Nesnellikten kastedilen, özneden kesin bir şekilde bağımsızlıktır, daha doğru bir deyişle öznenin (tüm öznelliklerinin ötesinde kalarak) birebir nesnenin kendisine uygunluğudur. bunun nasıl olabildiği, kuramsal düzlemde açık değildir; dolayısıyla da bu haliyle nesnellik bir varsayımdan ibarettir.
Gerçekliği kanıtlanabilir anlatım türüdür. Göreceli olmayan ve farklı şekilde yorumlanabilen anlatım şekli değildir. Objektif olarak bilinir. Anlatılan konu her zaman doğrulanabilir ve kanıtlanabilir.
Kısaca Nesnel Anlatım Örnekleri
İstanbul'un Türkiye'nin en büyük şehri olması nesnel bir ifadedir. İstanbul'un hala Türkiye'nin en büyük şehri olduğu göz önüne alındığında, bu kesinlikle tartışılamaz bir konu. Bu nedenle, bu nesnel bir ifade olarak kabul edilir.
Felsefe ve estetiğin temel kavramlarından olan “öznel: nesnel (Objektif) olanın karşıtıdır.” Nesnel: “dışsal olarak algılanabilen, özdeksel/maddi olan” anlamına gelmektedir. Yani öznel: “ruhsalı, duygusalı, tinseli” yansıtırken, nesnel; “özdeksel/maddi olanı” yansıtır.
Öznel, bir yargının kişiye bağlı olarak değer biçilmesi (kazanılması) için söylenmektedir. Biçilen (atanan) değer açısından bakıldığında kişiden kişiye göre değişen, herkes için farklı olan değer.
İlgili 41 soru bulundu
Nesnellikten kastedilen, özneden kesin bir şekilde bağımsızlıktır, daha doğru bir deyişle öznenin (tüm öznelliklerinin ötesinde kalarak) birebir nesnenin kendisine uygunluğudur. bunun nasıl olabildiği, kuramsal düzlemde açık değildir; dolayısıyla da bu haliyle nesnellik bir varsayımdan ibarettir.
Nesnel, kişiye göre değişmeyen, herkesçe onaylanan ve kanıtlanabilen yargılara denir. Nesnel yargı bildiren cümleler öznenin dışında gerçekleşir ve öznelin tam zıttıdır. Bu sebeple ispatlanabilen olgu, durum ve yargılar nesnel, ispatlanamayan ve kişiye göre değişen şeyler ise öznel sayılır.
Öznel demek kişinin kendi görüşü olup herhangi bir kanıtlanabilir durumu olmayan kişiden kişiye göre değişkenlik gösteren görüşlere denilmektedir. Nesnel yargı ise herkes tarafından kabul edilmiş olan ve kişiden kişiye göre değişkenlik göstermeyen kesin tanı içeren cümlelere denilmektedir.
Söyleyenin duygu veya düşüncesini içermeyen; doğruluğu ya da yanlışlığı kişiden kişiye göre değişiklik göstermeyen cümlelerdir. Nesnel yargılar, araştırma sonucu ulaşılabilecek, herkesçe kabul görmüş, kanıtlanabilir yargılardır. Örnek: Mavi ana renklerden biridir.
Nesnellik Kelimesinin Doğru Yazımı Nedir? Cevap: Nesnel olma veya nesnelerin gerçeğine dayanma durumu, objektiflik.
Açıklayıcı anlatım genellikle makale, deneme, sohbet, fıkra, eleştiri gibi eser türlerinde kullanılır. Başlıca özellikleri şunlardır: Genellikle nesnel anlatım kullanılır. Sanatlı söyleyişlere yer verilmez.
ÖRNEK: Bir cümlede anlatılan herkes tarafından doğruluğu kabul edilir, ispatlanabilir ise nesnel yargıdır. Örnek: Türkiye'nin başkenti Ankara'dır. (Herkes Ankara'nın başkentimiz olduğunu bilir.) Bir cümlede anlatılan ifade kişiden kişiye değişebiliyorsa öznel yargı olur.
Mutlak doğru olmayan, şahsi fikirler ve duygular içeren tüm yargılar öznel olarak değerlendirilir. Örneğin bir yemeği A kişisinin beğenip B kişisinin beğenmemesi özneldir. Öznel yargılar kişilere, parametrelere (ortam değişkenlerine) ve çevresel faktörlere göre değişkenlik gösterir.
Pratik kullanımının dışında nesnellik kavramı, epistemolojik açıdan kullanıldığında doğruluk kavramıyla özdeş kabul edilir. Buna göre nesnellik, nesnenin değil, bilgimizin bir niteliğini, değerini belirtir ve bilgimizin doğruluk oranıyla derecesini ifade eder. sahip olma insanın varlık şartları arasında yer alır.
Bilimin iddialarının, yöntemlerinin ve sonuçlarının; belirli perspektifler, değer taahhütleri, topluluk önyargısı veya kişisel çıkarlar gibi faktörlerden etkilenmediği veya etkilenemeyeceği fikrini ifade eder.
Nesnel Fotoğraf fotoğrafçının kendisini rasyonel, analitik, hassas bir gözlemci konumunda gördüğü, işlediği konuları yansıtırken duygusal ve öznel bir tavırla yaklaşmadığı, toplumu ve etrafında olanları bir bilim adamının bakış açısıyla incelikle, sabırla, estetize etmeden, yüceltmeden, yermeden, romantize etmeden, ...
Buna göre, nesnel bilgi, öteki nesnel-olmayan bilgilerden ayrı olarak, her tür öznellikten, yani özneye ait her tür yargı ve hükümden ayrılmış, arındırılmış, nesnelliğin ya da başka bir deyişle gerçekliğin saf bir bilgisi olarak ortaya konulmuş bir bilgidir.
Nesnel ifadeler: Anlatıcının yorumuna göre kişisel düşüncelerin yer aldığı, yorumların ve zevk ile beğenilere dayalı olmayan ifadeler nesnel ifadelerdir. Bunlar herkes tarafından beğenilen ve kabul edilen düşünceler olarak öne çıkmaktadır.
Edebiyat belli bir yerde nesneldir. Bilimselliği burada başlar ancak bu belirli öznelliğin içinde gelişen bilimselliktir. Vezin, söz sanatları gibi yapı unsurları, eseri kendisiyle ilişkilendirilen olayların, diğer eserlerle vb. unsurların etkisiyle eleştirmek ve bunlardan kaynaklanan nesnel tahlilini yapmak, bilimdir.
Öznel yargılarda yorum farkı ve görüş ayrılıkları olabilir. Nesnel yargılar ise herkes tarafından doğru kabul edilir ve yoruma açık değildir.
Öznel Kelimesinin Güncel Sözlük Anlamı Ne Demektir? Cevap: Nesnelerin gerçeğine değil, bireyin düşünce ve duygularına dayanan.
Öznel anlatım söyleyen kişilerin duygularını ve düşüncelerini ifade eder. Bu sebeple bu anlatım türünün ispat edilmesi mümkün değildir. Bunun yanında bu ifadeler kesinlik de içermemektedir. 1 Tekil şahıs ile anlatılan tüm öneri ve tavsiyeler öznel anlatım olma özelliği taşımaktadır.
Nesnel ifadeler ise bilimsel olarak ispatlanmış ve herkes tarafından kabul edilen gerçekliklere dayanır. Kişiden kişiye göre değişmeyen bu ifadeler genellikle makale, söyleşi ve fıkra yazılarında kullanılır.
Doğruluğu herkes tarafından kabul edilen ve kesinlik taşıyan ifadelere, nesnel ifadeler denir.
Nesnellik: araştırmacının tarafsızlığı, önyargıları sıfırlamayak en az düzeye indirgenmeli. Eleştiriye açıklık: bilimsel bilgi sorgulanmaya açıktır. Tekrarlanabilirlik: yöntem ve yol haritaları da açıklanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri