Gelelim papatya çayı neye iyi gelir sorusunun yanıtlarına… Papatya çayı, mide-bağırsak sistemi spazmları, gaz, hazımsızlık, şişkinlik sıkıntılarında etkilidir. İltihap giderici, alerji oluşumunu önleyici, mikropların gelişimini engelleyici ve yara iyileştirici etkiye sahiptir.
Papatya çayının yan etkileri
Küçük çocuklarda, hamile veya emziren kadınlarda ve karaciğer veya böbrek hastalığı olan kişilerde papatya çayı içmenin güvenliliği araştırılmamıştır. Bu nedenle eğer siz ya da bir yakınınız bu özellikleri taşıyorsa, papatya çayı içmeden önce bir doktora danışılmalıdır.
Papatya çayı, enfeksiyon ve iltihaplanma belirtilerini azaltabilir. Ortaya çıkan kronik ağrıları hafifletmede ve kişinin yaşam kalitesini arttırmada etkilidir. Grip ve nezle gibi soğuk algınlığı hastalıklarına karşı fayda sağlaya bitkiler bir ilaçtır. Soğuk algınlığı semptomlarının azaltılmasında etkili olabilir.
Papatya çayı ne zaman içilmelidir? Papatya çayı kan şekeri regülasyonu için öğünlerle, sindirim sistemini rahatlatmak amacıyla öğün sonrası veya rahat bir uyku için yatmadan 1-2 saat önce içilebilmektedir.
Doğal bir sakinleştirici olmasının yanı sıra papatya çayı, iltihap önleyici ve kasılmaları hafifletici özelliği ile reflü yanmalarını, adet kasılmalarını, mide bulantısını, mide ekşimesini ve baş ağrısını azaltır.
İlgili 34 soru bulundu
Papatya çayı tansiyonu düşürücü özelliktedir. Böylece, çeşitli kalp rahatsızlıkları ve inme gibi problemlere karşı da potansiyel koruyucudur. Papatya içerisindeki quercetin ve apigenin gibi bileşikler, kan basıncı seviyelerini düşürücü oldukları bilinen maddelerdir.
Papatya: Papatya çayı da karaciğer yağlanmasına iyi gelen etkili bir çözümdür. Karaciğer yağlanması problemi yaşayanlar için papatya çayı oldukça iyidir. Çünkü papatya çayı sahip olduğu enzimler ve besin değerleri ile birlikte karaciğeri onarır ve karaciğerde yer alan tüm hasarları önler.
Her derde deva olan papatya kas gevşetici çay olarak da karşımıza çıkmaktadır. Ağrı kesici özelliği ile dikkat çeken papatya çayı, kas gevşetici bitki çayları arasında yerini almaktadır. Yorucu günlerden veya ağır spordan sonra bir fincan papatya çayı ile kendinizi daha iyi hissedebilirsiniz.
Kullanım alanı oldukça geniş olan bitki, daha çok kafeinsiz çay içmeyi tercih edenler tarafından alternatif çay olarak tüketilir. Peki, papatya çayı ne zaman içilir? Uzmanlar, papatya çayının gün içerisinde 1 ya da en fazla 2 fincan içilmesi gerektiğini belirtiyor.
TİROİD VE MEME KANSERİ RİSKİNİ AZALTIR
Haftada altı kez papatyayı çayı içen kişilerin tiroid kanseri gelişme olasılığı yüzde 70 daha düşük ve otuz yıldır çaydan düzenli tüketenler ise yüzde 80'den daha düşük risk altında.
Papatya çayı buharı gribal enfeksiyonlar sonucu oluşan üst solunum yolu rahatsızlıklarına iyi gelmektedir. Göz kapağı iltihaplanması tedavilerinde de kullanılan papatya, sadece göz iltihaplanmalarında değil idrar yolu enfeksiyonlarının giderilmesinde de oldukça önemli bir role sahiptir.
-Karaciğeri rahat bir şekilde çalışmayı kolaylaştırır. -Bağışıklık sistemi için güçlü bir destekleyicidir. Araştırmalar sonucunda 2 hafta her gün 5 bardak papatya çayı içilirse bağışıklığı güçlü kılan hippurat yükselir.
Vücut direncini artırmak için kullanılan bitkilere karşı uyaran Dr. Serhat Koran, "Zencefil, zerdeçal, ıhlamur, kırmızıbiber, üzüm çekirdeği, papatya ve tarçının taze, baharat formları ya da bitki çayı formlarının hepsinde kan sulandırıcı etki vardır.
Psikolojik Faydaları
Buna bağlı olarak, papatya özünün anksiyete ya da depresyon gibi psikolojik rahatsızlıklara karşı olumlu etkisi olduğu düşünülmektedir.
Bu kapsamda papatya çayı da reflü sorunu olan kişilerin kullanabileceği bitkisel çaylar arasında yer alır. Mideyi rahatlatma, şişkinlik ve gaz gibi sorunlara iyi gelen papatya çayı reflü hastalarına da fayda sağlayabilir.
Sakinleştirici bir etkiye sahip olan papatya çayı, tavsiye edilen miktardan fazla kullanıldığında kişide yorgunluk ve uyku hali yaratabilir.
PAPATYA ÇAYI NASIL DEMLENİR? Çay olarak kullanımında 1 bardak taze kaynatılmış içme suyu içine 1 tatlı kaşığı papatya çiçeği koyun. Bardağın ağzını kapatarak 5-10 dakika demlenmeye bırakın. Günde 3-4 defa yemeklerden sonra içebilirsiniz.
Her gün 1-2 bardak papatya çayı içmek tamamen güvenlidir. Araştırmalar günde 5 fincana kadar papatya çayı içmenin uygun olduğunu göstermiştir.
2-3 yemek kaşığı kurutulmuş papatyayı bir kaba koyun ve üzerine yarım litre su koyup kaynatın. Çayın iyice demlenmesini bekleyin. 5-6 dakika kaynattığınız papatya çayını süzerek bir bardağa boşaltın.
Kemik erimesini önleyici ve yavaşlatıcı etkisi vardır
Papatya çayı da anti-östrojenik özelliklere sahiptir. Bu da kemik yoğunluğunun artmasını ve kemiklerin güçlenmesini sağlar.
Kilo vermek ve egzersiz karaciğer yağlanmasına iyi gelmektedir. Akdeniz tipi beslenme ve haftada 3-4 gün egzersiz yapılmalıdır. Ayrıca karaciğer için en faydalı besinlerin arasında kahve gelmektedir. Günlük kahve tüketimi karaciğer yağlanmasının yanında karaciğer kanserine bile iyi gelebilmektedir.
- Ispanak, karahindiba, yeşil çay, sarımsak, zerdeçal, lahana, avokado, enginar vb. Zengin demir içeriğine sahip C vitaminli besinler olmaktadır. Özellikle karışım halinde tüketilen bazı bitkilerin karaciğer yağlanmasını engellediği de görülmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri