Titreme hastalığı olarak da geçen tremor, en yaygın olarak ellerde görülen ama kol, bacak, kafa ve ses tellerini de etkileyerek istemsiz ve kontrol edilemeyen sallanma veya titreme hareketlerine neden olan nörolojik bozukluktur. Tremor, yaşamı tehdit etmese de zorluklara neden olarak sakatlıklara yol açabilir.
Esansiyel tremor yavaş yavaş ilerleyen ve kötüleşen bir hastalıktır. Bu yüzden hastalığın kişinin hayatını bozmaya başlayacağı evreye ulaşması uzun yıllar alabilir. Titreme Hastalığı (Esansiyel Tremor) Belirtileri ve Tedavisi Esansiyel Tremor (Titreme Hastalığı) Nedir?
Esansiyel tremor hastalarına, bulguya yönelik ilaç tedavisi uygulanır. İlaç tedavisi ile sonuç alınamayan durumlarda cerrahi tedavi tavsiye edilir. En güncel cerrahi tedavi yöntemi olarak beyin stimulasyonu olarak bilinen beynin derin yapılarına yerleştirilen (elektrod) beyin pili ameliyatıdır.
Psikojenik Nedenler: Psikolojik stres veya anksiyete bazı kişilerde titremeye neden olabilir. Bu tür titreme, "psikojenik tremor" olarak adlandırılır. Yaşlılık: Yaşlılıkla birlikte titreme riski artabilir. Esansiyel tremor gibi bazı tremor türleri yaşla birlikte daha yaygın hale gelebilir.
Tremor hastalığının çok farklı tipleri olsa da temelde istirahat tremoru ve hareket tremoru olmak üzere ikiye ayrılmaktadır.
İlgili 38 soru bulundu
B12 vitamini eksikliği gibi bazı sağlık sorunları da el titremesi ile ilişkili olabilir bu nedenle doktorunuza danışarak gerekli tedaviyi almanız gerekebilir.
Bu tür titremeleri azaltmak için stres yönetimi teknikleri uygulamak, derin nefes almak, meditasyon veya yoga gibi rahatlatıcı aktiviteleri denemek yardımcı olabilir. Ayrıca, düzenli egzersiz yapmak, yeterince uyumak, sağlıklı beslenmek ve kafein tüketimini sınırlamak da stresin etkilerini azaltabilir.
Parkinson hastalığının ana bulgularını tek tek ele alırsak; Titreme, el titremesi; Başparmağın kontrolsüz hareket etmesi, çene ve dudakta oluşan titremeler, bazen bacak kaslarında olan seğirmeler eşlik edebilir.
Titreme hastalığı olarak da bilinen tremorun en yaygın nedenleri, genetik yatkınlık, multipl skleroz, parkinson hastalığı, inme, travmatik beyin hasarı gibi nörolojik sorunlar, böbrek yetmezliği ve hipertiroidizm gibi hastalıklar yanı sıra alkol yoksunluğu, anksiyete ve paniktir.
Kalp atışının hızlanması, göz bebeklerinde genişleme, terleme, nefes alışverişinin şiddetlenmesi gibi belirtilere ek olarak otonom sinir sistemi, aşırı heyecan, üzüntü, stres, öfke veya kaygı durumunda devreye girerek ellerin titremesine de sebebiyet verebilir.
Özetle, demir eksikliğinin el titremesiyle doğrudan ilişkisi bulunmaz. El titremesi, genellikle daha karmaşık ve çeşitli nedenlere bağlı bir semptomdur ve kesin teşhis için tıbbi değerlendirme gerektirir.
Esansiyel tremoru iyileştirecek bir tedavi yoktur. İlaçlar semptomları azaltabilir.
İlaç yan etkileri: Çeşitli antipsikotik, antihipertansif ve antiaritmik ilaçların yan etkisi olarak ellerde titreme şikâyetiyle karşılaşabilir.
Parkinson tremorunda hastalığa özgün ilaçlar, esansiyel tremor, propranolol veya diğer beta blokerler ve bazı antiepileptik ilaçlar kullanılabilir.
Genellikle titreme hastalığı tehlikeli olarak değerlendirilmez. Fakat ileri boyutlarda titreme, kişilerin günlük aktivitelerini yerine getirmesini engelleyebilir. El titremesi her yaşta kişide görülebilmekle birlikte genellikle yaşlandıkça ortaya çıkma ihtimali artar.
Esansiyel tremor ileride Parkinson hastalığı'na dönüşür mü? Esansiyel tremor ve Parkinson hastalığı farklı hastalıklardır. Ancak esansiyel tremor hastalarında ileride Parkinson hastalığının ortaya çıkma ihtimali, esansiyel tremoru olmayan kişilere göre daha yüksektir.
Titreme hastalığı ya da tremor, Parkinson hastalığı, multipl skleroz, egzersiz sonrası yorgunluk, aşırı duygusal stres gibi birçok farklı faktör ve hastalığın neden olabileceği, kontrol edilemez sallanmayı tanımlamak için kullanılan bir terimdir.
Psikolojik El Titremesi Kendiliğinden Geçer mi? Gün içerisinde iş hayatı, günlük koşuşturma, yoğunluk ve bu yorgunluğa bağlı gelişen el titremesi; genellikle vücut dinlendiğinde kendiliğinden geçer. Kişinin heyecanına, stresine ve duygu durumuna bağlı gelişen titremeler; mevcut durum sonlandığında ortadan kaybolur.
Parkinson Tremoru Nedir? İkinci en yaygın tremor ise Parkinson'a bağlı titremelerdir. Parkinson tremoru sıklıkla elleri etkilemekle birlikte kollarda, başta, ses tellerinde, vücutta ve bacaklarda da görülebilen yaygın bir hareket bozukluğudur. Vücudun belirli bir bölgesinde başlar ve diğer bölgelerine doğru ilerler.
Distoni, kasların istemsiz olarak kasıldığı, tekrarlayan bir hareket bozukluğu olarak tanımlanabilmektedir. Özellikle Parkinson hastalığı, esansiyel tremor gibi hastalıklardan sonra en çok görülen hareket bozuklukları arasında yer almaktadır.
Heyecan, stres, fiziksel yorgunluk, kan şekeri düşüklüğü, aşırı kafein alımı, ruhsal hastalıklar ellerde titreme nedeni olabilir ancak parkinson, epilepsi, Multipl skleroz, beyin damar tıkanıklığı gibi ciddi ve kronik nörolojik hastalıklar elde titreme şeklinde belirti gösterebilmektedir.
Bahsedildiği üzere vücutta istemsiz ritmik titremeler beyin hasarları, Parkinson, multipl skleroz gibi biyolojik hastalıkların bir semptomu olarak ortaya çıkabilir. Benzer şekilde yoğun duygusal zorlanmalar, şiddetli öfke, süregelen stres ve yorgunluk sonucu da ortaya çıkabilir.
Vücudun herhangi bir bölgesinde ortaya çıkabilecek titremelerle seyreden bir sinir sistemi hatalığıdır. Genellikle ellerde titreme olur.
“El titremesine hangi bölüm bakar?” ya da “El titremesi hangi doktor?” gibi sorular; “titreme nörolojik bir hastalıktır ve bu nedenle nöroloji doktorları tarafından bakılır.” şeklinde yanıtlanabilir.
El titremesi çoğunlukla sinir sistemine bağlı sorunlar nedeniyle ortaya çıkar. Geçici bir durum olabileceği gibi ciddi bir hastalık da sizi bekliyor olabilir. El titremesi; Parkinson, hipertiroidi, epilepsi, MS, travmaya bağlı beyin zedelenmesi hastalıklarının belirtisi olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri