Çelik jantlar ve alüminyum alaşımlı jantlar hem hafif hem de dayanıklıdır ancak birbirlerinin yerine kullanılamazlar. Çelik jantlar daha ağır ve daha dayanıklıdır, alüminyum alaşım jantlar ise daha hafif ve daha esnektir. Alüminyum alaşımlı jantlar, çelik jantlardan çok daha ucuzdur ve genellikle araçlarda kullanılır.
Alüminyum alaşımlı jant avantajları
Alüminyum alaşımlı jantların hafif yapısı, sürücüye dengeli bir sürüş, otomobile ise yüksek yol tutuş kabiliyeti kazandırır. Aracın ağırlığını da azaltan bu özellik sayesinde yakıt tasarrufu artar, direksiyon hakimiyeti kolaylaşır.
Yüksek balans tutma kabiliyetine sahiptir. Sac jantlara oranla daha hafif olduğu için toplam araç ağırlığını azaltarak yakıt tasarrufu sağlar. Lastik ve fren sisteminde oluşan ısıyı hızla transfer ederek lastiklerin ve balataların ömrünü uzatır.
Alüminyum jantlarda paslanma söz konusu değildir. Çelik jantlar, alüminyum jantlara göre daha ağırdır. Bu sebeple yakıt tüketimi ve performans açısından alüminyum jantlara göre daha zayıf kalır.
Çelik jantlar kapalı yapısı sebebiyle tekerlek içindeki hava akımını azaltıyor. Bu durum fren balatalarının daha geç soğumasına neden olarak fren sistemini daha çabuk yıpratıyor. Ağır bir yapıya sahip olduğu için yakıt tüketimini artırıyor. Aşırı ağır olması aracın ağırlık merkezini bir miktar değiştiriyor.
İlgili 40 soru bulundu
Pek çok kişi tarafından hafif metal jantların daha az yakıt harcanmasına sebep olması nedeniyle kullanılması önerilir. Bu yüzden de genel olarak hafif metal jant kullanımı görülür. Hafif metal türden jantlar iç lastiksiz lastik ile kullanılabilir.
TÜVTÜRK'te araç muayenesi yapılırken araç jantlarının çelik ya da alaşım olup olmadığına bakılmaz. Araç üzerinde bulunan jantların araçla ve lastikle uygunluğu kontrol edilir. Jant ölçüleri, modeli araca uygunsa, jantlar hasarlı değil ise ve bijon bağlantıları uygun ise aracın muayenesi onaylanır.
Çelik jantlar daha ağır ve daha dayanıklıdır, alüminyum alaşım jantlar ise daha hafif ve daha esnektir. Alüminyum alaşımlı jantlar, çelik jantlardan çok daha ucuzdur ve genellikle araçlarda kullanılır.
Dostum normal kaynak tutmaz aliminyum kaynağı tutar.
Temizlemek için çok basınçlı su hortumu veya yüksek basınçlı temizleyici kullanmak en iyisidir.
13'' 175\65\13 =10.400 Kgr.
Kış lastikli çelik jantlar, hiçbir ek işlem yapılmadan da güvenlidir. Büyük ölçüde daha stabil olan malzemeleri buz çözücü tuz, kum vb. maddelere daha dayanıklıdır. Çelik jantlar zaman zaman paslanır, ama pas yüzeyseldir ve stabilize edici özelliklerini etkilemez.
Jant kapağı araç ürünlerine takılan kapaklar olarak bilinir. Araç ürünleri çoğunlukla çelik ve alüminyumdan yapılır. Ürün modelleri bu ürünlerin üzerine takılır.
Ortalama ömrü yaklaşık 20 yıl. Avrupa'da 20 yıl kullanan var. Çünkü jantı değiştirmek ciddi maliyet oluşturuyor. Alcoa janta sahip bir araç ikinci elde daha yüksek bir değere sahip oluyor” diye konuştu.
Öncelikle alınacak olan jantın, aracın teknik yapısıyla birebir uyumlu olması lazım. Aracın teknik sertifikasında, hangi lastik ebatı ile takılması gerektiği, hangi jant ölçüsünün uygun olacağı, jantın kesit genişliği, jant ölçüsünün uygun olacağı inç aralığı, muadil ebatlar yer almaktadır.
Jantlar Hakkında Merak Edilenler
Üretildiği malzemelerine göre jantları şu şekilde ayırabiliriz: Saç Jantlar: Bu jantta ana malzeme çelik sactır. Ancak bunlar hem soğutulma hem de kaynakla birleştirilmesi şeklinde oluşturulmaktadır. Rengi genellikle siyah olarak karşımıza çıkmaktadır.
Sürüş esnasında ya da aracı park ederken zaman zaman jantlar, kaldırım taşına temas eder. Bunun sonucunda sürtünmeden kaynaklı olarak jantlarda birtakım çizikler meydana gelir. Bu çizikler herhangi bir tehlikeye neden olmaz. Fakat bu çizikler; çatlak, eğiklik yahut kırığa dönüşürse tehlikeli bir durum oluşur.
Alüminyum son derece reaktif bir yapıdadır. Bu sebeple de havaya maruz kalması durumunda bir oksit tabakası oluşturmaktadır. Bu oksit ise kaynak için engele sebep olmaktadır.
Eğrilen jantlar, mekanik bir şekilde onarılabilir. Ancak jantın kırılma durumunda onarılması güvenli olmaz. Dolayısıyla kırılma gibi durumlarda tamir ettirmek yerine yeni jant alınması önerilir.
26 bir janta 28 bir lastik teknik olarak takılmaz. 26 jantlara uygun tur lastikleri var.Mesela maxxis overdrive.
Genellikle 28 jantlı bir bisiklet modelleri, 165 ile 170 boy aralığında olan kişiler için uygundur. Ancak bu durum; bisiklet modeline ve sürücü tercihlerine göre değişim gösterebilir.
24 Jant lastiğin çapını temsil eder. Lastik çapı yaklaşık 60,9 cm dir. Bacak boyu ve kullanıcı tercihine göre değişmekle beraber genel olarak 135-155 cm arası boylar için uygundur.
Çelik jantın faydaları arasında ilk sırada, yol tutuşuna sağladığı katkı yer alıyor. Birçok jant türüne göre daha ağır olduğu için lastiklere baskı yaparak yol tutuşunu olumlu yönde etkiliyor. Özellikle kış aylarında bu durum önemli bir avantaj sağlıyor. Çelik jantın avantajlarından bir diğeri esnek olmaları.
Çukura düştüğünüzde, kazalarda veya sürtme sonucu hasarlı jantlarınız tamir edilebilir. Bu jantlar demir, çelik, aluminyum alaşımlı olabilir. Her durumda jantınızın tamir edilmesi mümkündür.
Jant temizliğinde araba şampuanlarının kullanılması daha büyük avantaj elde edilmesini sağlar. Sabunlu su ya da araba şampuanı kullanmak istemeyenler ise Arap sabunu kullanabilirler. Arap sabunu jant parlaklığına da etki eden üründür. Jantların öncelikle toz ve kirden alınması için tazyikli su ile yıkanması gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri