Karbonat ile çamaşır suyundan bir macun yapılır ve fayanslar bununla 10-15 dakika boyunca ovulursa, sonuç oldukça temiz ve parlak olur. Fayanslar ne şekilde temizlenirse temizlensin, duruladıktan sonra su lekeleri kalmaması için mutlaka kurulanmalıdır.
Bu konuda beyaz sirke güvenle tercih edilebilir. Bir kap içerisinde yaklaşık 1 su bardağı beyaz sirkeyi yine bir su bardağı ılık su ile karıştırdıktan sonra bu sıvıyı, bir fısfıs veya sünger yardımıyla fayans üzerine uyguladığınızda, kolayca temizlik sağlanabilir.
Bir kaba 3 ölçü karbonat ve 1 ölçü çamaşır suyu ekleyip karıştırın. Fayanslarınızın üzerine su döktükten sonra hazırladığınız karışımı bir fırça yardımıyla bütün yüzeye yayın. Bir süre bekledikten sonra macun kıvamındaki karışımı bir sünger yardımıyla alıp, bölgeyi bol suyla durulayın.
Her evde bulunan; sirke, karbonat, soda, Arap sabunu gibi doğal ürünler banyolarda arzu edilen temizliği sağlar. Bir kova suya koyacağınız bir fincan sirke ile fayansları bir bez yardımıyla silebilir, fayansların hem daha temiz olmasını hem de parlak görünmesini sağlayabilirsiniz.
Temiz bir mikrofiber bezle, derz aralarını silin. Geniş fayans zeminleri ise uygun temiz bir paspas ile tek seferde silin. Klorobor, hızlı kuruma özelliği sayesinde kısa sürede fayanslarında hiçbir iz bırakmadan temizlemeyi sağlar.
İlgili 40 soru bulundu
Tüm fayans aralarına sirke ve tuzlu suyu dökerek 5 dakika kadar bekleyin. Daha sonra ilk dökülen yerden başlayarak tüm fayans çizgilerini diş fırçası ile ovalayın. Tuzun ve sirkenin etkisi ile fayans araları tertemiz bir sonuç verecektir. Bu yöntemi evdeki tüm fayanslar için deneyebilirsiniz.
Derz için özelleşmiş temizleyiciler veya çamaşır suyu gibi güçlü kimyasal malzemeler derz temizliğinde özellikle tercih edilir. Bu malzemeleri fayans aralarına diş fırçası gibi ince fırçalar veya temizleme pamuklarıyla uygulayabilirsin. En etkili sonuç için ardından 5 – 10 dakika lekelerin yumuşamasını beklemelisin.
Bir miktar Miss Arap Sabunu'nu suya ekleyin ve yavaşça homojen bir karışım elde edene kadar karıştırın. Paspas veya temizleme bezinizi sabunlu su karışımına batırın ve çıkarın. Çıkardıktan sonra bezini neredeyse kuru oluncaya kadar iyice sıkın. Seramik yüzeyleri silerek temizleyin.
Karbonat. Karbonat, fayans üzerindeki lekeleri, kirleri temizlemede ve renk değişimlerini gidermede faydalı olabilir. Karbonatı fayanslarınızda kullanmak için; ılık suya ¼ fincan karbonat ve ¼ fincan beyaz sirke ekleyerek macun kıvamına gelene karıştırmalısınız.
Bunun için yarım kova ılık su içine birkaç damla çamaşır suyu ve 3 kaşık karbonat ekleyin. Fayansların yüzeyini, bu karışıma batırılmış bir bez ya da sünger ile iyice ovalayın. Yaklaşık 25 – 30 dakika kadar bekleyin. Ardından fayans yüzeyini durulayın ve kurulayın.
Sirke, karbonat, tuz, limon suyu, Arap sabunu gibi doğal malzemelerle fayanslarınızı başarılı ve göz alıcı bir şekilde parlatabilirsiniz. Ayrıca fayansları parlatmak için temizlik aşamasında kullandığınız temizlik bezleri de etkilidir. Mikrofiber bezler bu noktada tercih edilebilecek ideal bir seçenektir.
Yumuşak paspas veya mop kullanarak ıslaklık bırakmadan silin. Islak kalırsa kuru bir havlu ile zeminin üzerinden tekrar geçin. Temizleyici ürün kullanmak istiyorsanız 5 litre kadar suya 1 kapak sıvı temizleyici katabilir veya beyaz sirke ile doğal temizlik yapabilirsiniz. Sirkenin kokusundan endişe etmeyin.
Mikroplara yer vermeyen, lekeleri gideren, duvarda yeni bir görünüm oluşturan karbonat ve sirke karışımını hazırlamak için zahmete girmeyeceksiniz. 1 litre suyun içinde 1 çay bardağı sirke ve 1 paket karbonatı karıştırın. Elde edilen suyun içine temizleme bezini batırıp çıkarın ve bezin sadece nemli kalmasını sağlayın.
Genellikle duvarlarda parlak seramik, zeminde ise mat seramik kullanmanız önerilir. Parlak seramik, mat seramiklere göre çok daha göz alıcı ve ışıltılıdır. Ancak yoğun kullanılan zeminlerde kayganlığı çok fazla olduğu için ve sürtünmeyle üzerindeki bu parlaklığı kaybetme riski olduğu için zeminde parlak cila önerilmez.
Beyaz temizlik sirkesini fısfıs şişesine doldurarak karbonatlı suyla yaptığınız macunun üzerine de sıkabilirsiniz. Derz araları çok kararmışsa sirke, karbonat ve limon suyunu karıştırarak fayans aralarında bir süre bekletmeyi deneyin. Bu karışıma cüzi miktarda maden suyu da ekleyebilirsiniz.
Temiz, yumuşak bir beze az miktarda pirinç parlatıcı koyun. Alternatif olarak, diş macunu veya sirke kullanabilirsiniz. Ürünü çiziklere ve tüm kenarlara sürtün. Küçük, dairesel hareketler kullanmak en iyisidir.
Kurulama: Fayansları, temizleme işleminden sonra hemen kurulamak önemlidir. Bunu yapmak, su lekelerinin ve kireç birikiminin önüne geçer. Kurulama için mikrofiber bir bez kullanmak, en iyi sonucu verir çünkü mikrofiber bezler suyu çok iyi emer ve fayans üzerinde iz bırakmaz.
4 tatlı kaşığı limon tuzu ile 1 su bardağı suyu karıştırın. Hazırladığınız karışımı limon tuzu eriyene kadar sprey şişesinde güzelce çalkalayın. Limon tuzlu suyunuzu cam silme deterjanları gibi kullanabilirsiniz. Son olarak duşakabini duru suyla durulayın ve kuru bezle leke kalmayacak şekilde silin.
Bir kovaya ılık su ve beyaz sirke ekleyin. Ardından karışımı lekeli yüzeye sürüp bir sünger yardımıyla güzelce ovalayın. Daha sonra temiz bir bezi ılık suya batırıp iyice silin. Bu işlem sonrası fayanslarınızın ne kadar temiz olduğunu görebilirsiniz.
Beyaz sirke ve su karışımını temizlik yaparken zeminlerde uygulayabilirsiniz. Derz temizliği için de su ile beyaz sirke bileşimini kullanabilirsiniz. Bir fırça ile karışımı derzlere uygulayın ve yaklaşık olarak on dakika kadar bekleyin. Bundan sonra sıcak, kaynar seviyesinde su dökerek kurumaya bırakın.
Örneğin çoğu sırlı porselen ve seramik karosu ph derecesi nötr olan herhangi bir sıvı temizleyici ile yumuşak bir bez yardımı ile temizlenebilir. Seramik temizliğinde en önemli husus metal fırça ya da aşındırıcı temizlik malzemesini asla kullanılmaması.
Sirke ile Fayans Parlatma
Ilık su içine dökülen sirke karıştırılmasının ardından sprey şişenin içine aktarılır. Fayans yüzeylerine sıkılır ve 10 dakika kadar kirlerin çözülmesi adına beklenmelidir. Yağlardan kurtulmak adına da etkilidir. Ardından sorunlu olan bölge fırça ya da sünger yardımıyla ovalanır.
Fayanslar nasıl parlatılır? Sirke en kirli fayans yüzeylerini bile temizleyecek güçtedir. Bir sprey şişesine sirke koyun ve bu spreyi fayans yüzeyine sıkın, 10 dakika kadar bekleyin ve saf su ile yıkayın. Ardından fayansları görseldeki gibi yumuşak bir mikrofiber bez ile kurulayın.
Aslında tüm banyo temizliği sirke ile yapılabilir. Musluklar, ayna, dolap içleri ve duşakabini sadece sirke ile temizleyebilirsiniz. Klozeti ise sirke ve karbonat karışımıyla temizleyebilirsiniz. Dilerseniz eşit miktarda sirke ve Arap sabununu karıştırarak krem temizleyici elde edersiniz.
Yalnızca çamaşır suyu içeren klasik ürünleri tercih edebileceğiniz gibi dilerseniz fosfat, paraben ve klor gibi zararlı kimyasalları içermeyen ürünleri de tercih edebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri