Yerleşimlerine göre proksimal
phalanx, çoğ. phalanges), çoğu omurgalının ellerinde ve ayaklarındaki parmaklarda bulunan kemiklerdir. Primatlarda, el ve ayak başparmaklarında iki falanks, diğer parmaklarda ise üç falanks vardır. Parmak kemikleri uzun kemikler olarak sınıflandırılır.
El parmak kemikleri 14 tanedir. 1. Phalanxlar, üstte el tarak kemikleriyle, alt uçta ise 2. parmak kemikleriyle eklem yaparlar. 2.
El ve ayak bileklerindeki kemikler, omurlar vücudumuzda- ki kısa kemiklerdir.
Başparmak ve beşinci parmak köklerinin altında bulunan iki kabartıyı teşkil eden ve el tarak kemikleri arasındaki boşlukları dolduran kaslar, parmakların birbirlerine yaklaşıp, uzaklaşmalarını ve el içi oynaklarındaki hareketleri sağlar. Ele kan, iki atardamarla (arter) gelir. Bunlara ulnar ve radial arterler denir.
İlgili 29 soru bulundu
Eklem çeşitleri arasında oynar eklemler şu şekildedir: Alt çenede ,omuz- dirsek- bilek, el parmak, kalça, diz, bilek-ayak parmaklarında bulunur.
Karpal kemikler veya el bileği kemikleri, eli ön kola bağlayan bileği (veya karpusu) oluşturan sekiz küçük kemiktir. "Karpus" terimi Latince carpus ve Yunanca καρπός (karpós) kelimelerinden türetilmiştir ve "bilek" anlamına gelmektedir.
Orta parmak, insanda her iki elde de yüzük parmağı ve işaret parmağı arasında yer alan, üçüncü sırada bulunan parmaktır. Genelde ellerde yer alan en uzun parmaktır.
İçerisinde hava dolu boşluklar bulunan kemiklerdir. Bu kemikler, baş iskeletinde bulunur. Alın kemiği, temel kemik, kalbur kemik, üst çene kemiği, Şakak kemiği havalı kemiklere örnektir.
İnsan vücudunda parmakların hareketini sağlayan iki ana kas yapısı bulunur, bunun yanında diğer hareketleri sağlayan ayrı kas yapıları vardır. Parmak hareketlerinin sağlandığı tüm kaslar avuç içi ile kolun dirsek altı kısmı arasına bulunur.
Fonksiyonel el hareketlerini 3 büyük sinir Radial, Ulnar ve Median sinir gerçekleştirir. Üst ekstremitenin boyun kısmından el parmak uçlarına kadar olan kısımlarının tüm rahatsızlıkları el cerrahisinin alanıdır.
Örneğin; ön kol, dirsek, pazı, uyluk, kaval, baldır ve parmak kemikleri uzun kemiklerdir.
Yetişkin bir insanın sağ ve sol ayağında 52 kemik bulunuyor. Ayaklarda bulunan kemikler, insan vücudundaki tüm kemiklerin yaklaşık dörtte birini oluşturuyor.
Osteoartrit, kemikleri yastıklayan ve eklemlerin daha kolay hareket etmesini sağlayan sağlam, esnek doku olan kıkırdağın parçalanmasıdır. Osteoartrit, yaşlandıkça veya bir hasar sonrasında (spor yaralanması gibi) gelişir. Vücut kıkırdağı onarmaya çalışırken yeni kemik materyali oluşturur.
Parmak eklemlerinde kireçlenmenin ilerleyen aşamasında, hareket kısıtlılığı ve fonksiyonel kayıp meydana gelir. Heberden nodülleri ise, parmağın ucuna en yakın eklemde görülen küçük kemik büyümeleridir. Bouchard nodülleri ile birlikte, elde eklem kireçlenmesinin en yaygın belirtilerindendir.
Başlangıçta, doğumda yaklaşık 270 ayrı kemikten oluşur ve daha sonra bazı kemiklerin birbirine kaynaşması nedeniyle yetişkinlikte yaklaşık 206 kemiğe düşer.
Femur veya uyluk kemiği, memelilerin vücutlarındaki en uzun, en hacimli ve en güçlü kemiktir. Kalçanın ve dizin bir bölümünü oluşturur. Femur sözcüğü, uyluk sözcüğünün Latince'sidir.
Üzengi, orta kulaktaki kulak kemikçiklerinin üçüncüsüdür. Üzengi şeklindeki kemik insan vücudundaki en küçük kemiktir. Halka bir ligaman ile oval pencereye bağlanır. Üzengi, oval pencereye dayanan bir tabanın yanı sıra, kafa kısmından örs kemiğine bağlıdır.
Kemik, insan vücudundan kendini onarabilen nadir organlar arasındadır. Kemikteki kırıkların iyileşmesi birçok faktöre bağlıdır. Büyüme, antioksidanlar, kemiği yıkan ve tekrar yapan hücreler, hormonlar, aminoasitler ve sayısız besin maddeleri ile yeterli kan dolaşımı kemiğin iyileşmesinde önemli role sahiptir.
Orta parmak, orta parmak işareti, orta parmak hareketi ya da orta parmak çekmek; Batı kültüründe müstehcen bir el hareketidir. Bu jest, orta ila aşırı derece bir aşağılamayı ifade eder ve "siktir", "seni sikeyim", "kıçına sok", "defol git", "git kendini becer" anlamlarına kabaca eşdeğerdir.
Kavram yalnızca Türkiye Türkçesinde serçe parmak yapısıyla adlandırılmıştır.
Türk Standartları Enstitüsü, Türk halkının standart parmak uzunluklarını saptadı. Resmi Gazete'de yayınlanan oranlara göre, Türk halkının işaret parmağı, en uzun 7 santim, orta parmağı ve yüzük parmağı 8 santim, serçe parmağı ve başparmağı ise 6.5 santim olarak belirlendi.
Karpal kemik kırıklarının en yaygın olanı skafoid kırıklarıdır; ancak, el bileği travmala- rında skafoid kırığı olmadan da diğer karpal kemiklerde kı- rık olabileceği veya skafoid kırığına başka bir karpal kemik kırığının eşlik edebileceği akılda bulundurulmalıdır.
Leğen kemiği olarak da bilinen pelvis, kalça kemiklerini, mesaneyi ve rektumu içeren, vücudun üst kısmının ağırlığını desteklemekten sorumlu, karın ve uyluklar arasındaki leğen şeklinde olan gövdenin alt kısmıdır.
Os pisiforme, el bileğindeki kemiklerden biridir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri