Genellikle zararlı mikroplar ve bakterilerle paketlenen sütün 20 dakika boyunca 60 derecede yavaşça ısıtılması ile gerçekleştirilen pastörizasyon işleminin, sütü daha güvenli hale getirdiği ve raf ömrünü birkaç haftaya çıkardığı görülmüştü.
Karbonatlar, özellikle sıcak yaz aylarında sütlerin kesilmesini engellemek amacıyla kullanılır. En çok kullanılan şekli sodyum bikarbonat olup kabartma tozu olarak bilinmektedir. Halk arasında 'süte soda katmak' olarak ta tanımlanır.
Gıdaların tazeliğini korumanın en iyi yolu onları serin, kuru bir yerde veya buzdolabında veya dondurucuda saklamaktır. Eğer gıdanın dondurulması veya soğutulması gerekmiyorsa, 15-20 derecede saklanabilir. Konserve, paketli veya donmuş-kurutulmuş gıdaları nemden, oksijenden ve güneş ışığından uzakta saklayın.
Pastörizasyon, patojenik bakterileri öldürmek ve enzimatik aktiviteyi azaltmak için ürünün ısıl işlemden geçirilmesidir. Amaç ürünü tüketim için daha güvenli hale getirmek ve ürünün raf ömrünü uzatmaktır.
Türkiye'de bölgesel olarak yoğurdun raf ömrünü uzatmak amacıyla süzerek suyunu uzaklaştırma, güneşte kurutma gibi çeşitli yöntemler kullanılmaktadır [8]. Bu durumda konsantre edilen yoğurdun raf ömrü <7°C'de 30-35 güne kadar çıkarken, kurutulmuş yoğurdun dayanım süresi en az 1 yıla kadar uzatılabilmektedir.
İlgili 41 soru bulundu
Pastörize sütlerin raf ömrü, ambalajı açılmadan, buzdolabında saklandığı takdirde, 5 ile 7 gün arasındadır. Kimi kaynaklarda bu süre 3- 21 gün olarak da belirtilmektedir. Ambalajı açıldığında dayanma süresi kısalır, 1-2 gün arasında değişir. UHT sütler ambalajı açılmadan oda ısısında 3 ay saklanabilir.
Yoğurdun sünmemesi ve sulanmaması için mayalama esnasında sütün çok yüksek sıcaklıkta veya düşük sıcaklıkta olmaması gerekmektedir. Sütün düşük ısıda olması yoğurdun sünmesine neden olurken yüksek ısıda olması ise yoğurdun sulanmasına sebep olmaktadır.
Raf ömrünü uzatan katkı maddelerine örnek olarak asitlik düzenleyiciler, antimikrobiyel maddeler ve antioksidanlar verilebilir. Bunlar gıdaları yapısal bozulmalara, oksitlenmeye ve mikrobik bozulmalara karşı korurlar.
Sütte pastörizasyon işlemi, sütün belli bir sıcaklığa kadar ısıtılıp aniden soğutulması ile gerçekleşir. Isıtma sıcaklığı 72°C ile 75°C arasındadır ve 15 - 20 saniye sürer. Sonrasında süt 5°C ye soğutulur. Bu işlemle insan sağlığına zararlı olan bakteriler yok edilir ve sütün dayanma süresi artırılır.
Pastörize edilen sütler buzdolabında 4-5°C de yazın bir gün, kışın 2-3 gün saklanır. Oda ısısında süt saklanmaz.Uzun ömürlü süt (UHT) ise, kutunun açılmaması koşuluyla, oda sıcaklığında 4 ay tazeliğini korur.
Glikoz şurubu, fruktoz şurubu veya bu ikisinin bir arada olması gibi çeşitli varyasyonları mevcut. Koladan pastaya kadar geniş bir kullanım alanı mevcut. Çünkü gıdayı tatlandırmasının yanında gıdanın raf ömrünü de uzatıyor.
Gıdadaki koruyucular
Bakteriler, küfler, mantar ve mayanın neden olduğu bozulmaya karşı; gıdaya koruyucu maddeler eklenir. Koruyucular; raf ömrünü uzatmak, daha uzun süre yenmesini sağlamanın dışında renk, lezzet veya dokudaki değişiklikleri yavaşlatmak veya önlemek için kullanılır.
Antioksidanlar: Bu maddeler özellikle yağ ve yağlı ürünlerde kullanılmaktadır. Gıdalarda olması istenmeyen renk, tat, koku, aroma ve özellikle yağlı besinlerde oluşabilecek oksidatif ransidite yani acılaşma durumunu önlemek amacıyla kullanılmaktadır. Doğada bir çok antioksidan mevcuttur.
Sütünüzün çabucak bozulmaması için çok pratik bir bilgimiz var. Sütünüze serptiğiniz bir tutam tuz, sütün daha uzun süre taze kalmasını sağlayacaktır.
Ankara Üniversitesi Süt Teknolojisi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Barbaros Özer, “Çamaşır suyu süte katılması durumunda, çiğ sütte yer alan ve sütün bozulmasına yol açan mikroorganizmaları öldürülmesini ve dolayısıyla çiğ sütün kesilmeden daha uzun süre korunmasını sağlar.
Bu madde halk arasında kabartma tozu olarak bilinir. Genelde süte soda katmak olarak ifade edilmektedir. Sodyum karbonatlar, soğuk suda çabuk çözündüğü için, aynı zamanda ucuz olduğu için çok yaygın şekilde kullanılmaktadır. Süte ilave edilen sodyum karbonat, sütün asitliğini düşürmektedir.
Pastörize süt, günlük süt olarak da bilinir. Pastörizasyon genel olarak gıda maddelerinde bulunan zararlı mikroorganizmaları ve bozulmasına yol açacak faktörleri ortadan kaldıran ısıl bir yöntemdir.
Aynı zamanda diğer birçok araştırma, çiğ sütün bakteriyel enfeksiyon açısından önemli bir risk taşıdığını ve çiğ sütün, pastörize süt ile karşılaştırıldığında fazladan bir besinsel faydası olduğuna dair açık bir kanıt olmadığını gösteriyor.
Pastörizasyon işlemi ile üretilen günlük süt ya da diğer ismiyle pastörize süt, son yıllarda sıklıkla tercih edilmektedir.
E250-E251 Sodium Nitrite (Sodium Nitrate)
Nitritler nefes daralması, baş dönmesi ve baş ağrısı ile sonuçlanabilecek rahatsızlıklara sebep olduğu bildirilmektedir. Bebek ve küçük çocukların gıdalarında kullanılması kesinlikle yasaktır.
Kalsiyum Klorür; Kimyasal formülü CaCl2 olan kalsiyum ve klorün (inorganik) tuz formudur. Beyaz, kokusuz bir üründür. E kodu (E509) olan gıda katkı maddesidir.Nem tutma özelliği vardır. Kalsiyum Klorür; Suda ve alkolde çözünür.
Ilınınca iki yemek kaşığı yoğurtu süte ekleyin. Daha sonra 100 derecede 5 dakika ısınan fırına, sütü ağzı açık bir kaba koyup kapağını kapatın. 5 saat bekledikten sonra taş gibi yoğurt elde etmiş olacaksınız.
Kalıp gibi yoğurt yapmanın bir başka sırrı, farklı süt çeşitlerini birlikte kullanmak. Sütünüzün yarısını manda, yarısını keçi sütü, kalanını ise inek sütü olarak tercih ederseniz daha kıvamlı bir yoğurt elde edersiniz. Tüm bu püf noktalarından sonra yoğurdunuzu artık afiyetle tüketebilirsiniz!
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri