İzmir bölgesinde de deprem riski olduğuna dikkat çeken Naci Görür şöyle konuştu: "İzmir Körfez de büyük bir fay var. İzmir fayı ciddi bir fay ve 7 ve üzerinde bir deprem üretebilir.
Kahramanmaraş'ta yaşanan depremlerin ardından tedirgin olan vatandaşlar Türkiye deprem haritasını sorguluyor. AFAD'ın açıkladığı riskli bölgelere göre İzmir birinci derece riskli bölgeler arasında yer alıyor.
Bu 3 senedir Silivri'den başlayarak, Doğu Anadolu Fay Hattı, Elazığ'da iki kere sonra Maraş, Elazığ'dayken Manisa'da deprem oldu, Muğla'da ve İzmir'de deprem oldu. İzmir'deki depremde 18 bina çöktü ama İzmir'in kendi fay hattı kırılmadı, Ege Denizindeki fay hattı kırıldı.
Uzmanlar İzmir depreme dayanıklı semtler konusunda depreme karşı kayalık ve sağlam zemine sahip olan İzmir ilçeleri arasında Buca, Bornova, Osmangazi Balçova gibi bölgeleri göstermektedir.
Dolayısıyla daha uzun süreli depremler üretebilirken, Ege Bölgesi'ndeki faylar kısa olduğu için çok uzun süreli depremler beklenmiyor. Ege'de deprem açısından Denizli, Aydın ve Manisa çok riskliyken, Uşak avantajlı.
İlgili 37 soru bulundu
EN SON 335 YIL ÖNCE KIRILDI
Kent merkezinden geçen İzmir fayı en son 1688 yılında 6.8 büyüklüğünde deprem üretti. Uzmanlar; 1688 gibi bir depremin deprem tekrarlanma aralığı bina ila 2 bin yıl arasında olduğu açıkladı. Depremin üzerinden 335 yıl geçti.
AFAD ve uzmanların açıklamasına göre Türkiye'de fay hattı olmayan veya deprem riskinin en az olduğu illerin arasında Ankara, Antalya, Sinop ve Zonguldak bulunuyor.
İzmir'de 40 kilometre uzunluğunda bir fay hattı mevcuttur ve şehri doğudan batıya doğru sarmış durumdadır. Bu da bölgeyi genel olarak birinci derecede deprem bölgesi haline getirmiş durumdadır.
Uzmanlar, Kuzey Anadolu fayına benzeyen Gülbahçe, Seferihisar, Tuzla ve kuzey aksında yer alan Zeytindağ fay hatlarının 7.2 büyüklüğüne kadar deprem üretebilecek yapıda olduğunu belirtiyor.
Hasan Sözbilir "Güzelbahçe'den Pınarbaşı'na kadar 30 km boyunca devam ediyor. Üzerinde önemli yerleşimler var. Deprem senaryolarına göre İzmir fayı 6,8 büyüklüğünde deprem ürettiğinde İzmir Körfezi etrafındaki bölgede 15 bin civarında bir can kaybından bahsedebiliriz" ifadelerini kullandı.
Yaklaşık 50 kilometre uzunluğa sahip olan ve bu özelliğiyle İzmir'in en büyük fayı olan Tuzla fayında inceleme başlatan deprem uzmanları, kazdıkları hendekte fayın jeolojik geçmişini araştırırken, 7 büyüklüğünde bir deprem üretme potansiyeline sahip olan fay hattı görüntülendi.
Türkiye'nin de içinde bulunduğu coğrafyayı etkileyen depremlerin tarih ve tahmini büyüklüklerini içeren kataloglardan, 19. yüzyılda İzmir'de hasara neden olan ilk şiddetli depremin 31 Ekim 1817 tarihinde yaşandığı anlaşılmaktadır (Pınar-Lahn, 1952: 40).
Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) uzmanlarının imzasını taşıyan rapora göre, 30 Ekim saat 14,51'de meydana gelen 6,6 büyüklüğündeki deprem, Kuşadası Körfezi açıklarında, Doğanbey Mahallesi'nden yaklaşık 23 kilometre güneyde Ege Denizi'nde yaşandı.
Seferihisar'da denizde başlayan fay Hıdırlık, Camikebir, Ulamış, Bademler üzerinden Güzelbahçe'ye ilerliyor. Seferihisar merkezde başlayan başka fayların bazıları Orhanlı ve Gümüldür ve Ürkmez'e ilerliyor. Menderes ve Seferihisar'da 13 fay bulunuyor. Denize sıfır konumunda bulunan Urla'da birden fazla fay yer alıyor.
'Karlıova'dan Kuzey Anadolu fayı geçiyor ve bu fay dünyanın en tehlikeli fayı. Bir de Doğu Anadolu fayı var, Karlıova'dan Malatya'ya ve Hatay'a doğru. Daha yeni depremler oldu, on binlerce insanımız öldü.
İzmir gibi deprem tehlikesine maruz büyük şehirlerimizdeki deprem riski nüfus artışı, yanlış arazi kullanımı ve yapılaşma, yetersiz altyapı ve servisler, ve çevresel düzensizlikler nedeni ile artmaktadır.
İzmir'in Seferihisar ilçesi açıklarında 2 yıl önce meydana gelen ve 117 kişinin yaşamını yitirdiği 6,6 büyüklüğündeki depremin yaraları, kamu ve sivil toplum kuruluşlarının iş birliğiyle sarılsa da kaybedilen canların acısı tazeliğini koruyor.
2020 Ege Denizi Depremi, 30 Ekim 2020 günü Türkiye saati ile 14.51'de, merkez üssü Yunanistan'ın Sisam Adası açıklarında İzmir'in Seferihisar ilçesine 23 km mesafede bulunan, yerin 16,58 km altında 6,9 Mw büyüklüğünde meydana gelen ve yaklaşık 16 saniye süren depremdir.
"Buca ve çevresindeki deprem aktivitesi deprem fırtınası şeklinde tekrar eden deprem dizisine dönüştü." ifadesini kullanan Sözbilir, 2 bin yıldır kırılmayan Tuzla Fayının 7,2; saçakları konumundaki Buca ve Kısıkköy faylarının da 6 büyüklüğünde deprem üretebileceğine dikkati çekti. Prof. Dr.
İzmir'de 30 Ekim 2020 depreminin ardından afetzedeler için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Toplu Konut İdaresi (TOKİ) tarafından inşa edilen 4 bin 602 konutun tamamlandığı, geriye kalan 459 konutun inşaatının ise mayıs ayında biteceği açıklandı.
İzmir bölgesinde yaklaşık 12-13 tane aktif fay var.”
İzmir, Balıkesir, Manisa, Muğla, Aydın, Denizli, Isparta, Uşak, Bursa, Bilecik Yalova, Sakarya, Düzce, Kocaeli, Kırşehir, Bolu, Karabük, Hatay, Bartın, Çankırı, Tokat, Amasya, Çanakkale, Erzincan, Tunceli, Bingöl ve Muş, Hakkari, Osmaniye, Kırıkkale ve Siirt.
AFAD ve ve deprem uzmanlarının açıklamasına göre Türkiye'de fay hattı olmayan veya deprem riskinin düşük olduğu illerin arasında Ankara, Antalya, Sinop ve Zonguldak bulunuyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri