hızlı sertleşen alçı. piyasada kartonpiyer alçısı olarak bilinen alçı. kartonpiyer duvar tavan süslerininin yapımının yanı sıra her türlü endüstriyel ve sanatsal kalıp döküm işlerinde, diş kalıbı çıkaramada, kırık ve burkulmalarda alçıya almak için vs. kullanılır.
Paris alçısı
İnşaat sektöründe, duvarların, tavanların ve zeminlerin düzeltilmesi için kullanılır. Sanat alanında, heykel yapımında ve alçı kalıp yapımında kullanılır. Tıp sektöründe ise, alçı atellerin yapımında ve diş hekimliğinde kullanılır.
Alçı sözcüğü, Yunanca γύψος (gypsos), "alçı" kelimesinden türetilmiştir.Paris'in Montmartre bölgesindeki taş ocakları, çeşitli amaçlar için uzun süredir yanmış alçıtaşı (kalsine alçı) kullandığı için, bu susuz alçı Paris'in sıvası olarak bilinir hale geldi.
Alçı taşının %30'luk kalsiyum klorit solusyonunda kalsinasyonu ile elde edilir. Bu yöntemle elde edilen toz partikülleri daha yoğun ve küboidal şekilli ve yüzey alanı azalmıştır. En güçlü ve en pahalı alçı tipidir.İnley ve kron yapımında yani yüksek direnç ve yüksek sertlik gerektiğinde kullanılır. Tip IV alçı denir.
Alçı çeşitleri kartonpiyer alçı, saten alçı, yapıştırma alçısı, perlitli alçı, derz alçı, makine sıva alçısı şeklinde sıralanabilir.
İlgili 23 soru bulundu
Özellikle kemik kırıkları yaşandığı zaman alçıyla birlikte atel kullanımı tercih edilir. Bununla birlikte ortopedik cerrahi sonrasında da kullanılan atel, yaralanma sonrası etkilenen bölgenin şişmesi durumlarında da acil ihtiyaç olarak takılır. Şişlik indikten sonra da yaralı bölgeye tam alçı uygulaması yapılır.
Alçı Tozu Nedir? Alçı tozu, alçı taşının kimyevi ve ısıl işlemlerden geçmesi sonucunda elde edilmektedir. Günümüzde tavan ve duvar yapılarının kaplamaları için sıkça tercih edilmektedir. En avantajlı özelliği ise yangına karşı dayanıklı olmasıdır.
Adi Alçı Alçı taşının öğütüldükten sonra, bünyesindeki suyun ¾'ünü kaybedinceye kadar 120-160C arasında pişirilmesiyle elde edilir. Adi alçılar, dış atmosfer etkisine dayanım göstermezler.
Alçı sıvalar temel olarak suya ve su buharına karşı zafiyeti olan malzemelerdir. Bu sebeple, alçı sıva ıslak hacimlerde ve dış mekanlarda pek kullanılmaz. Suya karşı olan bu hassasiyet sebebiyle, alçı sıvaların seramik uygulaması öncesi ıslatılması doğru değildir.
Paris alçısı kimyasal olarak Beta kalsiyum sülfat hemihidrat yapıdadır. Ölçü alçıları içinde çeşitli miktarda modifiye ediciler içerir. Modifiye ediciler sertleşme süresini ayarlar, sertleşme genleşmesini kontrol eder. Ölçü alçısı mümkün olduğu kadar az sertleşme genleşmesi göstermelidir.
Saten alçı, boyama öncesindeki son aşamadır. Sıva alçısı ise ondan önceki aşamadır. Sıva alçısı, saten alçıya göre daha kaba ve kalındır. Saten alçı, ince sıva olarak kullanılabilir.
Perdah alçısı, boya öncesinde son kat düzeltme yapmaya yarayan bir alçı sıva türüdür. Boyadan önce pürüzleri, boşlukları kapatarak pürüzsüz bir yüzey oluşmasını sağlar. Saten perdah alçısı olarak da bilinir.
Gazbeton, tuğla, bims, briket vb. materyallerle brülmüş duvarların iç bölümlernde yüzeyi düzeltmek için dolgu alçısı olarak kullanılır. Harcın hazırlanacağı kap temiz, yayvan ve su geçirmez olmalıdır.
WR Suya Dayanıklı Alçıpan: Suya dayanıklı bir yapıda olduğu için ıslak hacimli alanlarda kullanılırlar. Tuvalet ve banyo gibi alanlarda rahatlıkla kullanılabilir.
BARS Rutubet önleyici sıva uygulaması. ÜRÜN TANIMI: Rutubetten zarar görmüş , nemlenme, çiçeklenme, boya kabarması veya yoğuşma görülen duvarlarını yalıtımı için özel olarak geliştirilmiş çimento esaslı sıvadır. ÖZELLİKLER : Ekonomiktir. Betonun nefes almasına engel olmaz.
Perlitli Sıva Alçısı
Tuğla, brüt beton (astarı sürülmüş), gazbeton, bims blok vb. malzemeler üzerine doğrudan uygulanabilen alçı bazlı hazır sıvadır. Perlitli sıva alçısı, yanmaz bir malzemedir. Bünyesindeki sudan dolayı yangın geciktirici özelliğe sahiptir.
Brüt beton astarı alçının yüzeye daha iyi yapışmasını ve tutunmasını sağlar. Eski ve boyalı yüzeylerde mutlaka yapılmalıdır. Brüt beton astarı uygulanmadan direk olarak alçı uygulanırsa duvar zeminine alçı eski boyalardan dolayı yüzeye iyi yapışmaz ve tutunamaz bu sebeple ileride kabarmalar ve dökülmeler meydana gelir.
RAF ÖMRÜ Kapalı ambalajında ve nem almayacak şekilde depolanması koşulu ile 6 aydır.
Kartonpiyer, göbek, aplik ve heykel gibi dekoratif malzemelerin yapımında kullanılan yapı alçısıdır. Yaşanılan ortamlarda kişisel beğenilere uygun dekoratif ve estetik biçimler yaratılır. Kullanım süresi, rahat ve firesiz uygulamaya olanak sağlar.
İç mekânda tuğla, beton, gaz beton, brüt beton, bims blok vb malzemelerin üzerinde elle uygulanır. Kimyasal yapısından dolayı bakteri, küf ve mantar oluşturmaz. Yapısındaki sudan dolayı yangın geciktirme özelliğine sahiptir.
Saten Alçı Yapım Aşamaları
Alçı harcını temiz bir kovanın içerisinde hazırlamalısınız. 1 litre suyun içerisinde yaklaşık 1,4 kg saten alçı kullanılmaktadır. Bu orana uygun olarak harcınızı hazırlayın.
Amerikan alçı, geleneksel alçı sargılara alternatif bir sabitleyici sargı türüdür. Amerikan alçısı, sıcak suya batırıldığında sertleşen ve sertleştikten sonra suya dayanıklı hale gelen bir tür sargıdır. Amerikan alçısı, suya dayanıklı olsa da, tamamen yıkanamaz.
Alçı veya atel ıslanırsa ve nem, cildinize dokunan iç bölgeye inerse, kolay kurumayacaktır. Bu da tahrişe, kızarıklığa, kaşınmaya ve bazı aşırı durumlarda da enfeksiyona sebebiyet verebilir.
Kırık kemiklerin veya aşırı incinmiş yumuşak dokuların alçı ,pamuk ve sargı bezi ile sabitlenerek hareketsiz kalması için yapılan işlemlerdir. Eğer sabitlemede kullanılan materyal, sarılan bölgenin tamamını kapsamıyor ise atel ismini alır.
Yangına dayanım süresi arttırılmış, cam elyaf katkılı, düzgün yüzeyli, hafif Alçıpan® çeşididir. Ön yüzü pembe, arka yüzü gri renkli kağıt kaplıdır. Paletler üzerinde ve su ile temas etmeyecek şekilde kuru bir ortamda, düz bir satıh üzerinde yatay şekilde stoklanmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri