sağlığını destekler. İçerdiği amino asit sayesinde vücutta dolaşan serbest radikkali hücreleri azaltır. Papatya çayı uyku için de faydalıdır. Daha az stresli uyanmanıza yardımcı olur.
Haftada altı kez papatyayı çayı içen kişilerin tiroid kanseri gelişme olasılığı yüzde 70 daha düşük ve otuz yıldır çaydan düzenli tüketenler ise yüzde 80'den daha düşük risk altında.
Yeşil yapraklı sebzeler: Lahana, ıspanak, yaka ve brokoli gibi yapraklı yeşillikler, K vitamini, lutein, folat ve beta karoten gibi beyin açısından sağlıklı besinler bakımından zengindir. Araştırmalar, bu bitki bazlı gıdaların bilişsel düşüşün yavaşlamasına yardımcı olabileceğini düşündürmektedir.
Üzerinizdeki baskı arttığında sizi rahatlatacak bir şarkı dinlemek, stres seviyenizi düşürmeye yardımcı olabilir. Diğer yandan uzun bir yürüyüş de strese iyi gelebilir. Strese sebep olan sorundan uzaklaşmak da üzerinizdeki baskıyı azaltacağından film izlemek ya da oyun oynamak gibi aktiviteler de fayda gösterebilir.
Çünkü papatya çayı sahip olduğu enzimler ve besin değerleri ile birlikte karaciğeri onarır ve karaciğerde yer alan tüm hasarları önler. Papatya çayını günde 2 kez olmak üzere düzenli olarak tüketerek karaciğer yağlanmasını geçirebilirsiniz.
Genelde özellikle kafeinsiz içeceği tercih edenler için oldukça önemli bir yere sahiptir. Tabii gün içerisinde ne zaman ve ne kadar papatya içilmesi gerektiği de bir o kadar önemlidir. Uzmanlara göre papatya çayı gün içerisinde 1 ya da 2 kez tüketilmelidir.
Kan sulandırıcı bitkiler arasında zencefil, zerdeçal, ıhlamur, kırmızıbiber, üzüm çekirdeği, papatya ve tarçın en önde gelenlerdir. Bu bitkilerin taze formları, toz halindeki baharat formları ya da bitki çayı formlarının hepsinde kan sulandırıcı etki olup çok dikkatli kullanılmalıdır.
Yapılan bazı araştırmalara göre papatya çayı, içeriği sayesinde sadece kişinin uykuya dalmasını kolaylaştırmaz; aynı zamanda kişiyi rahatlatır.
İltihabı azaltır
Papatyaların güçlü antispazmodik ve anti-enflamatuar özellikleri, mide ve bağırsak kramplarının tedavisinde oldukça etkilidir. Papatya çayının düzenli olarak tüketilmesi ayrıca irritabl barsak sendromu (IBS), bulantı, kas spazmları, mide gribi ve gastroenterit gibi sorunları azaltmaya yardımcı olur.
Sinir hücrelerini uyararak kişilerin kendilerini daha rahat hissetmesini sağlıyor. Kasılma ve gerilme gibi durumları da engelleyen papatya çayı, sakinleştirici çaylar arasında oldukça popülerdir. Eğer kendinizi panik atağa karşı korumak isterseniz; papatya çayını sabah ve akşam olacak şekilde tüketebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri