Kuruma Süresi Normal şartlarda ( %50 ± 5 bağıl nem ve 23 ± 2 °C ) dokunma kuruması 2-4 saat, toz tutmama 6-8 saat sert kuruma 24 saattir. ikinci kat uygulama 10 -12 saat sonra yapılabilir.
Zeminin cilalanması için tercih edilen cila yerli cilaysa kuruma süresi 12-22 saat arasında değişir. Ancak kullanılan cilanın su bazlı olması durumunda kuruma 4-12 saat arasında gerçekleşir.
Parke imalatına geçilmeden önce, %8 mertebesinde kurutulan ahşap, mevsim şartarına ve ahşabın cinsine bağlı olarak tekrar ortam rutubetine gelmesi için 10 ile 20 gün süresince dinlendirilir.
Sistre makinesi sayesinde zemindeki eski cila veya boya, çizikler, hafif darbeler tamamen temizlenecek ve kusursuz bir zemin yüzeyi ortaya çıkacaktır. Vernikleme İşlemi Bu aşamada mat laminat zemine vernik uygulaması yapılır. Bununla birlikte, cilalama amacından ziyade koruyucu bir amaca hizmet eder.
Parkeler zamanla parlaklığını kaybeder ve parkelerin temizlenmesinde uygulanan yanlış yöntemler de bunda etkili olur. Vernikleme işlemi yeni bir parke yaptırmaya gerek kalmadan solmuş ve yıpranmış parkelerinizi yeniler.
İlgili 43 soru bulundu
Özellikler. Pinosan Parke Verniği, çizilmeye karşı dayanıklıdır; su, deterjan ve kimyasal etkenlere karşı dirençli film oluşturur. Parke ve her türlü ahşap yüzeyin kimyasal ve fiziksel etkenlerden korunması amacı ile kullanılır.
Yeni yapılmış olan ve eskimemiş olan parkeleri parlatmak için bir kova suyun içerisine sirke veya arap sabunu katılması gerekmektedir. Ardından mikrofiber bir bez yardımı ile birlikte parkelerin silinmesi gerekli görülmektedir. Oldukça başarılı sonuçlar elde edilmekte olan bir yöntem olduğu söylenebilmektedir.
Laminat parkenin parlaklığını geri kazanmasını sağlamak amacıyla ara-sıra parke için özel olarak imal edilen parke cilası kullanılması gerekir. Su esaslı ve zımpara kullanımına gerek duyulmayan türden seçilen cilalar laminat parkelerin yapısal özelliklerini kazanmaları için oldukça önem taşır.
Cila uygulaması zımpara tekniği kullanılarak yapılır. Öncelikle boşluklar macunlanır ve parkede yer alan çizikler doldurulur. Sistre içerisinde bulunan toz ile macun yapılır. Macunun kuruması ile sistre cila uygulaması makinesi tekrar alana uygulanır.
Ahşap Parke Cilası ilk kat için hacimce %10 Meges Sentetik Tiner ile inceltilerek uygulama yapılır. İlk kat uygulamasından yaklaşık 6 saat sonra gerekirse %5 Meges Sentetik Tiner ile inceltilerek ikinci kat uygulanır.
Parke cilası kullanım standardı minimum 1 kat astar 2 kat cila, maximum 1 kat astar 4 kat cila uygulanır. Ağaç cinsine zeminin durumuna göre bu oran değişiklik gösterebilir. Parke bakımı biten zeminler 48 saat sonra kullanılması tavsiye edilir.
Parkeler zamanla parlaklığını kaybedeceği gibi aynı zamanda çizilip aşınabilir. Tüm bunların önüne geçmek için parke cilası yapmak oldukça işe yaramaktadır. Parke cilası, parkenin tüm tahribatını yok ederek yeni bir görünüme kavuşturmada etkilidir. Parke cilası bir nevi vernikleme işlemidir.
Piyasada parke temizleyici olarak satıla ürünler yerine arap sabunu veya sirke de kullanarak, bez ile parke yüzeylerini temizlemeniz mümkün. Parke siliminde mikrofiber bez tercih etmeniz yararlı olacaktır. Su ile çok fazla temas eden parke, uzun süre ıslak kalırsa kabarma ve bel verme olayları ile karşılaşabilir.
En tanınan ve en tercih edilen parke cilası markaları arasında başta Hemel Home su bazlı kokusuz parke cilası gelir. Hemel su bazlı parke cilası kokusuz olmasının dışında daha uzun ömrü olan, çizilme ve aşınmalara karşı daha dayanıklı bir ciladır.
Sistire, sistire makinesi ile yapılır.) Kullanıma bağlı olarak 5 yılda bir sistire yapılırsa parkenin en az ömrü 40 yıl olabilir.
Cila uygulamaları, vernikleme, cilalama veya parlatma gibi işlemlerle yapılır. Bu işlemler, lamine parkenin belirli bir kullanım süresinden sonra oluşabilecek çizilme, eskime gibi etkileri görüldükten sonra veya kullanıcının lamine parkenin rengini değiştirmek istediği zaman uygulanır.
Laminat parkeye cila yapılırmı sorunuzun cevabı hayır cila yapılamaz. Laminat parkelerin özelliği ahşap taklidi olması ve sıkıştırılmış ağaç tozunun tutkalla sıkıştırılarak ( preslenerek ) üzerine ağaç görünümlü film tabakasının yapıştırılmasıdır.
Laminat parke ürünü montajı yapılırken, parke altına şilte ürünü serilmesi gerekmektedir. Şilte ürünü betondaki rutubet ve nemin üst tarafa geçmesine engeller. Fakat tek başına şilte, ısı ve ses yalıtımı sağlayamaz. Beton soğukluğunun laminat parke ürününe hemen geçmesi kapron ürünün tercih edilmesine neden olmuştur.
Balmumu ve ahşap dolgu kalemi çizik giderme işleminde kullanılan ürünlerdir. Dilediğiniz ürünü tercih edebilirsiniz. Yapmanız gereken işlem çizilen kısmı detaylıca temizledikten sonra çiziği doldurmak ve sonrasında balmumu ya da ahşap dolgu kalemi ile o kısımları doldurmak olacak.
Hızlı bir şekilde silin, kuvvetlice havalandırın, kurumaya bırakın. Devrilmiş su bardağı veya temizleme kovası gibi küçük arızalarda, sıvıyı bir toplayıcı ile hemen ve tamamen çıkarmak yeterli olabilir. Özellikle vernikli parke ile bu kadar sıvıyı giderebilirsiniz.
Açık ve Koyu Renkli Parkeler
Gri renkte parkeler ev ve iş yerlerinde modern bir atmosfer yaratırken, meşe tonlarındaki parkeler, yaşam alanlarınıza daha doğal ve sıcak bir hava katar. Açık renk parkeler yaşam alanlarınızı daha aydınlık gösterir.
Çamaşır suyu içeren temizlik ürünleri ahşap yüzeylere zarar verebilir. Tercih ettiğiniz ürünü her zaman kullanım talimatlarına uygun olarak kullanın. Zemini parke yönüne doğru silin. İnatçı lekeler için ise temizlik bezini ahşap temizleyici suya batırın ve silin.
Bunun yanı sıra temizlikten yana şüphe duyanlar, yumuşatıcıyı temizlik suyuna dökerek de hafifçe silebilirsiniz. Böylece hem temiz hem de kaymasının önüne geçmiş olursunuz. Doğru şekilde yapılmış bir temizlik hem sağlığınıza etki eder hem de parkelerinizin aşınarak kaymasını önler.
Biraz tartışmalı: Parke zeminler
Risk almak istemiyorsanız sirke yerine ahşap temizleyici ürünleri kullanmanızda fayda var. Eğer sirke kullanmakta ısrarcıysanız onu mutlaka suyla seyrelterek kullanın ve tüm yeri onunla silmeden önce küçük bir bölgeye uygulayarak sonuçları gözlemleyin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri