Kıymetli okuyucular, bu yazımda “Araç Hangi Durumlarda Çekilir? Çekilmesi Halinde Başvurulacak Hukuki Yollar Nelerdir?” konusuna değinmek istiyorum. 'Park yapılamaz' tabelasının bulunduğu bölgelere park eden araçlar artık belli şartları taşımıyorsa araç çekilemeyecektir.
HATALI PARK CEZA MADDESİ
Hatalı park eden araçlar, trafik ekiplerince otoparka çekilebilir. Aracınızı çıkarmak için masrafları ödemeniz gerekmektedir.
Park ve Duraklama Yasaklarına Uymama Cezası
Aynı zamanda park durumunda iken araç çekilebilmektedir.
Evin önüne, garaj önüne park eden araç nasıl çektirilir diyorsanız bunları da 155'i arayarak hemen bildirin ve aracın çekilmesini isteyebilirsiniz. Kolluk kuvvetleri en kısa sürede araç hakkında gerekli işlemleri gerçekleştireceklerdir.
Park yasağını ihlal eden araçların otoparka çekilmesi uygulamasına son verildi. Park yasağını uymayan araçlara trafik cezası kesilecek ancak trafik düzenini ve güvenliğini etkilemiyorsa, araç çekiciye yüklenip otoparka götürülmeyecek.
İlgili 32 soru bulundu
Karayolu Trafik Yönetmeliği 119. Maddesinde de açıkça görüldüğü üzere; başka araçların giriş çıkışının engellenmiyorsa, toplu taşıma araçlarının duraklarına 15 metre mesafede, dönüşlerde, ikinci sıra park ederek trafiğin akışı engellenmiyorsa o araç çekilemeyecektir.
Park cezası genel anlamda taşıma yapılan mesafeye göre belirlenir. Parka alınan araçlar için günlük 12 TL ücret vardır. Bununla birlikte 3 aşamanın da kullanımı sonucunda aracın çekilmesiyle 236 TL ceza oluşur.
Yerel yönetim ( belediyecilik ) yasalarına göre yol sokak ve kaldırımlar kamuya aittir. Yani tüm vatandaşlara aittir hiçbir apartman ev maliki burası benim kapımın önü deyip burayı işgal edemez.
Zabıta Amirliklerine ihbarda bulunmak için Alo Zabıta Hattını (153) arayabilirsiniz.
Alo 174 İhbar ve Şikayet.
Trafik polisi de nerenden araç çekilip, çekilmemesi gerektiğini bilmek durumundadır. Karayolu Trafik Yönetmeliği 119. Madde açık; başka araçların giriş çıkışını engellemiyorsa, toplu taşıma araçlarının duraklarına 15 metre mesafede, dönüşlerde, ikinci sıra park ederek trafiğin akışını engellemiyorsa o araç çekilmez.
Ceza sürücülere yazılmakla birlikte trafikte herhangi bir nedenden dolayı araçların plakasız kullanımına izin verilmemektedir. Bundan dolayı cezai işlemlerin yanında araç trafikten men edilmektedir.
Trafik cezasına itiraz Sulh Ceza Mahkemesi'ne dilekçe yazılarak ya da e devlet üzerinden yapılabilir.
Apartman önüne park etme kanunu ya da dükkan önüne araç park etme kanunu gibi bir kanun yoktur. Aracınızı herhangi bir apartmanın önüne park edebilirsiniz.
Çekilen aracın bulunduğu otoparka gittiğinizde çekici ücreti ve otopark ücretini ödedikten sonra araç çekim belgesi alarak aracınızı götürebilirsiniz. Şirket araçları için, şirketin imza sirküsü ve kimliğiniz ile birlikte giderek aracı otoparktan alabilirsiniz.
Çekme kararı trafik görevlilerinin kanaatinde olacak ve aracın plakası ile ihlal durumu görüntülenecek. Bu kayıtlar uygun ortamlarda muhafaza edilecek. Aracın çekimi esnasında sahibinin gelmesi halinde ödenecek ceza karşılığında araç teslim edilecek. Araç sürücüsünün çekici üzerinde seyahat etmesine izin verilmeyecek.
Güvenlik uygulamasına ücret yok
Yeni sistemle birlikte otomobilleri güvenlik nedeniyle çekilen vatandaşlar çekici ve otopark ücreti ödemeyecek. Bu bilgi de SMS ile telefona gelecek.
Buna göre park yasağına uymadıkları için çekilen araçlara ödenecek ücret 130 ₺'den 160.05 ₺'ye çıkarıldı. Park yasağı haricindeki araç çekmelerde 5 kilometreye kadar araç çekme ücreti 100 ₺'den 160,05 ₺'ye yükseltildi. Kilometre başına 5 ₺'lik çekme ücreti de 9.6 ₺'ye çıktı.
Çekilen aracınızın SMS üzerinden takip etmek mümkün. Park, boşluk, araç plakası yazarak 1550 üzerinden bilgi alabilirsiniz. Gelen SMS içerisinde otopark bilgisi, otopark ücreti ve çekilme nedenine ilişkin detaylar iletiliyor. Sorgulama işleminin maliyeti ise 2 TL'dir.
Bu şekilde bir yasak koymaya ilgili kişilerin yetkisi olmadığı gibi kamusal alanın vatandaşlar açısından herhangi bir izin olmaksızın kısıtlanması da ayrıca suç teşkil etmektedir. Bu alanlara izin alınmaksızın konulan tabela, duba gibi eşyalar Kabahatler Kanunu açısından da cezai işlem gerektirmektedir.
Kanuni olarak ele alırsak konuyu; Trafik Kanununda kaldırıma park diye bir ceza yok, park yapılmaz diye geçen yerlere park etmişse ceza kesilebilir, yani Trafik Polisine şikayet ederseniz sonuç alamazsınız. Ancak 5326 Sayılı Kabahatler Kanununa göre kaldırıma park etmek YASAKTIR !
Madde 59 – Yerleşim birimleri dışındaki kara yolunda zorunlu haller dışında taşıt yolu üzerinde duraklamak veya park etmek yasaktır.
2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu'na göre trafikte araç çektirme yetkisi sadece poliste.
Yol Yardımı Çağırın
Kasko sigortanız yol yardımı hizmeti sağlıyorsa ilgili çağrı merkezini arayıp yardım isteyin. Yol yardımı kullanmıyorsanız çekiciyi, polisi veya bulunduğunuz bölgenin konumuna göre jandarmayı arayabilirsiniz. Çekici çağırma ücreti ise firmalara göre farklılık gösteriyor.
Yaşanan trafik sıkışıklığını önlemek ve daha sağlıklı bir trafik akışı için 2010 yılında İstanbul Ulaşım Koordinasyon Merkezi ağır tonaja sahip araçların sabah 06:00 ile 10:00 saatleri ve akşam 16:00 ile 22:00 saatleri arasında trafiğe çıkmalarına yasak getirmiş bulunuyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri