Ülkemizde yeni yeni bilinen papaya tropikal iklimlerde yetiştiği gibi Antalya'da da yetiştirilebilmektedir.
Yerli üretim yeşil papaya
Uzakdoğu ülkeleri ile özdeşleşen bu egzotik meyve artık ülkemizde de yavaş yavaş üretilmeye başladı. Şimdilik Akdeniz bölgemizin kısıtlı bir bölgesinde yetişen bu özel meyveyi sizlere sunmaktan mutluluk duyuyoruz.
Mandalina, limon, greyfurt Antalya'nın başta gelen gelir kaynağıdır. Zeytincilik oldukça gelişmiştir. Meyvecilikte çok ileri durumdadır. Elma, armut, erik, ayva, şeftali, kayısı, üzüm, iğde, keçiboynuzu, kızılcık ve diğer meyveler yetişmektedir.
Papaya soğuğa karşı hassas bir meyve olduğu için 7 °C'nin altında depolanmamalıdır. 7 °C'de 1-3 hasta başarılı olarak depolanabilirler ve 21-27 °C'de olgunlaştırma yapılabilir.
Çalı ya da ağaç görünümündeki papaya, güneş ve suyu sevmesi yönüyle Kamkat ve Durian gibi Tropikal iklimin ağacıdır.Olgunlaşmadan toplanan papayalar ise, sebze olarak kullanılmaktadır.
İlgili 18 soru bulundu
Papaya, hızla gelişen ve meyve alabildiğiniz bir bitkidir. Ekimlerden sonra yaklaşık 3 yıl içerisinde meyvesini alabilirsiniz. 25 ile 30 derece sıcaklıklar papaya meyvesi için en idealidir ve özellikle de nemli ortamlarda yetişir.
-Verime Geçmiş Bir Papaya Fidanı Kaç Kilo Meyve Verir:Papaya fidanı tarlada ağaç başı 50-100 kg meyve verebilir.Saksıda bu verim düşecektir.
Ülkemiz şartlarında 200 metre rakıma kadar denemeleri yapılmıştır. Papaya 2 yılda meyve verir. Ağaç dikimi 3x3 metre aralıkla dekara 110 adet olur.
Ekim için en uygun aylar Mart ayından - Mayıs ayı boyunca olan dönemdir.
Papaya tipik ev bitkilerinden değildir, işte bu yüzden bir tane yetiştirmeyi düşünebilirsiniz. Meyve vermesi için yaklaşık 5 metre uzunluğa erişmesi gerektiğinden genellikle iç ortamlarda yetiştirilmeye elverişli değildir.
Verimli oldukça yüksek olan Antalya toprağına buğdaydan mısıra, susamdan pamuğa, portakaldan muza değin her türlü ürün yetişmektedir. Ayrıca, kesme çiçek yetiştirilerek ihraçedilmektedir. Pamuk, yer fıstığı, susam, turunçgiller, muz ve turfanda sebzeler daha çok kıyı kesminde yetiştirilmektedir.
1. Finike Portakalı Antalya ilinin coğrafi işaretli ürünü olan Finike Portakalı, genellikle göbekli olan, Washington cinsi bir portakal çeşididir.
Tarım ürünleri içinde en çok buğday, arpa ve yulaf yetişmektedir. Ayrıca pamuk, susam, soğan, yer fıstığı, nohut, 35 bin hektar üzerinde sebze yetişmektedir. Seracılıkta en ileri olan ilimizdir. 32 bin hektarlık seralarda domates, biber, fasulye, patlıcan, hıyar, kavun ve karpuz yetiştirilir.
Kış mevsiminde sıklıkla yağış alması sayesinde portakal, mandalina ve limon gibi meyvelerin yetiştirilmesi için elverişlidir. Yaz mevsiminde bol güneş alması ise üzüm, kiraz ve incir yetiştirilmesini sağlamaktadır.
Gazipaşa ve Alanya'da bir süredir üretilen longon ve meyvelerin kraliçesi olarak bilinen mangostan tezgahtaki fiyatlarıyla herkesi şaşkına çeviriyor.
Akdeniz Bölgesi'nde, yayılış gösteren ormanların önemli ağaç türlerini, aşağı seviyelerde kızılçam ve çeşitli meşe türleri oluştururken, yukarı seviyelerde karaçam, Toros sediri, Toros göknarı ve ardıç oluşturur.
Toprak sürekli nemli tutulmalı fakat aynı zamanda da aşırı sulamadan kaçınılmalıdır. Papaya fidanlarının çiçeklenme ve meyve gelişim dönemlerinde düzenli sulanması en uygun ürün elde edilmesi açısından önemlidir.
Papaya tropik bir iklim bitkisi olmasına rağmen, subtropik iklim koşullarında da ekonomik anlamda yetiştiriciliği yapılabilmektedir (Allan, 2002). Açıkta ekonomik olarak yetiştiriciliği ekvatorun 320 kuzeyi ve 320 güneyi arasında kalan bölgeler ile sınırlıdır (Morton, 1987).
Bir ağaç 50 meyve veriyor. Bazı ağaçlar 60 meyveye kadar verim verebiliyor.
En iyi papaya yetiştiriciliği; süzücülüğü iyi olan, hafif topraklarda yapılıyor. Toprağın süzücü ve nemli olmasına katkı sağladığı için önem arz ediyor. Organik madde miktarı yüksek, derin, kireçli ve iyi drenajlı toprakları seviyor. Papaya için ideal pH aralığı ise 5.5 ile 6.7 arasında oluyor.
Mevsim geçişlerinde solmaz ya da yaprak dökmez. Papaya meyvesinin tam mevsiminde yenmesi gerekir. Bu meyve iç yapı olarak kavuna benzetilmekte, tat olarak da tatlımsı ekşimsidir. Papaya meyvesi olgunlaşma sürecinde yeşil, daha sonraları sarımsı turuncumsu bir renk alır.
Güney Meksika ve Orta Avrupa topraklarında yetişme koşulunu yakalayan papaya, çalı ya da bodur ağaç gibi görünen papaya ağacı meyvesidir. Carica papaya adlı ağaçtan elde edilen bu meyve, güneşi ve yağışı çok sevdiği için sadece ılıman iklimlerde görülmektedir.
Çiçek kurulları 1, 5 m uzunluğa erişir. Havai ve Meksika olmak üzerinde 2 tip papaya vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri