Eğer bir ekonomide para arzı çok artarsa faiz oranı düşerken enflasyon oranının yükseldiği görülür. Aksi takdirde ekonomide para arzının azalması durumunda ise faiz oranlarının yükseldiği, fiyatların ve üretimin azaldığı görülür. Bu durum işsizliğe ve üretim kapasitesinin yetersiz kullanılmasına yol açar.
Yüksek para arzı, ekonomik büyümeyi teşvik ederken aşırı bir artış enflasyon riskinin artmasına da sebep olabiliyor. Ayrıca para arzının faiz oranları üzerinde de önemli bir etkisi bulunuyor. Bu nedenle merkez bankaları enflasyonu ve ekonomik istikrarı para arzını kontrol ederek yönlendiriyor.
Nominal para arzı: Nominal para arzı artarsa fiyatlar genel düzeyi sabitken reel para arzı artacağından faiz düşer LM sağa kayar.
Likidite Tercihleri Teorisi: Faiz oranı artarsa, kişilerin para talebi düşer. Daha az nakit taşıma arzusunda olurlar. Çünkü faiz; parayı elde tutmanın alternatif maliyetidir. Bu maliyet arttığı kişiler daha az para talep ederler.
Genişletici para politikası, ekonomideki toplam para arzının artırılması anlamına gelirken, daraltıcı para politikası, genişletici para politikasının tersine, ekonomideki toplam para arzının azaltılması anlamına gelmektedir.
İlgili 32 soru bulundu
Para arzı teorisine göre; para arzının artması enflasyonu artırırken, para arzının azalması enflasyonu düşürür.
Para Arzı Para arzının artması, enflasyonun oluşmasındaki bir başka unsurdur. Bu durumda, yatırım ve tüketim harcamaları artarak fiyatlar üzerinde yukarı yönlü bir baskı oluşur.
Parasal dengenin örneğin para arzındaki artış nedeniyle bozulması sonucu gelir ve fiyatların her ikisinde de artış ortaya çıkmaktadır(Hafer, 2001: 14). Şöyle ki; merkez bankasının para arzını arttırması halinde parasal denge bozulmakta, eldeki fiili para miktarı tutulmak istenen miktarın üzerine çıkmaktadır.
4.Faiz artarsa kim kazanır? Faiz oranlarının düşürülmesiyle para arzı artar. Dolayısıyla paranın bollaşması sonucunda yerel para değer kaybeder. Faiz arttığında ise para arzı azalır ve sonucunda yerel para değer kazanır.
Para talebi önemli bir olgudur. Bir ekonomi de para talebi çok yükselirse ülkede faiz oranı düşüşe geçer fakat enflasyonunda ters orantıyla yükselişi gözlemlenir. Eğer para talebi azalırsa bu sefer faizde bir yükseliş enflasyonda da o denli bir düşüş görülür.
Buna göre para arzını arttığında fon arzında meydana gelen artış faiz oranlarını düşürmektedir. Buna karşılık para arzı azaldığında ise fon arzında meydana gelen azalma faiz oranlarını artırmaktadır.
Para arzı artışının milli gelir sabitken faiz oranlarında yarattığı bu düşüşe likidite etkisi denir. Hasıla Etkisi: Likidite etkisiyle düşen faiz oranlarının yatırım harcamalarını ve gelir düzeyini arttırmasına, gelir artışının para talebini dolayısıyla faiz oranlarını arttırmasına ise hasıla etkisi denir.
TCMB daraltıcı para politikası amacıyla tahvil satar. Sattığı tahvil karşılığında para arzını azaltır. Genişletici para politikası amacıyla ise tahvil satın alarak para arzını arttırır.
Parasal taban/Güçlü Para: Dolaşımdaki para ile bankaların merkez bankasındaki hesaplarında bulunan zorunlu ve fazla rezervlerinin toplamı. Parasal taban, merkez bankası tarafından doğrudan kontrol edilebilen parasal büyüklük.
Herkes tarafından değişim aracı olarak kabul edilen para, ekonomik faaliyetlerin gerçekleşmesinde en önemli araçtır. Kitabevinden kitap almanız gerektiğinde, karşılığında kalem vermek zorunda kalmaz, bu alışverişi para ile tamamlarsınız. Paranın bir diğer önemli işlevi ölçü birimi olmasıdır.
Talep Azlığı
Fiyatlar üzerinde aşağıya doğru bir baskı oluşur. Eğer ücret katılıkları varsa, fiyatlar düştükçe ücretler reel anlamda yükselir ve toplam talep artar. Diğer bir neden olarak, reel balans etkisi de talebin artmasına yol açar. Reel ücretlerin yüksekliği, maliyetleri artıracağı için, toplam arz ise azalır.
Faiz oranlarının artırılması, talebi kısıtlayarak enflasyonu azaltabilir, ancak aynı zamanda ekonomik büyümeyi yavaşlatabilir ve finansal istikrarı etkileyebilir. Merkez bankaları, faiz artırımı ile dikkatli bir dengeleme yapmalı ve ekonomik koşulları göz önünde bulundurmalıdır.
Öncelikle faiz artırımı sonuçları olarak tüketici harcamaları ve yatırımlarının azalması gündeme gelecektir. Eğer faizler yüksek seviyeye çıkmışsa yüksek faize sahip oranlar kredilerin maliyetlerinin yükselmesine yol açar. Bu durum da kredi çekecek olan tüketicilerin kredi kullanmamasına neden olur.
Buna göre yüksek faizler yatırımcıların sabit faiz getirisi olmayan altına karşı isteğini azaltarak altının değerinin düşmesine neden olmaktadır. Ancak altının değer koruma aracı ve enflasyondan korunma yöntemi olarak görünmesi faiz oranları artarken bile altın fiyatının yükselebileceği anlamına gelmektedir.
Eğer bir ekonomide para arzı çok artarsa faiz oranı düşerken enflasyon oranının yükseldiği görülür. Aksi takdirde ekonomide para arzının azalması durumunda ise faiz oranlarının yükseldiği, fiyatların ve üretimin azaldığı görülür. Bu durum işsizliğe ve üretim kapasitesinin yetersiz kullanılmasına yol açar.
ECB, borç vermeyi teşvik etmek ve bölgede ekonomik faaliyeti canlandırmak amacıyla Avro Bölgesi'ndeki bankaların tuttuğu rezervler için negatif faiz oranları uyguladı.
Finansal kiralama, bankacılık ve ticaret de yine faiz artırımlarından olumlu etkilenen sektörler olarak öne çıkıyor.
Para arzı teorisine göre; para arzının artması enflasyonu artırırken, para arzının azalması enflasyonu düşürür. Ancak para arzı arttığında enflasyonun mutlaka artması gerekmez.
Yüksek enflasyon borçlu şirketlerin ve Hazine'nin işine yarar. Şirketler fiyatlarını enflasyona bağlı olarak yükseltebildikleri sürece borç ödemekte zorlanmazlar.
Herhangi bir ülke ekonomide enflasyonun yükselmesi, artması olumsuz bir durumu işaret etmektedir. Yüksek enflasyon, paranın satın alma gücünü azaltır. Yaşam maliyetini artırır. Mesela, elimizdeki para ile satın alabildiğimiz mal veya hizmet sayısı enflasyonun yükselmesi nedeniyle azalır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri