Mozzarella mı yoksa Parmesan mı olduğu tartışılıyor. daha sevgili İtalyan peynirlerinden. Ne olursa olsun, birçok insan için - mozzarella en az bir veya iki numaradır. Parmesan ile karşılaştırıldığında (ve diğer İtalyan peynirleri) mozzarella peyniri çok daha hafif.
Parmesan peyniri granüllü yapısı, tuzlu ve aromatik lezzeti ile eski kaşar peynirine benzer bir peynirdir. Eğer kaliteli bir sütten üretilmiş ve doğru şekilde olgunlaştırılmış Trakya Eski Kaşarı damak tadınıza uygun ise Parmigiano Reggiano'yu yani Parmesan peynirini mutlaka denemelisiniz.
Parmesan peyniri eklenen yemeklere parmesan alternatifi olarak başka peynirler de ekleyebilirsiniz. Bu konuda dikkat etmeniz gereken şey, kullanacağınız peynirin parmesan gibi katı bir kıvamda olmasıdır. Parmesan benzeri peynir aradığınızda reyondan İzmir tulum peyniri ya da eski kaşar alabilirsiniz.
Pizza hamurunuzu açın ve sırasıyla önce mascarpone peynirini daha sonra mozzarella, rokfor ve parmesan peynirini ekleyin.
Parmesan peynirini rendeleyerek yemeklerinizin üzerine ekleyebilirsiniz. Mevsim yeşillikleri, tavukla hazırlanan salataların üzerine ekleyebilirsiniz. Fırın patates, makarna, tavuk ızgara, köfte, domates çorbası gibi yemeklere ekleyerek de farklı bir aroma kazandırabilirsiniz.
İlgili 27 soru bulundu
Parmesan ile karşılaştırıldığında (ve diğer İtalyan peynirleri) mozzarella peyniri çok daha hafif. Ayrıca sert peynirlerin çoğuna kıyasla belirgin bir şekilde farklı bir dokuya sahiptir. Bu farklılıklara rağmen, mozzarella birçok yemekte harika bir alternatiftir.
Eşek sütü peyniri dünyanın en pahalı peyniri olarak biliniyor. Sırbistan'da eşek sütüyle yapılan ve yaşlanmayı geciktirdiğine ve cinsel gücü artırdığına inanılan özel bir peynir dünyanın en pahalı peyniri olarak biliniyor.
1Mozzarella Peyniri
Nem içeriği yüksek olan mozzarella, yumuşak beyaz bir peynirdir.
Pizzada kullanılan kaşar peyniri eridikten sonra daha hızlı şekilde donar ve katılaşır. Bunun aksine mozzarella peyniri akışkan kıvamını daha uzun süre korumaktadır. Sonu itibariyle hem tadı hem de kıvamı göz önüne alındığında pizzalarda kaşar yerine mozzarella peyniri kullanılmalıdır.
Parmesan peyniri veya Parmigiano-Reggiano, yağsız veya yarım yağlı inek sütü ile yapılan sert ve kuru bir peynir çeşidi olup, sert, soluk altın bir kabuğun içinde uzun süreli yaşlandırmanın sonucunda oluşmuş saman renginde, granüler dokuya sahip keskin lezzet ve kokuya sahip içi vardır.
Pizza, lazanya, spagetti ve salatalarda kullanılabilen mozzarella, yumuşak bir peynir olduğu için taze olarak domates ve fesleğen ile birlikte de tüketilebilir. Tatlılarda kullanılmaya da son derece uygun olan mozzarella peyniri, köfte, kroket ve fırın yemeklerinde de tercih edilmektedir.
Mozzarella peyniri, taze olduğu sürece genellikle beyazdır. Ancak, sütünden yararlanılan hayvana veya tazeliğe bağlı olarak sararabilmektedir. Mozzarella peyniri, yüksek yağ oranı nedeniyle yarı-yumuşak bir peynirdir. Bu nedenle özellikle geleneksel olarak günü gününe servisi yapılmaktadır.
Parmesanın özelliklerini koruyabilmesi için en uygun saklama çözümü, cam bir kap içerisinde, hava ile temas etmeden muhafaza etmektir. Birçok peynir dondurulmaya uygun değildir. Ancak rendelenmiş parmesanı dondurucuda saklayıp kullanabilirsiniz.
İspanya'dan yumuşak bir keçi peyniri, düzenlenen Dünya Peynir Ödülleri'nde 'en iyi peynir' ödülünü kazandı. Olavidia adlı peynir, beş kıtada 40'tan fazla ülkeden 4 bin 79 oy içerisinde 103 oy alarak alarak birinci oldu.
Pizzalık mozzarella peynirleri ise genellikle rendelenmiş olarak kullanıma sunulur. Pizza yapımında kullanılan peynirler daha az tuzlu ve daha az yağlıdır. Pizzada kaşar peyniri yerine mozzarella peyniri kullanılmasının sebeplerinden biri, eriyen mozzarella peynirinin kaşar peyniri kadar çabuk donmamasıdır.
italyanların makarnanın üstüne döktükleri, eski kaşar'ın rendelenmişine benzeyen peynir.
Bu peynirin anavatanı sayılan İtalya'nın Campania bölgesinde, toplam Mozzarella üretiminin yüzde 24'ü, Helal Gıda sertifikasıyla üretiliyor.
Mozzarella, İtalyanların dünya mutfağına kazandırdığı lezzetlerden biri. Başta pizzalarıyla da ünlü olan Napoli şehri olmak üzere neredeyse tüm Güney İtalya'da manda sütünden üretilen mozzarella adını 'kısımlarına ayrılmış' anlamına gelen mozzo kelimesinden alır.
Mozzarella kolayca eriyen ve erirken sulanmayan bir peynir olduğu için özellikle pizzaların vazgeçilmez malzemesi. Hatta mozzarella'yı “İtalyan pizza peyniri” olarak tanımlamak bile mümkün.
Özellikle içerdiği serum protein ile vücudun bağışıklık sisteminin güçlendirilmesine katkı sağlayan lor peyniri, sporcuların da sağlıklı beslenme listesinde ilk sırada yer alıyor. Lor peyniri, inek sütünden elde edilmesine rağmen inek peynirindeki antijenik proteinleri içermiyor.
100 gram beyaz peynir 289 kalori, 22.5 gram protein, 21.6 gram yağ içerir. Kuru çökelek proteini en yüksek peynirdir ve kalsiyum değeri de oldukça yüksektir. Kalsiyum değeri en yüksek peynir türü kaşar peyniridir ancak kalorisi ve yağ içeriği de yüksek olduğu için her gün tüketmemek gerekir.
Düşük kalorili peynirlerin en başında yağsız lor peyniri gelir , tam bir diyet peyniridir. Yüksek protein oranı, düşük karbonhidrat ve yağ oranı ile diyetin vazgeçilmezi olmalıdır. Diyete uygun peynir türleri arasında, en düşük kalorili peynir çeşidi olması ile lor peyniri gelmektedir.
Parmesan peyniri (İtalyanca: Parmigiano Reggiano), sert ve soluk sarı renkli, inek sütünden üretilen ve 12-36 ay boyunca olgunlaştırılan bir İtalyan peyniri.
Beyaz peynirde de üst nokta Ezine… Çanakkale'nin neredeyse boğazı kadar meşhur peyniri. Tam yağlı, enfes lezzetli, yedikçe yenesi, domatesin, biberin, kavunun, karpuzun can dostu Ezine peyniri, Çanakkale'nin lezzet dünyasına bir armağanı desek yalan olmaz.
pıhtının kesilmesi ve ısıtılması oluşan pıhtı, 2-3 mm iriliğinde taneler oluşturacak şekilde kesilip kırılır. çok sert pıhtının işlenmesi sırasında peynir suyuna yüksek oranda yağ geçişi söz konusu olduğu için, yağ kaybını düşük tutabilmek amacıyla pıhtı başlangıçta çok yavaş işlenir, sonra hız artırılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri