Yüzde bulunan mimiklerin kaslarına beyinden uyarı veren sinir liflerinin çeşitli sebeplerden dolayı hasar yaratması ile yüzde ortaya çıkan hareket kaybına paralizi denir.
Yüz felcine neden olan en yaygın sebep Bell paralizi adı verilen klinik bulgudur. Yüzün yalnızca; belli bir tarafındaki kaslara etkiden, birden görülen ve sebebi belli olmayan bir yüz felci türüdür. Buna neden olan tümör, kafa travması gibi herhangi belli bir nedeni yoktur.
Vücudun bir bölümünde kas kuvvetinin azalması veya tam kaybı sinir sistemi hastalıklarında en sık görülen belirtidir. Nörolojide bunlardan birincisine parezi; ikincisine, yani felç durumuna ise paralizi veya pleji diyoruz.
Paralizi, serabral damarların tıkanması veya kanaması sebebiyle motor, duyu, konuşma ve kognitif fonksiyon kayıplarından komaya kadar gidebilen klinik nörolojik bir tablodur4. Kas güçsüzlüğü, parazi ya da paralizi olarak adlandırılır.
Parezi, omurilikte yer alan nöronların hasarlanması ve kas sinir arası iletimin bozulması sonucu oluşur. Kas hastalıkları da pareziye neden olabilir.
İlgili 24 soru bulundu
Parezi, belirli bir kas grubunda istemli gerçekleştirilen hareketin azalması sonucu gerçekleşen hafif felç ya da hareket etkinliğinin bütünüyle kaybolması. Oftalmopareziye benzerlik gösterir.
Felç (parezi, pleji) vücudun bir tarafında veya bir yüz, kol, bacak gibi bir kısmında ortaya çıkan güç kaybına verilen bir isimdir. Felç teriminin kullanılabilmesi için motor güç kaybının olması gereklidir. Bu nedenle halsizlik ile karıştırılmaması gerekir. Vücudun her yerinde felç, koma veya ölüm hali dışında olmaz.
6. sinir felci, bu sinirin işlevini yerine getirememesi anlamına gelmektedir. 6. sinir felci halk arasında bazen göz felci olarak ta isimlendirilmektedir. Gözümüzü dışa hareket ettiren kas 'lateral rektus' kasıdır. Lateral rektus kası kasıldığında göz dışa doğru hareket eder, yani burundan uzaklaşır.
Hastalık genellikle her hangi bir medikal veya cerrahi tedaviye gerek kalmadan kendiliğinden düzelir. Hastaların %80 gibi bir oranı 2-3 haftada iyileşir.
Parapleji bir diğer adıyla omurilik felci her iki bacakta ve genel olarak mide ile bel bölgesini kapsayan alt ekstremitede hareket ve his kaybı ile karakterize bir hastalıktır. Omurilik felci ile benzer bir hastalık olan paraparezi ise her iki bacağın kısmı felcidir.
Felç, paralizi veya pleji, sinirlerin ya da kasların bozukluğundan ileri gelen hareketsizlik ya da hareket azalması. Felcin aşırı durumunda hasta, vücudunun bir yarısını ya da tamamını oynatamadığı gibi, tam bir bilinçsizlik de gösterir; yanı sıra duyu eksikliği de vardır.
Akut flask paralizi (AFP), 15 yaşın altındaki çocuklarda görülen ve genellikle el, ayak, nadiren de solunum yolları ve sindirim sistemi kaslarında, hızlı ve ani gelişen, kasların tonus kaybettiği bir felç tipidir4.
Fasiyal paralizinin düzelme olasılığı Bell paralizisi kadar yüksek değildir. %40-50 civarında spontan düzelme izlenir. Tedavide steroid (Bell paralizisindeki gibi) ve asiklovir [5 x 400 mg (IV 3.5 mg /kg), 10 gün] veya valasiklovir (3 x 1000 mg, 7 gün) verilir.
Yüzün mimik ve hareketlerinde azalma olur. Gözün tek taraflı kapanamaması, gözyaşının azalması, alın kırıştıramama, burun kanatlarının nefes alırken hareketsizliği, ıslık çalamama, tükürük salısında azalma, tad bozukluğuna kadar değişik bulgular eşlik edebilir. İstirahat durumunda görüntü tamamen normal olabilir.
Yüz kaslarını uyarıları taşıyan Fasiyal Sinir'in beyin dokusundan çıktıktan sonra kafatasının içerisinde veya dışarısında bir hastalıktan dolayı doğru çalışmaması durumunda görülür. Periferik tip yüz felcinde, eğer karşı taraf sağlam ise, yüzün yarısı tamamen çalışamaz haldedir.
Bir sinirde hasar olması, beyine giden ya da beyinden çıkan sinyallerin iletimini durdurabilir. Bu durum da kasların çalışmasını engelleyerek, o sinirin ulaştığı alanda bir hissizlik oluşmasına neden olabilir. Sinir lifleri bozulduğunda, sinirin beyinden en uzak olan ucu ölür ve yalıtımda herhangi bir bozukluk oluşmaz.
Periferik sinir hastalıklarının ortaya çıkma nedenleri arasında travmatik yaralanmalar, enfeksiyonlar, metabolik problemler, kalıtsal nedenler ve toksinlere maruz kalma sayılabilir. Bu nedenlere ek olarak diyabet rahatsızlığı da periferik sinir hastalıklarının en yaygın nedenlerinden biridir.
Günlük yaşam stresi, ani oluşan gerginlikler ile beraber vücut savunma sisteminiz bozulur. Bununla beraber yüzünüze vuran soğuk, geçirilmekte olan bir grip enfeksiyonu sizi Yüz Felci (fasial paralizi) konusunda ciddi bir aday yapar.
Omurilik Hasarı İyileşir mi? Sinirlerin felç olması veya zedelenmesi durumunda tamamen iyileşme çok fazla görülmez. Kısmi olarak bazı yaralanma durumlarında iyileşmeler görülebilir. Fakat ciddi durumlarda yaşanan sorunların geçmesi ve iyileşmesi durumu pek mümkün değildir.
Parapleji (omurilik felci) geçer mi? Omurilik yaralanması, tamamen iyileşmesi çok beklenen bir durum değildir. Kısmi veya hafif bir yaralanma varsa buralarda iyileşmeler söz konusu olabilir ancak yerleşik paraplejinin ya da ağır tabloların tamamen geçmesini ya da tamamen iyileşmesini beklemeyiz.
Sinir sistemini oluştan beyin ve omuriliğin, bu görevinde aksaklıkların oluşması sonucunda meydana gelen güç kaybı durumuna felç adı verilir. Felç vücudun belirli bir bölgesinde sınırlı kalabileceği gibi tüm vücut genelinde de gelişebilir.
Parapleji Nedir? Boyun omurlarından daha aşağı seviyedeki omurilik yaralanmaları parapleji ile sonuçlanır. Yani sırt omurları, bel omurları ve daha aşağı seviyelerdeki (T1-T12, L1-L5 veya S1-S2) yaralanmalar paraplejiye neden olur.
Serebral palsi (SP), erken fetal dönem ile beş yaş arasında meydana gelen beyin hasarı sonucu oluşan klinik tablodur. Serebral palsinin etkileri hasarın derecesine ve bulunduğu yere bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Hareket bozuklukları ve kaslarda spastisite, serebral palsi belirtileri arasında yer alır.
Omurilik yaralanması ve omurilik felci, genellikle trafik kazaları ve spor karşılaşmaları sırasında oluşan yaralanmalar, yüksekten düşmeler ve denize havuza bilinçsiz atlama neticesinde oluşur. Bazan bıçaklanma ya da kurşunlanma gibi saldırı ve kavgalara bağlı yaralanmalar da görülebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri