XVI. yüzyılda Osmanlı saray tarihçileri için kullanılan unvan. Osmanlı Devleti'nde resmî tarihçiler için kullanılan unvan.
şehnameci TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim Şehname yazarı tarih Osmanlılarda vakanüvisliğin kuruluşundan önce devletin resmî tarih yazarı
Hükümdarların niteliklerini, üstün başarılarını anlatan, mesnevi biçiminde yazılmış manzume.
14. yüzyıldan 17. yüzyılın ortalarına kadar osmanlı saray tarihçilerine verilen unvandır. mustafa naima efendi osmanlı sarayı'nın ilk resmi vakanüvisi olunca şehnamecilik ortadan kalkmıştır.
⇒ Osmanlı devletin'de padişahın hayatı savaşları konusu olarak esas alınabilen manzum bir tarih statüsüne girebildiğini görebiliriz. ⇒ Devletin tarihi olaylarını yazan kişilere ise Şehnameci adı verildiğini görebiliriz. ⇔ Vakaniüvis; Osmanlı devletinin tarih bilime Vakaniüvis denir.
İlgili 15 soru bulundu
Dâimî şehnâmeci makamı ilk defa şair Ârifî Fethullah Çelebi için (ö. 969/1561-62 [?]) tesis edilmiştir.
Divan-ı Hümayun'a bağlı ilk resmi vakanüvis Halepli Mustafa Naima, sonuncusu ise Abdurrahman Şeref olup Osmanlı'nın yetiştirdiği en büyük vakanüvis Ahmed Cevdet Paşa olarak kabul edilir.
Şehname, İran'da milli bir bilinç ve coşku uyandırmak amacıyla “İran'ın milli şairi” olarak kabul edilen Firdevsi tarafından kaleme alınmış bir eserdir. O, bu çalışmayı yaparken İran'ın eski sözlü destanlarını kalemini ustalıkla konuşturarak yazıya dökmüştür.
İran'ın tüm tarihî ve destanî geleneklerini tek bir çatı altında toplamak isteyen Firdevsî, ilk olarak kendisinden önce şair Dakîkî'nin yazdığı 1000 beyitlik Şâhnâme'yi, halk arasında anlatılan hikâyeleri ve efsaneleri derlemiş; tüm bu derlemelerin sonunda karşımıza 60 bin beyitlik milli bir destan çıkmıştır.
İran'ın millî destanı ve Fars edebiyatının en büyük eserlerinden biri kabul edilen Şâhnâme, bütün dünya klasikleri arasında da eşsiz bir yere sahiptir.
Baysungur (öl.1434) tarafından yazıldığı veya yazdırıldığı sanılan Baysungur Önsözü, 1430 yılından sonra istinsah edilmiş Şehnâme nüsha- larında görülürken, kim tarafından ve ne zaman yazıldığı bilinemeyen Eski Önsöz metni ise ilk kez 13. yüzyıl başında istinsah edilen bir Şehnâme nüshasında görülür.
Osmanlı İmparatorluğu zamanında saltanatın tarihî olaylarını kaydetmekle görevlendiren kişilere verilen isim Vak'a-Nüvis, Vakavünis'tir.
İlk vakanüvis olan Mustafa Naim Efendi, yaptığı çalışmalarla tarih bilimine yeri doldurulamaz kaynaklar bırakmıştır. Osmanlı tarihini kayıt altına almak için kendilerinden önce yazılanları derleyen ve kendi dönemlerinin olaylarını kayıt altına alan devlet tarihçilerine vakanüvis denir.
Şehname ("Hükümdarlar Kitabı", 977-1010 arasında kaleme alınmıştır), Antik Pers'in mitlerini, efsanelerini, tarihini, dilini ve kültürünü korumak için şair Ebu'l-Kasım Firdevsi (940-1020) tarafından yazılmış bir ortaçağ destanıdır. 50.000 kafiyeli beyti, 62 hikaye ve 990 bölüm uzunluğuyla dünya edebiyatında tek yazarlı ...
Sonunda Firdevsi 60 bin beyitten oluşan Şehname'yi Sultan Mahmud'a sunar.
Sözlük anlamı olarak şehname; Divan Edebiyatında, hükümdarların yaşam öykülerini, özelliklerini, üstün başarılarını anlatan, mesnevi biçiminde yazılmış koşuk olarak bilinir.
Şehnâme veya Şahnâme (Farsça: شاهنامه), Firdevsî'nin eski İran efsaneleri üzerine kurulu manzum destanıdır. İran edebiyatının en büyük eserlerinden biri olarak kabul edilir. 977 ila 1010 arasında yazılmıştır. 60.000 beyit civarında hacime sahiptir. Tek şair tarafından yazılan en uzun epik şiirlerdendir.
Firdevsi'nin eski İran efsaneleri üzerine kurmuş olduğu manzum destana Şehname denir. Dünya edebiyatında da çok büyük bir eser olarak öne çıkan Şehname, hükümdarların yaşam öyküleri ve özellikleri ile efsanelerini anlatmaktadır.
Şehname (1010) İran şairi Firdevsi (932/941-1020)'ye aittir. Eser feûlün feûlün feûlün feûl veznindedir. Kutadgu Bilig de bu vezinde yazılmıştır. Yani ilk edebî eserimiz aruz vezniyledir.
Kendi halkının sahip olduğu medeniyetinin gücünü göstermeye karar veren Firdevsi, İranlıların İslamiyet öncesi ihtişamlı uygarlıkları ve kahramanlarını anlatan hikâyeleri İslami unsurlarla birleştirerek 'Şehname' isimli eseri yazmaya karar verdi.
1010 yılında tamamlanan eserini kaleme alırken, İran'ın sözlü geleneğinde yaşayan bilgilerle, yazıya geçirilmiş bulunan dağınık haldeki parçaları bir araya getirir. Malzemeyi tertip eder, ayıklar, boşlukları doldurur ve mesnevi vezniyle 60.000 beyit tutarında olarak yeniden kaleme alır.
Mehmed'in şifahî emriyle yazan Abdurrahman Abdi Ağa (Paşa) ilk vak'anüvis kabul edilmiştir.
Abdurrahman Şeref Efendi (1853 – 1925):
Osmanlı Devleti'nin son resmî vakanüvisi olan Abdurrahman Şeref Efendi 1853 yılının Ağustos ayında İstanbul'un Tophane semtinin Otakçılar mevkiinde dünyaya gelmiştir (Kodaman vd. 1996: 18).
Vekaniyüvis devletin görevlendirdiği olayları kaydeden kişilere verilen isimdir. 1.Kendisinden önceki vekaniyüvisin notlarını gözden geçirir. Temize aktarır ve matbaanın kurulması sonrası basılmasını sağlar. 2.Görevli olduğu süre için de meydana gelen olayları kaydetmek.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri