Doğru seçim ile alınan parfüm tende daha uzun süre kalacaktır. Cildin kabul etmediği kokular parfümün kalıcılığı olsa bile en kısa sürede uçup gitmektedir.
Parfüm nereye sıkılırsa kalıcı olur sorusuna yanıt olarak kıyafetler verilebilir. Parfümlerin giysilerinizde uzun süre kalmasını istiyorsanız, kumaş pamuk gibi malzemelerden yapılmış olmalıdır. Parfüm kokusu diğer triko ve giysilerde kalıcı olmayabilir.
Parfümlerde kalıcılık cilt tipine de bağlı olabilir. Yağlı cilde sahip olanlar, parfümü daha uzun süre boyunca tutabilirler, çünkü yağlar koku moleküllerini daha iyi hapseder. Genel olarak kaliteli bir parfüm cilt tipinize ve diğer faktörlere bağlı olarak genellikle 4 ila 8 saat arasında kalabilir.
Parfümün en kalıcı olduğu noktalar boyun, dirsek içi, dizlerinizin arkası ve bilekleriniz diyebiliriz. Bu noktalar vücudun en sıcak ve kan akışının fazla olduğu bölgeler olduğu için daha uzun süre kokuyu tutmaktadır.
Kalıcı Olması İçin Parfüm Nasıl Sıkılır? Parfüm sıkılan noktalar koku ve kalıcılık açısından büyük önem taşır. Parfümünüzün kokusunu en iyi ortaya çıkaracak ve kalıcılığı doruklara ulaştıracak bölgeler cildinizin sıcak kısımları yani kan basıncının yüksek olduğu nabız bölgeleridir.
İlgili 40 soru bulundu
Parfüm Nereye Sıkılırsa Kalıcı Olur? Parfümlerin daha kalıcı olmasını sağlamak için mutlaka banyo ve duş sonrasında cilde uygulanması önerilir. Banyo sonrası açılan cilt gözenekleri parfümün tene nüfuz etmesini sağlar ve uzun süre kalıcılık etkisi korunur. Parfüm nereye sıkılırsa kalıcı olur konusu da önemlidir.
EDT, hafif bir konsantrasyona sahiptir ve ferah bir koku vadeder. Gün içerisinde tazelemeyi gerektirir. EDP, yoğun bir konsantrasyona sahiptir ve bunun sonucunda da daha uzun süre kalıcılık sağlar. EDT'ye göre daha zengin esans yoğunluklarına sahiptir.
Eau de Toilette yani EDT, üretiminde %5 ila %15 oranında uçucu yağ kullanılan parfüm çeşidi olarak tanımlanabilir. EDP parfümlere göre daha hafif ve kalıcılık oranı daha düşük olan bu koku çeşidini günlük hayatta ve yaz mevsiminde rahatlıkla kullanabilirsiniz.
Genel olarak EDP'ler kış aylarında veya gece aktivitelerinde daha çok öneriliyor. EDT parfümlerde esans yoğunluğu EDP'ye oranla çok daha az; yüzde 4 ile 10 arası. Bu oran EDT'leri gündelik kullanım için en uygun parfümler yapıyor. Tüketim oranı en yüksek olan EDT'ler dört mevsim kullanılabiliyor.
Parfüm içeriğindeki alkol ısıya maruz kaldığında buharlaştığı için parfümü asla sıcak bir ortamda saklamamalısınız. Bu yüzden parfümlerinizi kendi kutularında, kapağı kapalı bir şekilde buzdolabında saklamak, herhangi bir ısıya maruz bırakmadığından dolayı daha uzun süreli kullanım deneyimi sunacaktır.
Erkeklerde parfüm boyun, bilekler ve göğüs kısmına sıkılmalıdır. Kadınlar da ise parfüm, kulağın arka kısmına, boyun ve göğüs bölgesine sıkılmalıdır. Bu bölgelere sıkacağınız birer fıs gün boyunca kokunuzun üzerinizde kalmasını sağlayacaktır.
Parfüm, cildinizin ne kadar yağlı olduğu ve asitliği gibi kişisel cilt durumunuza bağlı olarak farklı kokacaktır. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi, vücut ısısı, cildin yağlılığı, cildin pH oranı gibi nedenlerden ötürü, aynı parfüm farklı tenlerde farklı şekillerde kokacaktır.
Kokuları EDP parfümlere oranla daha hafiftir. Kokusu daha hafif olduğu için günlük aktivitelerde ve gündüz davetlerinde tercih edilen kokulardır. EDT parfümleri EDP parfümlere kıyasla daha az yoğun olmaları sebebiyle kalıcılıkları da daha kısa sürer.
Bu parfüm özellikle temiz tene (boyun bölgesine) 2 fıs olacak şekilde uygulamak yeterli. Muhteşem bir kokusu var. İlk 4 saat etkisi ve yayılımı oldukça fazla, ancak sakın 4 saatte bitiyor gibi algılanmasın.
Eau de Parfum kokunun daha kalıcı olmasını isteyenlerin tercihidir. Yüzde 8-15 oranındaki parfüm yağı sayesinde tüm gün kalıcılığını korur. Piyasada yaygın olarak satılan Eau de Toilette ve Eau de Cologne tipi kokular ise içlerinde en az parfüm yağı barındıran kokulardır. Günde iki ya da üç kez uygulamanız gerekir.
%20 ila %40 esans yoğunluğuna sahip parfümler yani ''perfume'' 6 ila 8 saat kadar kalıcıdır. Eau de toilette %7 ila %15 yoğunluğa sahip, 2-3 saat kadar kalıcı, hassas ciltler için uygun. Eğer cildiniz yağlıysa parfümünüz 6 saate kadar kalıcılığını korurken kuru cilde sahipseniz bu süre daha az olacaktır.
Parfümlerde üç farklı kalıcılık derecesi bulunmaktadır. Bu dereceler; EDP, EDT ve EDC olarak ortaya çıkmaktadır. Bir parfümün üzerinde Eau De Parfume ya da kısada EDP yazısı varsa o parfümün kalıcılık derecesi çok yüksektir.
EDC(Eau De Cologne)
İçerisindeki esans oranı %5'i geçmez. Genellikle aşırı kokuya hassasiyeti olan kişiler tarafından tercih edilir. “Hafif” diye nitelendirilen bir parfüm olduğundan çok fazla tercih edilmez. Kalıcılığı ve yoğunluk bakımından en zayıf olanıdır.
Uzmanlar, parfümün en ideal sürülme zamanının duş sonrası olduğunu belirtiyorlar. Hızlı kan dolaşımı dolayısıyla oluşan vücut ısısı, kokunun cilde daha kalıcı bir şekilde alınmasını sağlıyor ve aromasının değişmesini önlüyor.
Ürünün arkasında 80 derece gördüğünüz ürünlerin hepsi dezenfektandır. Sadece kolonya kullanmanın dışında evde bulduğunuz veya dışarıdan satın aldığınız bir parfüm de hijyen sağlayabilir” diye konuştu. Fırsatçılara ödün verilmemesi gerektiğini vurgulayan Yalçınkaya, “Fırsatçılar çok fazla var. Bu da hoş bir durum değil.
EDC parfümler, yoğunluk oranının diğer parfümlere göre daha az olmasıyla ön plana çıkar. Parfüm içerisinde yer alan esans oranı yüzde 2-4 arasında değişim gösterir. Böylece kokulara karşı hassasiyeti olan kişiler, seçecekleri EDC parfümü şişenin içerisindeki esans onları rahatsız etmeden rahatlıkla kullanabilirler.
Parfüm kalıcılığı koku gruplarıyla da değişiklik gösterebilir. Hafif kokular tende daha kısa kalırken tatlı, baharatlı ve sıcak kokuların daha uzun süre kalıcığını koruduğunu söylenebilir.
Parfümleri bozulmasında en büyük etki ısı ve ışıklı ortamlardır. Isı ve ışıklı ortamlara maruz kalan parfümler kısa sürede bozulma ve azalma göstermektedirler. Parfümleri uygun sıcaklıklarda tutmak ve ışıklı ortamlardan uzaklaştırmak, kullanacağınız parfümün uzun süre kullanılmasını ve bozulmamasını sağlamaktadır.
Eğer yeni bir parfüm deniyorsanız, koklamadan önce 30 saniye bekleyin. Böylece eğer varsa içindeki alkol içeriği buharlaşır, siz de kokuyu doğru bir şekilde alırsınız. Bir parfümde sevmediğiniz bir notayı belirlemeniz bu notadan bir daha hiç hoşlanmayacağınız anlamına gelmiyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri