Park halinde araca çarpma kanun maddesine göre zarar gören tarafa tazminat ödemesi yapılmaktadır. Park halindeyken frenleri çekilmediği için veya uygun olmayan yere park edildiği için trafik kazasına sebep olan kişiler, ceza almaktadırlar. Arabaya çarpıp kaçmanın cezası 2023 yılı itibariyle güncellenmiştir.
Ceza sürücülere yazılmakla birlikte trafikte herhangi bir nedenden dolayı araçların plakasız kullanımına izin verilmemektedir. Bundan dolayı cezai işlemlerin yanında araç trafikten men edilmektedir.
Diğer aracın sahibi gelene dek araç hareket ettirilmemelidir. Daha sonra yasal işlemler ile park halindeki araca çarpma değer kaybı belirlenmelidir. Diğer kaza türlerinden olduğu gibi araç sahibi ile birlikte kaza tespit tutanağı düzenlenmelidir.
Görgü Tanıklarından Bilgi Al: Park halindeki araca çarpan kişi olay yerinde değilse; en yakın karakola giderek zabıt tutturulmalı ve kaza hakkında bilgi verebilecek görgü tanıkları varsa bu kişilerden beyan talebinde bulunmak gerekir.
Maddesine göre kaçan sürücü para cezası veya hapis cezası ile cezalandırılır. Ayrıca, park halindeki araca çarpan araç sürücüsü, TCK'nın 151. maddesi kapsamında kusurlu olarak başkasının eşyasına zarar vermek suçu ile para ya da hapis cezası alabilir.
İlgili 33 soru bulundu
Olay yerinde mutlaka kazanın hasarının gösterildiği farklı açılardan fotoğraflar çekilmeli ve bunlar da tutanak ile birlikte teslim edilmelidir. Kaza tespit tutanağı süresi 5 iş günüdür. Kazanın meydana geldiği tarihten itibaren 5 iş günü içinde gerekli belgeler sigorta şirketlerine iletilmelidir.
Peki, 2021 yılında “arabaya çarpıp kaçmanın cezası nedir?” Vur kaç davranışı için, 2918 Sayılı Karayolları Trafik Kanunu'nun 81/1-a numaralı maddesi uyarınca; “kazadan sonra durmayan ve trafik güvenliği için gerekli tedbirleri almayanlara 314 TL idari para cezası verilir.” Arabaya vurup kaçmanın cezası, 15 gün ...
Yedek aracın amacı tamir süresince sürücünün yanında olmaktır. Eğer, hasar gören araç onarım sürecinden erken çıkmışsa alınan aracın iade edilmesi gerekir.
Buna göre, park edilen ya da yolda durdurulan araçlar, esas itibariyle işletilme halinde değildir. Ancak bazı durumlarda, trafik akımı içinde geçici ve anlık duraksayan veya zorunlu olarak duran araçlar, o esnada hareket etmemelerine rağmen işletilme halinde sayılır.
A aracı arkadan çarptığı için %100 (K.Y.T.K. 56/1-c ve Yön:107) kusurlu olup B aracında kusur bulunmamaktadır. Tek aracın geçebileceği kadar dar yollarda karşılaşma halinde, B aracı, A aracına geçiş hakkı vermesi gerekirken vermediği için %100 (K.Y.T.K.56/e ve Yön:106/c) kusurludur.
Zabıta Amirliklerine ihbarda bulunmak için Alo Zabıta Hattını (153) arayabilirsiniz.
Ceza tespit tutanağında herhangi bir delile yer verilmemişse (fotoğraf, video vs..) cezaya itiraz edebilirsiniz. Park yeri olmaması veya kısıtlı olması sebebiyle yanlış bir yere, yanlış şekilde park etmek zorunda kaldıysanız bu cezalara itiraz edebilirsiniz.
2023 yılı için 61/1-a'dan n harfine kadar yani hatalı park cezası 436 TL'dir. 15 gün içerisinde ödenirse %25 indirimle 327 TL olarak ödenir. 61/1-o'nun yani engelli araçları için ayrılmış park yerine park edilmesinin cezası ise 873 TL'dir.
Dur İhtarına Uymama Cezası
2023 yılında dur ihtarına uymama cezasının miktarı 951 TL olarak belirlenmiştir. Ancak, bu cezaya "trafiği tehlikeye atma" cezası da eklenebilir ve böylece idari para cezası arttırılabilir.
"Dur" ihtarına uymayan ehliyetsiz sürücüye 22 bin lira para cezası
Plakasız bir araçla trafiğe çıkmak 2 bin 312 TL para cezasının yanı sıra sürücünün sürücü belgesine de 10 ceza puanı uygulanır.
Sigortasız Araç Bağlanır mı? Zorunlu trafik sigortasının trafiğe çıkan tüm araçlara yaptırılması zorunludur. Zorunlu trafik sigortası bulunmayan araç hem park halindeyken hem de seyir halindeyken polis tarafından tespit edilebilmektedir.
Zorunlu Trafik Sigortası olmayan araçlar trafiğe çıkamaz.
Yanan Arabayı Trafik Sigorta Karşılar mı? Araçlarda farklı nedenlerden dolayı yanma durumu oluşabilmektedir. Zorunlu trafik sigortası, karşı tarafta meydana gelen hasarları teminat altına almaktadır. Bu nedenle araçta oluşan yangın, zorunlu trafik sigortası kapsamında değerlendirilmemektedir.
İkame araç bedeli, kazada kusurlu olan araç sahibi ve araç sürücüsünden talep edilmektedir. Kusurlu araç sahibi veya araç sürücüsü vermiş oldukları zarardan sorumlu durumdadırlar. Ancak kasko sigortası sayesinde araç sahipleri ikame araç ücreti ödememekte, sigorta şirketi tarafından bu destek sunulmaktadır.
Ancak bu süre, sigorta şirketlerinin teminatlarına göre değişiklik göstermektedir. Ayrıca ikame araçlar sigorta sahiplerine genellikle 7 ila 15 günlük süre için temin edilmektedir. Hasar sonrası gerekli işlemlerin tamamlanmasından sonraki 24-48 saatlik süre içerisinde ikame araç kasko sahibine teslim edilir.
Bununla beraber, ikame (yedek) araçlar sigorta sahiplerine genellikle 7 ila 15 günlük süre için sağlanır. Hasar sonrası gerekli değerlendirme ve raporlamanın yapılmasının ardından, takip eden 24 ila 48 saatlik süre içerisinde ikame araç kasko sahibine teslim edilir.
Eğer aracınıza çarpıp kaçan kişiyi biliyorsanız aracın plakasını, modelini ve rengini en yakın polis ya da jandarmaya bildirmeniz gerekir. Zabıt tutulduktan sonra en geç beş gün içinde bağlı bulunduğunuz sigorta şirketine hasar bildiriminde bulunmalısınız.
Trafik Sigortası Yaptırmadan Trafiğe Çıkmanın Cezası Ne Kadar? Trafiğe çıkmadan önce oluşması muhtemel riskleri güvenceye almak için zorunlu trafik sigortası yaptırılması gerekir. Zorunlu trafik sigortası yaptırmayan birey, 436 TL cezaya tabi tutulur. Aynı zamanda araç trafikten men edilir.
Örneğin, "Arabamla direğe çarptım, sigorta karşılar mı?" ve benzeri durumlar tek taraflı kaza anlamında gelir. Peki, tek taraflı bir kaza durumunda kasko ödeme yapıyor mu? Aracınızın bir duvara ya da bariyere çarpması gibi olaylar, sigorta şirketinize göre değişmekle birlikte kasko kapsamındadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri