Pekiştirme iki şekilde yapılır: Olumlu ve olumsuz pekiştirme. Olumlu pekiştirme davranışın devamı için hoşa giden bir uyarıcının organizmaya veya ortama verilmesidir. Olumsuz pekiştirme ise davranışın devamı için hoşa gitmeyen uyarıcının organizmadan, ortamdan alınmasıdır.
Pekiştirme, bir sözcüğe anlamını kuvvetlendirmek için ilaveler yapılması veya sözcüğün tekrarlanmasıdır. Türkçede başlıca beş çeşit pekiştirme vardır. Sözcüğün ilk hecesi alınıp sonuna "p, m, s, r" ünsüzlerinden biri getirilmesi ile oluşan yeni hece, sözcüğün başına eklenir.
Olumlu ve olumsuz olmak üzere iki çeşidi vardır. Olumlu pekiştirme davranıştan sonra ortama uyaran verilmesidir; olumsuz pekiştirme ise davranıştan sonra ortamdan uyaran çekilmesidir. Her iki durumda da hedef davranış artar. Örneğin, ayakkabısını yardımsız giyen çocuğa çikolata vermek olumlu pekiştirmedir.
Olumlu ve olumsuz olarak ikiye ayrılan pekiştirme yöntemlerinde istenen davranış gerçekleştikten sonra ödül verildiği takdirde olumlu pekiştirme, hoşa gitmeyen bir uyarıcının ortamdan çekilmesiyle istenen davranışın gerçekleşme olasılığının arttırılmasıyla olumsuz pekiştirme yöntemi uygulanmış olur.
Sen çok iyi bir arkadaşsın.” demesi ise ortama giren hoşa giden uyaran, başka bir ifadeyle pekiştireçtir. Pekiştireçler öğrenilmemiş pekiştireçler (birincil pekiştireçler) ve öğrenilmiş pekiştireçler (ikincil pekiştireçler) olmak üzere ikiye ayrılır.
İlgili 28 soru bulundu
Pekiştireçler kendi içerisinde olumlu ve olumsuz olarak ikiye ayrılır. Olumlu olanları belli başlı davranış kalıplarının sürekli hale gelmesini sağlar. Olumsuz pekiştireçler ise yapılması istenmeyen davranışların tekrarlanmasını önlemek içindir.
Birincil pekiştireçler insanların fiziksel ihtiyaçlarını karşılayanlardır. Örneğin;yiyecek, su,kendini güvende hissetmek gibi. İkincil pekiştireçler ise birincil pekiştireçlerle birlikte ortaya çıkan pekiştireçlerdir,bu nedenle ”koşullu pekiştireç” de denilebilir.
Sözcükleri daha vurgulu söylemek ve belli başlı kelime gruplarının anlamını arttırmak için kullanılan sözcüklere pekiştirme denir. Pekiştirmeli kelimeler cümle içerisinde hem sıfat hem de zarf olarak kullanılabilir. Örnekler: 1- Saçma sapan konuşuyor. (Zarf) 2- Bembeyaz dişleri var.
Pekiştireç, bir davranışın ardından ortama hoşa giden bir uyaran eklenmesi ya da itici olan uyaranın kaldırılması durumunda, davranışın ileride gerçekleşme olasılığını veya sıklığını arttırma sürecidir. Davranış ile çevre arasındaki bu ilişki davranışın oluşma oranını arttırır ya da sürdürürse pekiştirme olur.
Sıfat veya zarf görevindeki pekiştirmeli sözler bitişik yazılır: apaçık, apak, büsbütün, çepeçevre, çırılçıplak, dümdüz, düpedüz, gömgök, güpegündüz, kapkara, kupkuru, masmavi, mosmor, paramparça, sapasağlam, sapsarı, sırılsıklam, sırsıklam, sipsivri, yemyeşil vb.
Etkinlik pekiştireçleri (oyun oynamak, parka gitmek, bilgisayar oynamak, video seyretmek vb.. ) davranış, az sayıda sergilediği davranış için pekiştireç olarak seçilir.
Bir şeyin pekiştireç olarak algılanması için; olumlu bir davranışın gösterilmesi ile sonuçlanması, olumlu davranışın kalıcı ve sürdürülebilir olması gerekir.
Katışık (birleşik) ise, mevcut pekiştirme tarifeleri içerisinde sönmeye karşı en etkili (dirençli) olanıdır.
Pekiştirme iki şekilde yapılır: Olumlu ve olumsuz pekiştirme. Olumlu pekiştirme davranışın devamı için hoşa giden bir uyarıcının organizmaya veya ortama verilmesidir. Olumsuz pekiştirme ise davranışın devamı için hoşa gitmeyen uyarıcının organizmadan, ortamdan alınmasıdır.
Bunu gerçekleştirmek için ise kelimenin ilk hecesinde, ' m, p, r, s' harfleri getirilir. Bu harfler ile beraber sözcükler pekiştirme haline gelir ve daha etkili bir cümle kurulabilir.
Sözün tam ve eksiksiz anlaşılması için çeşitli söyleyiş biçimleri vardır. Bunlardan biri de pekiştirmedir. Pekiştirme, anlamı güçlendirmek, keskinleştirmek veya bir unsura daha çok dikkat çekmek için yapılır.
Yani bir davranışın sonunda ortama sokulan, ya da ortamdan kaldırılan uyarıcı, bu davranışın ileride yinelenme olasılığını arttırıyor ise, ortama sokulan ya da ortamdan kaldırılan uyarıcılara pekiştireç denir. Pekiştireç, deneysel psikolojide ve eğitimde çok sık kullanılan bir kavramdır.
Birincil olumlu pekiştireçler; yiyecek, su, cinsellik, dinlenme, sevgi, başarı, eğlence gibi organizmanın yaşamı için gerekli olan pekiştireçlerdir.
–Uyuşmayan Davranışların Ayrımlı Pekiştirilmesi(UDAP)
Uygun olmayan davranışlarla aynı anda yapılamayan davranışların pekiştirilmesidir. Örneğin, sürekli elini ağzına götüren çocuğun ellerini kullanarak yaptığı etkinliklerin pekiştirilmesidir.
Damak ünsüzüyle başlayan ve içerisinde s, ş, z ünsüzlerinden biri bulunmayan sıfatlar için kullanılan asıl pekiştirme heceleri şunlardır: gep- , göp-, güp-, kap-, kep-, kıp-, kip-, kop-, köp-, kup-, küp-, yap-, yep-, yıp-, yop-, yup-, yüp-.
İkilemeler ayrı yazılır: adım adım, ağır ağır, akın akın, allak bullak, aval aval (bakmak), çeşit çeşit, derin derin, gide gide, güzel güzel, karış karış, kös kös (dinlemek), kucak kucak, şıpır şıpır, tak tak (vurmak), takım takım, tıkır tıkır, yavaş yavaş, kırk elli (yıl), üç beş (kişi), yüz yüz elli (yıllık) vb.
2007 yılında hazırlanan ikilemelerle ilgili ilk sözlük olan; Türkçe İkilemeler Sözlüğü (AKYALÇIN, 2007:14) adlı çalışmada m, p, r, s ve l, a, e harfleriyle oluşturulan (yemyeşil, kıpkırmızı, tertemiz, masmavi, çırılçıplak, yapayalnız…)
Biz ABA uzmanlarının birincil pekiştireç olarak adlandırdığımız çikolata, şeker, bisküvi vs. gibi yiyecek/içecek maddeleri herhalde ABA'yı duymuş, yaşamış, YouTube'dan izlemiş olanlarınız için hiç de yabancı değildir.
Bu temel ilkeden hareketle, bireyin sıklıkla ve hoşlanarak yapmış olduğu bir etkinlikten pekiştireç olarak yararlanılabilir ve bireyin daha az ve hoşlanmadan yaptığı başka bir etkinliği öncelikle yapması sağlanabilir. Bundan dolayı diğer bir adı da etkinlikle pekiştirmedir.
Sabit Oranlı Pekiştirme Tarifesi:
Sabit oranlı pekiştirme, organizmanın belirli bir davranışı ne kadar sıklıkla gerçekleştirdiğine bağlı olarak pekiştirildiği bir tarifedir. Örneğin, her 5 doğru cevapta bir ödül verilir. Bu tarife, belirli bir sayıda davranışın gerçekleşmesinin beklenen durumlarda kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri