Parenteral yöntem; bir ilacın veya vücudun kaybettiği vitamin, mineral, kan gibi maddelerin yerine konulması (replasman tedavisi) amacıyla verilen çözelti, emülsiyon veya süspansiyonların oral yolla değil, damar yolundan veya kas içine zerk edilerek verilmesidir.
Parenteral beslenme, gıda maddelerini damar yolu ile almak için uygulanan tıbbi terimdir.
Enteral ve parenteral beslenme, özel beslenme yöntemleridir. Enteral beslenme, sindirim sisteminde gerçekleşirken, parenteral beslenme ise damar yoluyla yapılır. Her iki yöntem de klinik ortamlarda tercih edilir.
Sıvı ve elektrolitlerin, kan veya kan ürünlerinin doğrudan ven (toplardamar) içine yani dolaşım sistemine (vasküler sisteme) verilmesidir.
Parenteral ilaçlar, genellikle sindirim sistemi dışında canlıya verilen, ampul veya flakon gibi küçük ambalajlarda steril tek doz ya da multi doz şeklinde doğrudan veya dolaylı olarak dolaşım sistemine bir enjektör ile akıtarılan ilaçlardır.
İlgili 16 soru bulundu
Parenteral yöntem; bir ilacın veya vücudun kaybettiği vitamin, mineral, kan gibi maddelerin yerine konulması (replasman tedavisi) amacıyla verilen çözelti, emülsiyon veya süspansiyonların oral yolla değil, damar yolundan veya kas içine zerk edilerek verilmesidir.
Parenteral yollar: İlaç ağız yoluyla uygulanamıyorsa ya da hızlı etki elde etmek isteniyorsa ilaçlar damar ya da dokular içine enjeksiyonla verilirler. Parenteral yolla verilen ilaçların kesinlikle steril olması, dokuları tahriş etmemesi ve iyice çözünmüş olması gereklidir.
Horizontal Bulaşma Parenteral, cinsel ya da perinatal temasla bulaşmanın SÖZ konusu olmadığı du- rumlarda ortaya çıkan bulaşma şekli olarak tanımlanır.
İlaç yalnızca toplardamar içine bu amaca uygun bir plastik boru (set) aracılığıyla ve tıbbi gözetim altında kullanılır.
içi yerine damar içine enjeksiyon yapılması.
sulu çözelti veya sürekli fazı su olan emülsiyon şeklindeki preparatlardır.
Bu tür durumlarda hasta damardan beslenmeye başlanır (TPN: Total Parenteral Nutrisyon). Bu işlem öncesi hastanın genişçe bir toplar damar yoluna geniş bir kateter takılarak, ihtiyacı olan enerji, protein, yağ, vitamin ve mineraller bu yolla uygulanır.
Kanser hastalarına yönelik tıbbi beslenme ürünleri halk arasında mama olarak da adlandırılmaktadır.
Parenteral Girişim: Damar yolundan veya kas içine zerk edilerek verilecek ilacın verilebilmesi için kişilere damar yolu, branül veya katater takma işlemidir, ilaç uygulama işlemi değildir. Sağlık Bakanlığı'nın belirlediği yetkiler kapsamında yetkisiz kişilerce ilaç ve sıvı uygulanmamalıdır.
Kas içi enjeksiyon sonrasında enjeksiyon edilen ilacın türü ve miktarı kişide apse veya kangrene neden olabilmektedir. Enjeksiyon sırasında bir sinire veya kan damarına yanlışlıkla vurulursa sinir veya damar yaralanması riski de vardır.
İntravenöz tedavi veya Damar içi tedavi, herhangi bir sıvı, ilaç veya besin kaynağının doğrudan kişinin damarına uygulayan tıbbi bir tekniktir.
Sağlık alanında kullanılan branül, doktorlar, hemşireler ve veteriner hekimler tarafından büyük oranda tercih edilir. Söz konusu ürün, intraket olarak da adlandırılır. Damar yolu açmak için kullanılabilir.
En sık kullanılan ilaç tedavisi, halk arasında aspirin olarak bilinen kan sulandırıcı ilaç ile Pletal (silastazol) adındaki damar genişletici ve kan sulandırıcı etkisi olan ilaçtır. PDHde ilaçlar mutlaka doktor kontrolünde kullanılmalıdır.
Parenteral yolla, kan ve kan ürünleri ile bulaşır.
İlaçların yanlışlıkla intraarteriyel uygulanması istenmeyen sonuçlara neden olabilir. Anestezide sık uygulanan intravenöz anestezik ajanlardan biri olan tiyopentalin intraarteryel enjeksiyonu ile arteryel spazm, intimal hasar, ödem, trombozis ve gangren gelişir (4,5).
HBsAg (hepatit B yüzey antijeni) ile karıştırılmamalıdır. Antikor ve antijen birbirinden farklı moleküllerdir. Antikor, vücut virüs ile enfekte olduktan sonra bağışıklık sistemi tarafından üretilir ve virüse karşı savaşabilir.
Parenteral preparatlar insan ya da hayvan vücuduna, enjeksiyon, infüzyon ya da implantasyon yolu ile verilen steril preparatlardır. Bu tip enjeksiyonlar; intravenöz, subkutan, intradermal, intramusküler, intraartiküler, intratekal v.b.yollarla verilmektedir.
Bulgular: Flakon şeklindeki toz antibiyotikler sulandırıldığında, çoğu ilaçta kuru toz hacmin etkisi ile elde edilen toplam miktarın sulandırmak için kullanılan sıvı miktarından fazla olduğu, kuru toz hacmin toplam miktarı arttırdığı, buna bağlı olarak mililitredeki ilaç konsantrasyonunu azalttığı saptandı.
Flakon; bir sıvıyı saklamak, taşımak veya enjekte etmek için kullanılan bir tür kap anlamına gelir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri