Parfümlerde üç farklı kalıcılık derecesi bulunmaktadır. Bu dereceler; EDP, EDT ve EDC olarak ortaya çıkmaktadır. Bir parfümün üzerinde Eau De Parfume ya da kısada EDP yazısı varsa o parfümün kalıcılık derecesi çok yüksektir.
Parfümün etkisini, kalıcılığını belirleyen parfüm özlerinin yoğunluğu üzerinden kategorizasyon yapılır. Esans oranı %10 ile %20 arasında olan parfümler EDP sınıfına girer. Parfümlerin üstünde EDP veya Eau De Perfume ifadesini gördüğünüzde esans yoğunluğunun yüksek olduğunu anlayabilirsiniz.
Parfüm hammaddesini oluşturan malzeme seçimleri ve yoğunlukları da kalıcılığı etkileyen önemli faktörlerdir. Odunsu ve baharatlı içerikler kalıcılık oranlarının artmasını sağlar. Alkol oranı yüksekliği de kalıcılığı artıran nedenlerdendir. Alkol oranı arttıkça kalıcılık oranı da artmakta ve korunmaktadır.
Eau de toillette parfümlerin koku yoğunluğu nispeten daha düşüktür. EDT ve EDP arasındaki temel farklardan biri de etanol yani alkol miktarıdır. EDP'lerde etanol oranı sudan daha yüksektir. EDT parfümlerde ise su oranı etanolden daha fazladır.
İlgili 34 soru bulundu
Edp olarak ifade edilen parfümlerin daha kalıcı olduklarını belirtmeliyiz. Nitekim esaslarının %20 değerinde olduklarını göreceksiniz. Yoğun içeriği sayesinde kullananların uzun süre parfüm kokusunu üzerinden taşımaları söz konusudur.
Eau De Parfum (EDP) ile Eau De Toilette (EDT) parfüm arasındaki en önemli fark kokuların konsantrasyonlardır. EDT parfüm yaklaşık 4-6 saat süren %8-15 oranında koku esansına sahip olur. Buna karşın EDP parfüm ise koku esansı %30'a kadar çıkabiliyor. EDP parfümler 8-10 saat arasında kalıcılık gösteriyorlar.
Eau de Toilette yani EDT, üretiminde %5 ila %15 oranında uçucu yağ kullanılan parfüm çeşidi olarak tanımlanabilir. EDP parfümlere göre daha hafif ve kalıcılık oranı daha düşük olan bu koku çeşidini günlük hayatta ve yaz mevsiminde rahatlıkla kullanabilirsiniz.
EDP türü parfümlerdeki alkol ve su oranı, EDT ve EDC türü parfümlere nazaran daha az; esans oranı ise daha fazladır. Parfümde kullanılan esansın kalitesine göre değişmekle beraber en az 4-5 saat arasında kalıcılık sunması beklenir. EDT türündeki parfümler piyasada en yaygın olarak bulabileceğiniz türdür diyebiliriz.
Açık parfüm terimi basitçe mevcut markaların en beğenilen kokularının diğer açık parfüm firmaları tarafından gerekli kalite standartları gözetilerek, insan sağlığına uygun olarak, sıkı denetimlerin ardından yeniden üretilmesi ve daha ekonomik olarak müşteriye sunulması olarak tanımlanabilir.
Özellikle sıcak yaz aylarında parfümünüzü taze tutmanın en iyi yolu buzdolabında saklamaktır. Güneş ışığı, radyatörlerden gelen ısı ve sıcaklık değişiklikleri parfümü zamanla yok edebilir, ancak serin, karanlık buzdolabında saklandığında yıllarca dayanabilir. TAZE NOTALARA SAHİP PARFÜMÜ SERİN TUTUN!
%20 ila %40 esans yoğunluğuna sahip parfümler yani ''perfume'' 6 ila 8 saat kadar kalıcıdır. Eau de toilette %7 ila %15 yoğunluğa sahip, 2-3 saat kadar kalıcı, hassas ciltler için uygun. Eğer cildiniz yağlıysa parfümünüz 6 saate kadar kalıcılığını korurken kuru cilde sahipseniz bu süre daha az olacaktır.
EDC ürünler genellikle 1 – 2 saate kadar, EDT'ler 3 – 5 saat aralığında, EDP'ler 6 – 8 saat süre ile tende kalır. Extrait de Parfum ürünlerinin kalıcılığı ise 12 saate kadar uzayabilir. Her parfüm herkeste aynı kokmayacağı gibi, her tende de aynı sürede kalmaz.
Kalıcı Bir Parfüm Kokusu için Ekstra Öneriler
Bileklerin iç kısmı, boyun ve ense bölgesi ve kulak arkasını içeren bu bölgeler vücut ısısının yüksek olduğu bölgeler olduğu için parfümün kalıcı olmasına yardımcı olur.
Birbirinden çeşitli içeriklere ve farklı notalara sahip olan Bargello parfümleri son derece kalıcıdır. Hafif miktarlarda sıkmanız bile günlerce kokunun kalıcı olması için yeterlidir.
Mad Parfumeur kalıcılığı nasıl? Mad parfumeur parfümlerinin kalıcılığı EDP özelliğine göre bir gün boyunca kalıcılığını sürdürür.
Buna göre EDC parfümler sıklıkla gençler tarafından tercih edilen ve yaklaşık 2 saat boyunca kalıcı özellik gösteren parfümlerdir. EDT parfümler ise esansiyel yağ yoğunluğu ne az ne fazla olan ve kalıcılığı yaklaşık 3 saat boyunca devam eden parfümlerdir.
Parfümün özelliği ve kalıcılığı hakkında bilgi vermektedir. Öncelikle bu kısaltmaların ne olduğuna bir bakalım. EDP parfüm çeşidi Eau De Parfüm, EDT Eau De Toilette ve son olarak EDC Eau De Cologne parfüm demektir. Bu parfüm çeşitleri parfümde yer alan esansın yoğunluğunu belirlemek amacı ile yapılmıştır.
EDC şanzıman veya Efficient Dual Clutch, arabalarda ve diğer araçlarda kullanılan bir otomatik şanzıman türüdür. Otomatik şanzımanın rahatlığını manuel şanzımanın verimliliği ile birleştirir. Debriyaj pedalına ihtiyaç duymadan vites değiştirerek çalışır.
Odunsu parfüm ne demek? Sıcak notalı kokulardan oluşan parfümler odunsu koku ailesine girer. Bu parfümlerin içeriklerinde tarçın, tütün, sandal ağacı, sedir ağacı veya zencefil notalarına rastlanabilir. Paçuli de odunsu ve baharatlı kokularda sıkça rastlanan bir içeriktir.
Yaz için parfüm notaları ararken taze, canlandırıcı, havadar ve sizi bunaltmayan taze kokulara şans verin. Hanımeli, paçuli, nane, biberiye ve çiçek kokuları bu sınıfa girebilir. Hafif çiçek kokuları teninizde çiçek açtırırken, yeşil notalar taze ve ferah hissetmenizi sağlar. Çok kalıcı parfümler aramanız gerekmez.
Oryantal koku ailesi zengin egzotik kokulardan oluşur. Oryantal kokuları düşündüğünüzde otlar ve baharatlar veya kuru, tozlu, reçine notaları düşünebilirsiniz. Gösterişli ve çarpıcı olan bu notalar çoğu zaman kehribar veya tatlı notalarla yumuşatılır. Bu aileyi egzotik ve baştan çıkarıcı olarak tanımlamak yaygındır.
Çünkü EDP'lerde esans yoğunluğu yüzde 10 ile 20 arasında değişiyor. Genel olarak EDP'ler kış aylarında veya gece aktivitelerinde daha çok öneriliyor. EDT parfümlerde esans yoğunluğu EDP'ye oranla çok daha az; yüzde 4 ile 10 arası. Bu oran EDT'leri gündelik kullanım için en uygun parfümler yapıyor.
150 ml'lik bir refill, Armani Code EDT parfümünün orijinal şişesi için tasarlanmıştır ve kullanıcılara orijinal şişelerini yeniden doldurma olanağı sağlar. Bu, ekonomik bir seçenek olabilir ve çevre dostu bir yaklaşımdır, çünkü orijinal şişelerin yeniden kullanılmasını sağlar.
Açılımı Eau De Parfum olarak bilinir. Saf esans oranı %15-20 arasında değişen EDP parfümlerin yoğunluğu ve kalıcılığı daha yüksektir. Genellikle akşam yemeklerinde, gece davetlerinde kullanılan bu parfümler kış aylarının da vazgeçilmezi olarak tercih edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri