Bilim insanları, erkeklerin biyolojik olarak kadınlardan daha hızlı yaşlandığını ortaya koydu. Araştırmacılar, 50'li yaşlardaki erkeklerin biyolojik olarak kadın yaşıtlarından ortalama dört yaş daha büyük olduğunu buldu.
Testosteron üretiminin azalmasına bağlı olarak gelişen bu durum, çoğunlukla 50 yaşından sonra ortaya çıksa da andropoz döneminin ortaya çıkmasında kesin bir yaş sınırı bulunmaz. Yaşlanan adam sendromu ya da erkek menopozu olarak da anılan andropoz, testosteron replasmanı ile düzenlenebilen bir süreçtir.
Yaşlanmaya ne zaman başlarız? Biyolojik olarak büyüme potansiyeline ulaşınca: kadınlar 18-19, erkekler ise 22,23 yaşından itibaren yaşlanmaya başlar. Kronolojik olarak ise 50 yaşından itibaren insan yaşlanır.
Bugüne kadar insanlardan başka canlılar üzerinde yapılan tüm çalışmalarda hangi cinsiyetteki bireylerin ortalama ömrünün daha uzun olduğu çeşitli etkenlere bağlı olarak değişiyor. İnsanlarda ise durum çok daha farklı. Tüm veriler koşullardan bağımsız olarak kadınların erkeklerden daha uzun ömürlü olduğunu gösteriyor.
Kadın nüfusun oranı, 60-74 yaş grubunda yüzde 52,3 iken 90 ve üzeri yaş grubunda yüzde 73,4 oldu. Hayat tabloları, 2017-2019 sonuçlarına göre; doğuşta beklenen yaşam süresi, Türkiye geneli için toplamda 78,6 yıl, kadınlarda 81,3 yıl, erkeklerde 75,9 yıl oldu.
İlgili 41 soru bulundu
ORTALAMA YAŞAM SÜRESİ 73,2 YIL
2020- 2025 dönemi için doğuşta beklenen yaşam süresinin dünya genelinde 73,2 yıl; erkekler için 70,8 yıl ve kadınlar için 75,6 yıl olduğu görüldü.
Türk uzmanlar, yaş aralığını 5 ila 10 arasında veriyor. Kadın ve erkek ilişikisi için en ideal yaş farkı bilimsel olarak belirlendi. Araştırmacılar, erkeklerin kadınlardan 4 yıl 4 aylık yaş farkı ile büyük olmasının ilişkiyi güçlendirdiğini kanıtladı.
Öncelikle, kadınların doğuştan daha dayanıklı bir yapıya sahip olduğu ve bağışıklık sistemlerinin erkeklerden daha güçlü olduğu düşünülmektedir. Ayrıca, kadınlar daha sağlıklı beslenme alışkanlıklarına sahip olma eğiliminde olup, düzenli egzersiz yapma konusunda da daha disiplinlidirler.
Türkiye İstatistik Kurumu, "İstatistiklerle Kadın, 2019" haber bültenini yayımladı. Buna göre, Türkiye'de, bir kişi için sağlıklı yaşam süresi 58,3 yıl, kadınlarda 56,8 yıl ve erkeklerde 59,9 yıl olarak hesaplandı. Erkeklerin sağlıklı yaşam süresinin kadınlardan 3,1 yıl daha uzun olduğu görüldü.
Kur'an'da dünyada insanlar arasındaki bir farklılıkta erkek ve kadın cinsi arasındaki bir derece farkıdır. Bu fark, erkeğin Allah katındaki üstünlüğü sebebiyle değil, yaratılıştan gelen özellikler sebebiyle yüklenmiş sorumlulukların bir sonucudur.
Erkeklerde cinsel organın dikleşmesi veya ereksiyon yaşa bağlı bir durumdur. Ergenlik döneminden itibaren erkeklerde ereksiyonlar sıkça olur ve bu süreç genellikle ergenlik çağı boyunca devam eder. Ergenlik dönemi genellikle 9 ila 14 yaşları arasında başlar ve genellikle erkeklerin 18 ila 20 yaşlarına kadar sürer.
Klimakterium dönemi yaklaşık 45 yaş civarında başlar ve menopozdan sonraki belli bir süreyi de içine alarak yaşlılık dönemi kabul edilen 65 yaş sınırına kadar devam eder.
Sarkma ve cilt kırışıklığı, saçlarda beyazlama cilt yaşlanmasının işaretleridir. Genellikle 30 lu yaşlardan sonra başlar, menopoz ile birlikte hızlanır. Cilt değişiklikleri çevresel faktörler, genetik yapı, beslenme ve diğer bazı faktörlerlede ilişkilidir.
Bazı erkeklerde daha az bazı kadınlarda daha çok kıl olmasının sebebi hormonlardan daha önemli olarak genetiktir. Testosteron ve dht insan genine göre kıllar üzerine farklı davranır. Bir erkek bir kadında aynı oranda hormonlar bulunmasına rağmen kadın erkekten daha kıllı olabildiği gibi erkek de daha kıllı olabilir.
Yaşlanma aslında doğal bir süreçtir. Ancak günümüzdeki yaşam alışkanlıkları, erken yaşlanma sürecini hızlandıran faktörler arasındadır. Düzensiz beslenme, düzensiz uyku, yeterli su tüketmeme gibi birçok faktör yaşlanma sürecini hızlandırabilir.
Son yapılan çalışmalar ise erkeklerin ömrünün neden kadın ömrüne göre daha kısa olduğuna dair önemli bir cevap buldu. İşte ayrıntılar… Science dergisinin bulgularına göre; araştırmalar, kalp kasının yaralanmasına ve ölümcül kalp yetmezliğine yol açabilecek olan Y kromozomunun kaybıyla bağlantılı olduğunu gösteriyor.
İki beyin arasında sadece ağırlık farkı var. Kadın beyni, erkeğinkine göre daha hafif. Zeka olarak herhangi bir fark yok. Zekayı belirleyen genetik ve çevresel faktörlerdir.
Güç göstergesi arasında sayılan, örneğin fiziksel aktivitelerde daha iyi olma durumunun, genç erkeklerde genç kadınlara göre daha yaygın görülebildiği ama yaş ilerledikçe cinsiyetlerarası farkın da kalmadığını kanıtlayan çalışmalar bulunuyor (2).
Kemik dokusu 35 yaşından sonra zayıflamaya başlar. Herkeste farklı boyutta gelişen bu zayıflama belli bir seviyeye geldiğinde kemik erimesi medyana gelir. Kadınlarda kemik erimesi erkeklere oranla 5 kat daha fazla yaşanır. Bunun en önemli nedeni ise menopozla birlikte düşen östrojen seviyesi.
Kadın nüfusun oranı, 60-74 yaş grubunda %52,2 iken 90 ve üzeri yaş grubunda %72,4 oldu. Ulusal Eğitim İstatistikleri Veri Tabanı sonuçlarına göre en az bir eğitim düzeyini tamamlayan 25 ve daha yukarı yaştaki nüfusun toplam nüfus içindeki oranının 2008-2021 yılları arasında arttığı görüldü.
Türkiye'de 2013-2015 döneminde erkeklerde 75,3 yıl olan doğuşta beklenen yaşam süresi, 2017-2019 döneminde 75,9 yıla, kadınlarda ise 80,7 yıldan 81,3 yıla yükseldi. Genel olarak kadınlar erkeklerden daha uzun süre yaşamakta olup, erkekler ve kadınlar arasındaki doğuşta beklenen yaşam süresi farkı 5,4 yıldır.
Gençlik dönemi UNESCO tarafından 15-25 yaş aralığında belirlenirken, Birleşmiş Milletler Örgütü (BM) 12-24 yaş aralığını öngörmüştür. Türkiye ise BM'in belirlediği 12-24 yaş arasını gençlik dönemi olarak benimsemiştir.
Türkiye'de evlenme yaşı
2002'de uluslararası ortalamaya uyum sağlamak adına hem erkeklerde hem de kızlarda 18 yaş olarak belirlenmiştir. Ancak kişi, ebeveyn rızası varsa 17 yaşında, olağanüstü koşullarda ve mahkeme kararıyla 16 yaşında evlenebilir. Türkiye'de 15 yaş ve altındaki bir kişinin evlenmesi yasaktır.
Bunlardan ilki 30'lu yaşların kadınların erkeklerde en çok tercih ettiği yaş olması. Yapılan araştırmaya göre kadınlar 30 yaşına kadar kendilerinden daha büyük erkekleri tercih ederlerken 30 yaşından sonra kendi yaşlarına yakın ama kendilerinden daha genç erkekleri tercih ediyorlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri