Paraözofageal herni, diyafragmada hiatus özofagikustaki defektten mide fundusunun ya da fundus ile birlikte diğer karın içi organların yukarı yönde mediastene doğru fıtıklaştığı durumdur.
Paraözefageal herni: Midenin yemek borusu ile birleştiği kısmın komşuluğunda yer alan fundus isimli kıvrımının hiatus'tan yukarıya doğru fıtıklaşması halinde hem yemek borusu hem de mide dokusu sıkışır.
Mide Fıtığı İle Dev Mide Fıtığı Arasındaki Fark Nedir? Mide fıtığı bir üst tanımdır. Midenin 2 cm'lik bir kısmının bile göğüs kısmına çıkması mide fıtığıdır. Ancak mide fıtığının dev mide fıtığı olarak tanımlanabilmesi için en az üçte birinin göğüs boşluğunda olması gerekir.
Mide ile yemek borusunun birleştiği bölgenin göğüs boşluğuna kaymasıdır. En sık (%80-90) görülen tiptir.
Hiatal herni, cerrahi tedavisi mümkün rahatsızlıklardan biridir. Dev mide fıtığı olarak da adlandırılan bu durum genellikle 50 yaş ve üzeri kişilerde midenin üst kısmını sarar kasların erimesi ile ortaya çıkar. Çünkü bu bölgede bulunan kaslar zayıflamaya çok yatkındır ve bu durum ilerleyen yaşla birlikte görülebilir.
İlgili 36 soru bulundu
Hiatal hernisi olan kişilerde ise çok sık şikâyetler olduğu için günlük yaşamı olumsuz etkileyerek, hayat kalitesini bozabilir. Çoğu durumda, hiatal herni hiçbir belirtiye neden olmaz. Hiatal hernisi olan kişilerde olan şikayetler başka hastalıklarda da görülebileceği için iyi sorgulamak gerekir.
Mide Fıtığı Tedavi Edilmezse Ne Olur? Teşhis edildiğinde mutlaka tedavi edilmesi gereken bir sağlık problemidir. Fıtık büyüdükçe şikayetler artış gösterir ve tedavi süreci de zorlu geçer. Ve mide asidinin yemek borusuna sürekli teması, yemek borusu kanseri riskini doğurabilir.
Giriş Hiatal fıtıklar çeşitli boyutlarda görülebilmektedir. Endoskopistler tarafından küçük fıtıklar, hiatal yetmezlik veya hiatal gevşeklik veya endoskopinin yeterli kavranmaması şeklinde tarif edilmekte olup sıklıkla mide ve kolon gibi organların torakal boşluğa geçtiği görülmektedir.
Özofageal hiatus, diyaframın müsküler parçası içerisinde yer alan oval şekilli bir açıklıktır (Resim 1). Torakal 10. vertebra seviyesinde, orta hat- tın solunda (yetişkinde 2-2,5 cm solda) yer alır.
Özofagusun kısa olması veya diafragmadaki boşluğun genişlemesi sonucu karnın içinde olması gereken mide, yukarıya göğüs boşluğuna doğru kayar. Bu duruma hiatus hernisi (mide fıtığı) denir. 3 tip hiatal herni vardır: Sliding (kayıcı) tip: Midenin kardia denen başlangıç bölgesi göğüs boşluğuna doğru kayar.
Mide fıtığı belirtileri nedeni ile doktora başvuran hastaların endoskopik yöntemler ile değerlendirilmesi gerekmektedir.
Mide fıtığı ağrısı, göğüs kemiğinin arka kısmına vurarak midede yanma, ekşime, boğazda ağrı şeklinde vurabilir.
Oluşma nedeni ne olursa olsun, fıtığın kendiliğinden iyileşmediğine işaret eden Genel Cerrahi Uzmanı, fıtıkların zaman kaybedilmeden, konusunda uzman bir hekim tarafından tedavi edilmesi gerektiğine dikkat çekti.
Hastanın düzenli bir diyet uygulayarak mide sağlığını koruması en etkili tedavidir. Mide fıtığı hastalığı teşhisi koyulan hastalar asitli yiyecek ve içeceklerden, kahve, tereyağı ve çikolata gibi yiyeceklerden kaçınmalıdır. Bu hastalar yemek yedikten en az 3 saat sonra uyumalıdır.
Mide Fıtığı Ameliyatı Riskli Bir İşlem midir? Mide fıtığı ameliyatı sıklıkla gerçekleşir. olumlu sonuç alınır. Her ameliyatta çok küçük de olsa bir risk bulunur. Ameliyat sonrasında düzenli olarak sağlıklı beslenmek gerekir.
Yemek borusu yani özofagus kanserinin en önemli belirtisi yutma güçlüğüdür. Yemek borusu kanseri belirtileri arasında takılma hissi yaşanması ve ağrılı yutmada görülebilmektedir. Tümör yemek borusunun %60-70'ini kapamadığı durumlarda genellikle belirti vermemektedir.
Gastroözofageal reflü varlığı gibi birçok tanı yardımcısı ile net olarak tanısı koyulan barrett özofagusun tedavisi ise ilaç tedavisi ve endoskopik tedavisi ile sağlanabilmektedir. Özofajitin tedavisi dışında barrett özofagusun kendine özgü bir ilaç tedavisi yoktur.
Özofagus ağızdan alınan gıda maddelerini mideye geçiren yaklaşık 25 cm uzunluğunda, 1.5 cm genişliğinde elastiki bir borudur. Özofagus cidarının adalesi iki tabaka halindedir: Dış longitudinal adale ve içi sirküler adale.
- Öğün sayısı arttırılmalı, azar azar ve sık sık beslenilmeli- dir. - Yemekten hemen sonra yatılmamalıdır (özellikle yüksek yağlı ve kalorili). - Konstipasyondan kaçınılmalı, her gün en az 6-8 bardak su içilmelidir. - Karbonatlı içeceklerden kaçınılmalıdır. - Asitli yiyeceklerden ve içeceklerden kaçınılmalıdır.
Bazı durumlarda hastalar reflü atağı sırasında kalp krizi geçirdiğini düşünebilir. Bunun en önemli nedeni mide içeriğinin geriye kaçması sonucunda göğüs bölgesinde baskı, yanma, sıkışma gibi hislerinin görülmesidir. Bunların yanında sırtın tam ortasına vuran ağrı ya da göğüs ağrısı da reflü belirtileri arasındadır.
Karın ve göğüs boşluğunu birbirinden ayıran ve diafragma adını verdiğimiz kastan oluşmuş bir yapı vardır. Yemek borusu göğüs boşluğundan karın karın boşluğuna bu yapıda bulunan hiatus adını verdiğimiz bir açıklıktan geçer. Burasının genişliği ancak yemek borusunun geçişine izin verecek kadardır.
Kıvrandıran mide ağrısı sırta, göğüs bölgesine ve bazı durumlarda da sağ yan ağrısına neden olur. Sırta vuran mide ağrısı, midede yaşanan ağrılar mideyi kasılmaya zorlar ve bu durum mide spazmına neden olur. Mide spazmı ise sırt ve bel bölgesinde ağrı yaratır.
Mide fıtığı çoğunlukla mide ekşimesi, göğüs ağrısı ya da üst karın ağrısı sebebini saptamak amacıyla yapılan birtakım testler neticesinde ortaya çıkmaktadır. Hastalığın teşhisi için öncelikli olacak şekilde üst sindirim sisteminin röntgeni çekilir.
Mide Kanserinin Ağrısı Nereye Vurur? Hastalar genellikle mide bölgesinde rahatsızlık, yanma hissi veya ağrı yaşarlar. Mide kanseri ağrısı nerede hissedilir sorusuna göbek deliği ile göğüs duvarı arasında kalan bölüm olan epigastrik bölge olarak cevap verilebilir. Mide kanserinde görülen ağrı bu bölgede hissedilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri