Dünya çay üretiminde 2 milyon 270 bin ton ile Çin birinci, 1 milyon 210 bin ton ile Hindistan ikinci, 475 bin ton ile Kenya üçüncü, 329 bin ton ile Sri Lanka dördüncü, 259 bin ton ile Türkiye beşinci sırada yer aldı.
Çin Halk Cumhuriyeti ve Hindistan, dünyadaki toplam çayın %60'ından fazlasını birlikte üretiyor. Yılda 458.850 ton üretim ile Kenya, üçüncü büyük çay üreticisidir. 261.000 ton üretimiyle Türkiye 6 olarak sıralanmıştır.
Çin, aynı zamanda çayı dünya ile tanıştıran ülke olarak biliniyor. Bir çeşit yeşil çay olan Çin çayı da neredeyse ülkenin kendisi kadar meşhur.
🫖Bir yılda bir kişinin ortalama 3,15 kg çay tükettiği Türkiye, dünya genelinde en çok çay tüketen nüfusa sahip ülkedir. ☕Bir kişinin ortalama kahve tüketiminin 8,3 kilogram olarak hesaplandığı Hollanda, 2020 yılında en fazla kahve tüketilen ülke oldu.
Yılık kişi başı tüketimde, Türkiye 3,5 kilogramla birinci sırada yer alıyor. Türkiye'yi 2,44 kilogram ile Afganistan, 2,19 kilogramla Libya, 1,8 kilogram Katar ve 1,7 kilogram ile İngiltereizliyor.
İlgili 36 soru bulundu
Tıpkı bizim kültürümüzde olduğu gibi Alman mutfağında da kahvaltıda çay veya kahve gibi sıcak içeceklere yer verme alışkanlığı var. Ancak Almanlar çoğunlukla kahveyi tercih ediyor.
Hoca Ahmet Yesevi çayı sıcak sıcak içince terler ve yorgunluğu gider. Sonra 'Bu şifalı bir şey imiş, hastalarınıza bundan içirin ki şifa bulsunlar. Allah kıyamete kadar buna revaç versin' diye dua etmiştir. İşte çay bundan sonra bütün Türkler arasında kullanılmaya başlamış ve şifa verici bir içecek olmuştur.
2737 yılına, Çin İmparatorluğu'na kadar dayanır. Efsaneye göre Çin'in ilk imparatorlarından Shen Yung , çay bitkisinin tesadüfen sıcak suya düşmesine şahit olur. İmparator, işte bu keşifle birlikte çayın büyüsüne kapılır ve yine efsaneye göre yedi yıl boyunca o bölgede kalarak sürekli çay içer.
Yapılan araştırmalara göre Türk halkı yıllık kişi başı ortalama 1.300 bardak çay tüketiyor. Yanlış duymadınız 1.300, yazıyla bin üçyüz. Bu da basit bir hesapla kişi başı günde 3-4 bardak çay içildiği anlamına geliyor.
Çin'de Da Hong Pao adıyla anılan çay bitkisinden dünyanın en pahalı çayı yapılıyor. Bu çay, ağırlığının 30 katı altın değerinde. Bu çayın gramı 1400 dolar (yaklaşık 4 bin TL). Bir demlik çay ise 10 bin dolara (yaklaşık 28 bin TL) mal oluyor.
Çin'de Da Hong Pao adıyla anılan çay bitkisinden dünyanın en pahalı çayı yapılıyor. Bu çay, ağırlığının 30 katı altın değerinde. 2002'de zengin bir müşteri, Çin'de yetişen efsanevi Da Hong Pao çayının 20 gramı için 28 bin dollar ödemişti.
Ek Bilgi: Darjeeling çayı, Hindistan'ın Darjeeling bölgesinde yetişmekte olup ismini de buradan almaktadır. Dünyadaki en iyi ve en pahalı çaylar kategorisinde yer alan Darjeeling çayı berrak demi ve açık renginden dolayı çayların şampanyası olarak da adlandırılmaktadır.
Dünyada en çok çay üreten ülkeler listesinde ise zirvede Çin var. Dünyada her gün üç milyar bardak çay içiliyor. En popüler içecek olarak sudan sonra ikinci sırada yer alan çay en çok Türkiye'de tüketiliyor.
Afrika'dan Amerika'ya kadar her yerde çay vardır ama bizim bildiğimiz siyah çayın iyisi dünyada 2, bilemediniz 2.5 yerde yetişir. Bunlar sırasıyla Hindistan, Çin ve eskiden Seylan diye bildiğimiz Sri Lanka'dır. Ama iyi çayın asıl vatanı Hindistan ve Çin'dir. Hindistan'ın en önemli çay üretim merkezi Darjeeling'dir.
Yunanistan'da hem siyah hem de bitki çayı oldukça yaygın. Hatta evlerde kendi harmanlarını yapan anneanneler de mevcut.
Avrupa Standartlarında, Alman Kalitesiyle tozdan arındırılmış bu doğal Seylon Çayları Berlin'de paketlenir. Seylan Çayı olan Mevlana Çay Almanya üretimiyle dünyada başka hiçbir çay fabrikasında bulunmayan özel yöntemlerle işlenen Mevlana Çay lezzetini bu şekilde kazanmaktadır.
Çay içen ilk Türk; 12. yy'da yaşamış olan Hoca Ahmet Yesevi'dir. İçtiği sıcak çayın ardından söylediği “Hastalarınıza bundan içirin ki şifa bulsunlar” sözü günümüze kadar ulaşmıştır.
Çay içmeyen adama güvenemeyiz çünkü buralardan ve bu toprakların kadim içecek kültüründen fersah fersah uzaklaşmış bir adam bizi tedirgin eder. Çay; yoksulların, şairlerin ve yalnızların resmi içeceğidir. Ona öyle alelade bir içecek muamelesi yapamayız. Ona sıradan bir içecek gibi davranamayız.
Yapılan araştırmalara göre Türkler'in çayla tanışıklığı aslında çok daha öncelere Orta Asya'ya dayanıyormuş. Hatta 12. yüzyıl bile diyebiliriz. Bir Kazan Kırım Türk'ü ve dil islahatçısı olan Abdül'l-Kayyum Nasıri'nin kitabı Fevakihü'l-Cülesa'da ilk çay içen Türk'ün Hoca Ahmet Yesevi olduğu vurgulanmış.
Türkler, Anadolu'ya gelmeden öncede çayı bilmelerine karşın; çayın Türkiye'ye gelmesi ancak birkaç yüz yıl önceye dayanmaktadır. Çay içiminin Anadolu'da yaygınlaşması 19. yüzyıldan itibaren olmuştur.
Zihni Derin 1923 yılında Rize´ye gelir. Eski adı Garal Dağı olan hazineye ait bir bölgede 15 dekarlık arazi fidanlık işne tahsis edilir. Bölgede yaptığı incelemelerde bazı meraklıların Batum´dan dönüşlerinde getirdikleri ve diktikleri gayet iyi gelişmiş çay fidanlarıyla karşılaşır.
Bunun ardından Rusya ve Çin arasında çay üzerine bir ticaret anlaşması imzalanıyor. O yıllarda çay henüz çok yaygınlanmamış olsa da 19. yüzyıla gelindiğinde Rusya'da tıpkı bugünkü gibi önemli olduğu görülüyor.
İngilizlerin en köklü geleneklerinden birisi olan beş çayı, ikindi çayı olarak da adlandırılır. 19. yüzyılda İngiltere Düşes'i Anna tarafından başlanan 5 çayı ritüeli, Düşes'in öğle ile akşam yemeği arasında çay ve sandviç yemesiyle ortaya çıkar.
FAO istatistiklerine göre 2018 yılı dünya çay üretiminde Çin %41, Hindistan %21, Kenya %8, Sri Lanka %5, Vietnam %4, Türkiye %4, Endonezya %2, İran %2 ve diğer üretici ülkeler %13 paya sahiptir.
Hanelerin yüzde 95'inde çay tüketiliyor. Yetişkin bir Türk, ayda 117 bardak çay içiyor. Günde yaklaşık 4 bardak... Yine ortalama bir Türk ailesinin gıda giderleri içinde balığa ayırdığı rakamsa ayda 8 TL.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri