Hastadaki klinik bulgular ve anlattığı hikâye belirlenen kriterlere uygun ise o hastalara Parkinson hastalığı tanısı koyarız. Parkinson hastalığı tanısı, MR gibi görüntüleme yöntemleri ile konulmaz ama bu hastalığı taklit edebilecek diğer hastalıkları ekarte edebilmek için MR'a çoğu kez başvururuz.
Parkinson Nasıl Teşhis Edilir? Parkinson hastalığında kesin tanı koydurucu bir biyobelirteç yoktur. Parkinson hastalığı tanısı klinik olarak konulmaktadır. Bazı durumlarda ayırıcı tanı açısından DATSCAN, beyin MR görüntüleme ve kan tetkikleri yapılması gerekebilmektedir.
Parkinson Hastalığı Tanısı Nasıl Konulur? Hastalığın tanısı nörolojik muayene ile konulmaktadır.
Halen klinik pratikte Parkinson hastalığı için diagnostik bir kan testi bulunmamaktadır. Ancak son zamanlarda yapılan araştırmalarda, kan-beyin bariyerini geçebilen ve kanda bulunabilen nöron kaynaklı ekstraselüler veziküllerin (eksozomların) bu anormal α-sinüklein proteini agregatlarını içerebildiği gösterilmiştir.
Parkinson hastalarında ortalama yaşam süresinin artması da bu bulguların tanı ve tedavi de ki önemini arttırmaktadır. Motor olmayan devreyi takiben gelişen ilk motor semptom istirahat tremoru (titreme) veya bradikinezi'dir (hareketlerde yavaşlama). Daha sonra rijidite (katılık) ve postural instabilite gelişir.
İlgili 40 soru bulundu
Hastalığın en sık karşılaşılan başlangıç belirtisi, istirahat esnasında tek el ve parmaklarda titreme ve aynı tarafta yürüyüşe eşlik eden kol salınımının olmamasıdır. Titreme nadiren ayakta, çenede ve dilde başlayabilir. Titreme olmaksızın hareketlerde yavaşlama da başlangıç belirtisi olabilir.
Bu nedenlerle Parkinson hastalığının etiyopatogenezinde D vitamini eksikliği rol oynayabilir (5). Parkinsonlu hastalarda immobilizasyona sekonder ya da ikamet ettikleri coğrafi konuma bağlı olarak D vitamin eksikliği olabilir (6).
Parkinson hastalığında hareket yavaşlığı (bradikinezi)
Parkinson hastalığı tanısı için önce hareket yavaşlığı yani “bradikinezi” saptanmalıdır. Hastada titreme belirtisi olmasa dahi hareket yavaşlığının olması durumunda Parkinson hastalığı tanısı konulabilir.
Bu yapıların etkilenmesine bağlı olarak gelişen hipokinetik hastalıkları grubunda Parkinson hastalığı ve Parkinson plus hastalıkları yer alıyor. Hiperkinetik hastalıklar ise şunlardan oluşuyor: Tremor, distoni, myoklonus, kore, tik bozuklukları, Wilson hastalığı, akatizi, stereotipi ve huzursuz bacak sendromu.
Bilgisayarlı beyin tomografisi ve manyetik rezonans görüntüleme gibi radyolojik tetkikler özellikle atipik bulgulara sahip hastalarda ayırıcı tanı için gerekli olmaktadır. Parkinson hastalığında görüntüleme bulguları genelde nonspesifiktir, tanı koydurucu olmaz.
Parkinson hastalığı bireyden bireye farklılık gösteren bir seyir izleyebilir evrelerin süresi değişkenlik gösterebilir. Ancak hastalık genel olarak 20 yıl veya daha uzun sürebilir. Hastalığın ilerlemesi semptomların şiddetiyle yaygınlığına bağlıdır.
Parkinson atakları nasıl olur? Hastalığın ilk evrelerinde yüz ifadesinde ve mimiklerde kayıp, yürürken yavaşlama, reflekslerde azalma, hareket halindeyken aniden donma, sebepsiz düşme gibi belirtiler atakları gösterir.
Kök Hücre tedavisi ile Parkinson hastalığının ilerlemesi yavaşlatılabilir, gerilemesi sağlanabilir ve hatta tamamen durdurulabilir. Tedavinin başarı oranı hastanın yaşı, hastalığın süresi ve hastanın durumu ile orantılıdır. Kaslarda sağlanacak iyileşme ile hastanın yaşam kalitesi ciddi şekilde artar.
Parkinson hastalığının tanısı hastanın yakınmalarını dinledikten sonra yapılan bir nörolojik muayene ile konur. Hastada titreme, tutukluk, hareketlerde yavaşlama, yürümede bozulma, salya artışı, yazıda küçülme, omuz ağrısı gibi yakınmaların olması bizi hastalıktan şüphelendirir.
Kayseri'de yaşayan parkinson hastası 74 yaşındaki Alaattin Terlikli, hastalığının yarattığı istemsiz hareketlerden beyin pili ameliyatıyla kurtuldu.
Parkinson hastalığı yavaş yavaş geliştiğinden, başlangıçta çoğu zaman tremor veya yüz ifadesinde yani mimiklerde kayıp ile başlar.
Parkinson hastalığı gibi titremeye neden olan altta yatan bir nedenin olup olmadığının belirlenmesi için belirli görüntüleme testlerine de başvurulabilinir. Bu testler BT ve MR taramalarını içermektedir.
Genellikle Parkinson hastalığı ile ilişkilendirilen el titremesi, hipertiroidi, epilepsi ve multiple skleroz gibi pek çok farklı hastalıktan kaynaklanabilir. Bu yüzden el titremesi nedenleri açısından iyi araştırılmalı ve atta yatan hastalığın tanısı konarak tedavi edilmelidir.
Beyin hücrelerinde kayıp ile seyreden Parkinson, hareketlerde yavaşlama, istirahat sırasında titreme, vücudun hafifçe önde doğru eğilmesi gibi semptomlarla karakterizedir.
Size şaşırtıcı gelebilir, ama bir kişinin Parkinson Hastalığı olup olmadığını doğrulayacak bir test yoktur. Parkinson Hastalığı klinik bir tanıdır ve çoğu zaman nöroloji uzmanı, Parkinson Hastalığı'na benzer belirtileri olan diğer tıbbi durumları dışlamak amacıyla beyin filmleri ve kan testleri ister.
Parkinson Hastalığı Kimlerde Ortaya Çıkar? Parkinson hastalığı toplumda genel olarak da bilindiği gibi daha çok ileri yaşlarda ortaya çıkar. Hastalık yaygın olarak 40 ile 75 yaş arasındaki kişilerde ortaya çıkar. 65 yaşını aşmış kişilerde ise parkinsona yakalanma riski daha da fazla artış göstermektedir.
Parkinson ilaçları bazı kişilerde B vitamini düzeylerini düşürebilir. B12 eksikliği Parkinson semptomlarını kötüleştirebilir.
Parkinson hastalığında en etkili tedavi levodopadır, beyinde eksilen dopamine dönüşerek etkisini gösterir. Erken evre parkinson hastalığında ağızdan alınan levodopa tedavisine çok iyi yanıt alınabilir.
Özellikle C vitamini, E vitamini ve beta-karoten gibi antioksidanlar serbest radikalleri yok ederek beyin hücrelerini korur. Bu nedenle antioksidan zengini sebzeler (ıspanak, brokoli, lahana gibi), meyveler (portakal, çilek, böğürtlen gibi) ve kuruyemişler (ceviz, badem gibi) tüketmek faydalı olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri