Küçük çocuklarda, hamile veya emziren kadınlarda ve karaciğer veya böbrek hastalığı olan kişilerde papatya çayı içmenin güvenliliği araştırılmamıştır. Bu nedenle eğer siz ya da bir yakınınız bu özellikleri taşıyorsa, papatya çayı içmeden önce bir doktora danışılmalıdır.
Gelelim papatya çayı neye iyi gelir sorusunun yanıtlarına… Papatya çayı, mide-bağırsak sistemi spazmları, gaz, hazımsızlık, şişkinlik sıkıntılarında etkilidir. İltihap giderici, alerji oluşumunu önleyici, mikropların gelişimini engelleyici ve yara iyileştirici etkiye sahiptir.
Haftada altı kez papatyayı çayı içen kişilerin tiroid kanseri gelişme olasılığı yüzde 70 daha düşük ve otuz yıldır çaydan düzenli tüketenler ise yüzde 80'den daha düşük risk altında.
Kullanım alanı oldukça geniş olan bitki, daha çok kafeinsiz çay içmeyi tercih edenler tarafından alternatif çay olarak tüketilir. Peki, papatya çayı ne zaman içilir? Uzmanlar, papatya çayının gün içerisinde 1 ya da en fazla 2 fincan içilmesi gerektiğini belirtiyor.
İlgili 42 soru bulundu
Potasyum: 9 mg. Sodyum: 1 mg. Çinko: 0.04 mg. C vitamini, toplam askorbik asit: 0 mg.
Papatya çayı kan şekeri regülasyonu için öğünlerle, sindirim sistemini rahatlatmak amacıyla öğün sonrası veya rahat bir uyku için yatmadan 1-2 saat önce içilebilmektedir.
Papatya çayı fazla tüketildiği takdirde; yorgunluk ve uyku hissine, kan şekerinde ani düşüşe, hormon bozukluğuna çeşitli mide rahatsızlıklarına sebep olabilir. Bunun yanı sıra sindirim sistemini etkilediği için epilepsi gibi rahatsızlığı olan bireyleri kötü etkileyebilir.
Çünkü papatya çayı sahip olduğu enzimler ve besin değerleri ile birlikte karaciğeri onarır ve karaciğerde yer alan tüm hasarları önler. Papatya çayını günde 2 kez olmak üzere düzenli olarak tüketerek karaciğer yağlanmasını geçirebilirsiniz.
Sakinleştirici bir etkiye sahip olan papatya çayı, tavsiye edilen miktardan fazla kullanıldığında kişide yorgunluk ve uyku hali yaratabilir. İlk defa papatya çayı içenlerde mide bulantısı görülüyorsa, papatya çayı kullanılmamalıdır. Yine aynı şekilde aşırı kullanımda kusma gibi yan etkiler görülebilir.
Kökeni Eski Mısır'a kadar papatya çayı o zamanlardan beri birçok hastalığın tedavisinde kullanılıyor. İçinde tanen, flavon glikozitleri, bisabolol, azülen, terpenler, salisik asitler bulunan papatya çayı çok güçlü bir antioksidan mesela.
Bu araştırmalarda ise birçok hastalıkta papatya çayının faydalı olabileceği ifade edilir. Papatya çayı nelere iyi gelir sorusunun cevabı ise şu şekildedir: Kalp Hastalıkları: Papatya çayı içerisindeki flavonoid türü bileşikler, düzenli tüketildiği takdirde koroner kalp hastalığına karşı koruyucu olabilir.
Mide kasılmalarını yok eder. -Karaciğeri rahat bir şekilde çalışmayı kolaylaştırır. -Bağışıklık sistemi için güçlü bir destekleyicidir. Araştırmalar sonucunda 2 hafta her gün 5 bardak papatya çayı içilirse bağışıklığı güçlü kılan hippurat yükselir.
Antioksidan özelliğe sahip olan papatya suyu, vücudu arındırır ve temizler. Böylece papatya çayı içilen günlerde vücutta zararlı maddeler yok edilir. Uzun süre içen kişiler ise kanser riskini ortadan kaldırır. Bağırsakların daha hızlı çalışmasını sağladığı için, sıcak günlerde papatya suyu içebilirsiniz.
Papatya çayı buharı gribal enfeksiyonlar sonucu oluşan üst solunum yolu rahatsızlıklarına iyi gelmektedir. Göz kapağı iltihaplanması tedavilerinde de kullanılan papatya, sadece göz iltihaplanmalarında değil idrar yolu enfeksiyonlarının giderilmesinde de oldukça önemli bir role sahiptir.
Mideyi rahatlatma, şişkinlik ve gaz gibi sorunlara iyi gelen papatya çayı reflü hastalarına da fayda sağlayabilir.
- Bol Su Tüketmek: Karaciğerin temizlenmesinin ve yenilenmesinin en önemli yolu, gün içerisinde en az 6 ile 8 bardak su tüketmektir. Bunun dışında böbrek sağlığı açısından oldukça önemli olan su, vücudun her zaman nemli olmasına destek olur. Su içmek; karaciğerin temizlenmesinin en önemli yoludur.
Papatya özellikle çayı olarak da tüketilebilmesi sebebiyle vücuda birçok fayda sağlar. Çayı içilmesi sayesinde sindirim sisteminin rahatlaması, kadınların adet (regl) dönemlerindeki ağrılarının giderilmesi sağlanabilir. Ayrıca papatya çayı iştah açar, hemoroid (basur) tedavisinde de kullanılabilir.
Papatya çayının pek çok hastalık üzerinde olumlu etkisi bulunmaktadır. Papatya çayının iyi geldiği hastalıkları şu şekilde sıralayabiliriz: Kadın hastalıklarına iyi gelir. Adet sancılarını azaltır.
Papatyanın içerdiği antioksidanlar yaraların iyileşmesine yardımcı olur. Toksinleri attığı ve ödem söktürdüğü için zayıflamaya da etkisi olan bir bitkidir.
- Melisa bitkisinden yapılan çay çarpıntıyı azaltmada etkilidir. Papatya, pasiflora çayları da günde 2 bardak tüketilebilir. - Bunun yanı sıra çarpıntıya karşı sofranızdan maydanozu eksik etmeyin.
Papatya çayı östrojen hormonu etkilerine benzer etkiler yarattığı için geçmişinde hormon dengesizliği sorunları bulunan kadınların önce doktora danışmaları gerekir. Çayın şeker hatalığı tedavisinde kullanılan ilaçlarla birlikte tüketilmesi çok düşük kan şekerine neden olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri