Ceza sürücülere yazılmakla birlikte trafikte herhangi bir nedenden dolayı araçların plakasız kullanımına izin verilmemektedir. Bundan dolayı cezai işlemlerin yanında araç trafikten men edilmektedir.
Park halinde araca çarpma kanun maddesine göre zarar gören tarafa tazminat ödemesi yapılmaktadır. Park halindeyken frenleri çekilmediği için veya uygun olmayan yere park edildiği için trafik kazasına sebep olan kişiler, ceza almaktadırlar.
Plakasız bir araçla trafiğe çıkmak 2 bin 312 TL para cezasının yanı sıra sürücünün sürücü belgesine de 10 ceza puanı uygulanır. Aynı zamanda plakasız aracın trafiğe çıkmasına müsaade edilmez. Plakasız araç trafikten men edilerek çekici ile en yakın emniyet otoparkına çekilir.
Plakasız olarak bir araç trafiğe çıkarsa sürücüye güncel trafik cezaları üzerinden yaptırım uygulanır. Ayrıca plaka takılana kadar trafikten menedilir.
Ön cama plaka takma cezası konusunun ciddi olduğunu ifade etmiştik. Bunun dışında plaka üzerinden araçlara bir takım cezalar yazılabilmektedir. Yazılacak olan cezaları şu şekilde açıklayabiliriz: Araçlara eğer plaka takılmamış ise bu durumda sürücülerin 3.060 TL ceza ödemesi gerekmektedir.
İlgili 34 soru bulundu
Motosiklet, yarı ve tam römork araçlarda tek plaka kullanımı olsa dahi araç plakasız olarak kabul edilir. Bundan dolayı bu yasa gereğince ceza durumları doğar. Otomobil ve diğer araçlarda ise hem ön hem de arka bölümde bulunması gereken iki plakanın da olmamasıyla plakasız araç kullanma cezası ile karşılaşılır.
Motosiklet ve traktörler hariç diğer tüm araçlarda hem ön hem de arka taraflarda plaka bulunması zorunludur.
Plaka Kaybolduğunda Neler Yapılmalıdır? Plakanızın kaybolduğundan ya da çalındığından emin olunduğu taktirde yapılması gereken ilk iş, aracın kayıtlı olduğu ya da araç sahibinin ikametinin bulunduğu Trafik Şube Müdürlüğü'ne başvuru yapmaktır. Plakanın kaybolduğuna dair dilekçe doldurularak kayıp ilanı oluşturulmalıdır.
Trafikteki araçlar kurallara uygun bir şekilde plakasını hazırlanmalıdır. Araçların hem önünde hem arkasında plakaların herkes tarafından görünecek şekilde takılması gerekmektedir. eğer sürücüler plaka takmaz ise cezai işlem uygulanır. 2022 yılında plaka takmama cezası 3091 Tl olarak belirlenmişti.
plakasız gezilmez, ruhsat plaka çıkarmak içinse 0 motosiklet için 3 ay süreniz vardır.
Tescilli aracı plakasız kullanan sürücüye 1.698 Türk Lirası idari para cezası verilir ve tescil plakası takılıncaya kadar araç trafikten men edilir. Başka bir araca tescilli veya sahte plakayı takan veya kullananlara 5.000 Türk Lirası idari para cezası verilir ve araç trafikten men edilir.
Her iki aracın karayolları muayene istasyon amirliğinde tespii yaptırılarak Trafik Tescil Şube Müdürlüğüne müracaat edilecektir.
Zabıta Amirliklerine ihbarda bulunmak için Alo Zabıta Hattını (153) arayabilirsiniz.
Diğer aracın sahibi gelene dek araç hareket ettirilmemelidir. Daha sonra yasal işlemler ile park halindeki araca çarpma değer kaybı belirlenmelidir. Diğer kaza türlerinden olduğu gibi araç sahibi ile birlikte kaza tespit tutanağı düzenlenmelidir.
'ANAYASA Mahkemesi, Sayıştay, Danıştay, Yargıtay başkanları, üyeleri ve savcıları, tetkik hákimleri, raportörleriyle asker-sivil tüm hákim ve savcılar, TBMM üyeleri ve diplomatik görevlilere trafik suçu işlediklerinde trafik ceza tutanağı yazılmayacak.
Park halinde araçlarda arama, ancak Ceza Muhakemesi Kanunu m.116 ve devamı hükümleri uyarınca adli amaçlı, yani işlendiği iddia olunan suçun delilleri ile faillerinin tespit ve elde edilmesi için yapılabilir. Son söz; ilk önemli olan, kanunların hukukun evrensel ilke ve esaslarına göre çıkarılmasıdır.
Yayınlanan kusur tablosuna göre yeni plakaların genişliğinin 11 santimetre, uzunluğunun ise 52 santimetreye sabitlenmesi zorunlu. Bu boyutlardan daha büyük ya da daha küçük plakalar, TÜVTÜRK araç muayenesinden geçemeyecek. Ayrıca plakalardaki harf ve rakamların bold ya da italik olması da yasak.
Plaka Değiştirme/Yenileme Ücreti 2023
Plaka yenileme 211 TL. Plaka değiştirme 565 TL.
Ancak ne yazık ki, APP plaka, Emniyet Müdürlüğü tarafından yasaklanmıştır. Bu plaka türü 2010 yıllında kullanılmaya başlansa da 6047 sayılı kanuna göre yasaklı hale gelmiştir. Yasağa rağmen bu plaka türünü kullanan kişiler, 427 TL para cezası ödeyecektir. Ancak bu ödeme miktarı, peşin ödemeler için geçerlidir.
2023 Plaka Değişiklik Ücreti Ne Kadar? Noter araç devri işleminin ücreti 1.398.975 TL'dir. Ayrıca plaka yenileme için tek plakanın basım ücreti ise 165 TL, çifti 330 TL'dir. (2023 fiyatlarıdır).
PLAKA DEĞİŞİKLİĞİ İŞLEMLERİ İÇİN GEREKLİ ŞARTLAR
Aracın kanuni temsilcisinin veya sahibinin başvuru yapması, Araca ait MTV (Motorlu Taşıtlar Vergisi) borcunun bulunmaması, Aracın tüm muayenelerinin yapılmış olması, Aracın satışına engel olabilecek rehin durumu, borç durumunun bulunmaması gerekir.
APP (Amerikan Pres Plaka) plakalarının kullanımı Türkiye'de yasa dışıdır ve 6047 sayılı Karayolları Trafik Kanunu'na aykırıdır. 2023 yılında, APP plaka kullanımıyla yakalanan sürücüler veya araç sahipleri için uygulanan ceza 750 TL olarak belirlenmiştir.
Ancak ne yazık ki, APP plaka, Emniyet Müdürlüğü tarafından yasaklanmıştır. Bu plaka türü 2010 yıllında kullanılmaya başlansa da 6047 sayılı kanuna göre yasaklı hale gelmiştir. Yasağa rağmen bu plaka türünü kullanan kişiler, 427 TL para cezası ödeyecektir.
Standart dışı plakalar artık araç muayenesinde “Ağır. Kusur” sayılacak. Yeni kusur tablosuna göre yetkili. yerler dışında basılan veya boya, vida vb. nedeniyle.
Plakalarda herhangi bir şekilde düzenleme yasaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri