Kuir teori, ya da Queer Teorisi, 1990'lı yılların başında toplumsal cinsiyet çalışmaları alanında çıkmış olan, kuir çalışmaları kapsayan eleştirel kuramlar literatürüdür. Cinsel yönelim ve toplumsal cinsiyet temelli LGBTI+ hareketinin politik, toplumsal, kentsel, ekonomik bağlamlarını inceler.
Kuir veya Queer, heteroseksüel veya cisseksüel olmayan insanlar için kullanılan bir şemsiye tabirdir. LGBT tanımlarını tekrar yapan; bunların cinsel olduğu kadar sosyolojik, entelektüel ve politik açılımlarıyla tarihsel, kültürel gelişimlerini de anlatan teoridir.
Queer/ Sorgulayan
Bir kişi kendisini tamamen heteroseksüel hissetmiyorsa. İkili cinsiyette olmayan kişiler veya tanımlanmamış bir cinsiyette kendilerini rahat hisseden kişiler de kendilerini queer olarak tanımlayabilirler.
Queer teori, biyolojik-toplumsal cinsiyet ikiliğine karşı çıkmakta ve toplumsal cinsiyetin altında yatan bir 'doğal' cinsiyetin (ya da doğal bir bedenin) olmadığını ve daha önce sorgulanmamış olana dair sorular sorulması gerektiğini vurgulamaktadır (Penney, 2014).
queer kelime anlamı olarak garip anlamına gelse de sanırım en normal olan onlar abi. queer, heteroseksüel olmayan (homoseksüel olması şart değil), azınlıkta kalan cinsiyet ve cinsel yönelimlerin hepsini içine alan bir şemsiye terimdir. kuir olarak telaffuz edilir ve nadiren türkçe'de bu şekilde yazılır.
İlgili 44 soru bulundu
Buna göre, queer kuramı, ne olduğuyla değil neye karşı olduğuyla kendini ortaya koyar. Cinsiyet, toplumsal cinsiyet, cinsel yönelim ve cinsel pratiklerle ilgili her tür etikete, dolayısıyla kimlik ve cinselliğin üzerine kurulduğu “apaçık” her tür kategoriye karşı durur.
Kuir sanat çoğu zaman LGBTİ ile eş anlamlı olarak kullanılıyor. Diğer bir deyişle LGBTİ sanatçıların yaptıkları işler kuir olarak tanımlanıyor, heteroseksüel bir sanatçının yaptığı bir iş de kuir sayılmıyor.
Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Trans, Queer (LGBTQ) edebiyat; geniş çeşitliliğe sahip romanlarla edebi alanın sınırlarını zorlayan ve büyümeye devam eden bir tür. Bu kurgusal çalışmalar, okurları cinselliğin ve cinsiyet kimliğinin/ifadesinin geleneksel tanımlarının ötesindeki dünyaları keşfetmeye itiyor.
Birçoğumuz LGBTQ+ akronimine aşinayız. Lezbiyen, gay, biseksüel, transseksüel ve queer (kuir) anlamına gelen bu harflere eşlik eden artı işareti, bu 5 cinsel kimlik ve yönelimin kapsamadığı fakat kendini heteroseksüel olarak tanımlamayan herkesi dahil eder.
LGBTİ+: Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Trans ve İnterseks kimliklerinin baş harflerinden oluşan kısaltmadır. Lezbiyen, Gey, Biseksüel, cinsel yönelim; Trans, cinsiyet kimliği; İnterseks ise cinsiyet durumu/ka- rakteristiğidir.
Lezbiyen: Kadın eşcinsel. Duygusal, romantik ve cin- sel yönelimleri kendi cinsinden olanlara yönelik ka- dınları tanımlar. Terim, Yunan kadın şair Sappho'nun M.Ö. 6. yüzyılda yaşadığı Lesbos (günümüzdeki adıy- la Midilli) Adası'nın isminden gelir.
Kişinin cinsel kimliği ile biyolojik cinsiyetinin örtüşmediği bu duruma 'transseksüalite' denir. “Transgender” kavramı 1970lerde ilk kez Virginia Prince tarafından, “sahip oldukları üreme organlarına göre beklenilenin dışında cinsiyet kimliği özelliklerini tam zamanlı sergileyen kişiler” olarak tanımlanmıştır.
LGBTQIA+ veya LGBT İngilizce dilinde kullanılan kısaltmalardır. Almanca'da genellikle LSBTTIQ kısaltması kullanılır ve bu kısaltma aşağıdaki terimleri ifade eder: L=lezbiyen - S=gey - B=biseksüel - T=transgender - T=transseksüel - I=interseksüel - Q=queer. Lezbiyenler diğer kadınları seven kadınlardır.
Heteroseksüel kelimesi, "farklı" anlamına gelen Yunanca heteros ve "cinsiyet" anlamına gelen Latince sex sözcüklerinden gelmektedir.
Biseksüellik, hem erkeklere hem de kadınlara veya birden fazla cinsiyete yönelik romantik veya cinsel çekim ya da cinsel davranıştır.
1900'lerden sonra kullanılmaya başlanan "LGBT", eşcinsel hakları mücadelesinde kullanılan çatı kelimedir. Eşcinsel hareketi olarak adlandırılan LGBT hareketi, eşcinsel sözcüğünü travestiyi, transcinselliği ve çiftcinselliği kapsamıyor oluşu nedeniyle çatı kelime olmaktan çıkmıştır.
Queer bir bireyin olmak istediği kişiye -bir kadına/bir erkeğe- dönüşüm süreci söz konusu cinsiyete atfedilen toplumsal cinsiyet rollerini tekrar ve tekrar sergilemesiyle sağlanmaktadır. Böylelikle birey, farkında olmadan dayatılan toplumsal cinsiyet normlarını da yeniden üretmiş olmaktadır.
Gey, lezbiyen, biseksüel, heteroseksüel, queer, panseksüel, poliseksüel, aseksüel ...
Eşcinsellik (homoseksüellik) bu çekimin kişinin kendi cinsiyetinden kişilere yönelik olmasıdır.
Queer Teori'nin entelektüel açılımı, Michel Foucault'nun ilk olarak 1976'da Fransızca olarak yayınlanan “Cinselliğin Tarihi” kitabı ile başlamıştır.
Queer: Junky ve Yage mektuplari'nin devamında çıplak şölen'e uzanan homoseksüel arzu ve sıkıntının en güçlü ve zıvanadan çıkmış gürültüsü haline gelmiş, arzu ve şehvet makinelerince örülmüş politik bir patika. Bu üründen 103 adet satın alınmıştır.
Bu bağlamda, kuir mekânı, cinsel yönelimi dolayısıyla marjinalleştirilmiş bireylerin heteronormatif sosyal yapıdan korunmak üzere sığındığı kentsel dolaplar olarak görürler.
“Erkekten kadına” veya “kadından erkeğe transseksüel” yerine, eleştirenler daha basit deyimiyle trans kadın veya trans erkek olarak tanımlamayı tercih etmekteler.
Skolyoseksüel (skoliosexual): Genderqueer/Non-binary ve transgender kişi ve ifadelere (na-trans olarak tanımlanmayan kişilere) karşı çekim duyan. Panseksüel: Biyolojik cinsiyete, cinsiyet kimliğine veya ifadesine bakmaksızın herkese karşı çekim duyan.
Heteroseksüel olduğunu beyan eden kadınların sadece yüzde 28'i daha çok erkek görüntülerinden uyarılırken, eşcinsel olduğunu söyleyen kadınların yüzde 68'i sadece kadın görüntülerinden heyecanlandı. Buna göre kadınların hiçbirinin tamamen heteroseksüel olmadığı sonucuna varıldı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri