TDK'da viran etmek, viranelik ve viraneye çevirmek kelime anlamı nedir? Viran kelimesi TDK'ya göre, 'Yıkılmış, dökülmüş, bakımsız kalmış ve yıkık olan yapı ile yerler' anlamına gelmektedir.
eski yapı veya şehir kalıntısı, harabe, virane.
virane, 6 karakter ile yazılır. Ayrıca, v harfi ile başlar, e harfi ile biter. Tüm karakter dağılımı ise, 'v', 'i', 'r', 'a', 'n', 'e', şeklindedir. virane kelimesinin tersten yazılışı enariv diziliminde gösterilir.
Hiç durmadan, art arda. Amana gelme, yenilgiyi kabul etme, üzerinde savaşılan şeyi verme.
görünüşte. Dıştan göründüğüne göre, görünene inanmak gerekirse, görünene bakılırsa.
İlgili 30 soru bulundu
Yöresel Kelimeler Arasında Olan Zaar Kelimesinin Anlamı Nedir? Zaar kelimesinin anlamı elbette ya da kuşkusuzdur. Günümüzde en çok karşılığı olan kelime kuşkusuz ve elbette kelimesidir. Bu nedenle zaar kelimesi yerine artık daha çok elbette ve kuşkusuz zarfları kullanılmakta.
TDK'ya göre peymane kelimesi kadeh anlamındadır.
VİRE – VERE
i. (Slav dillerinden) Kale vb. müstahkem bir yerin düşmana teslim edilmesi: Küffar askeri ıztırâba düşüp vire bayrağı diktiler (Naîmâ'dan). Kıraçin hâini bizim yüz on dört kişiden ibâret olduğumuzu anlamış…
VİRA sözcüğü de Akdeniz'de denizcilik yapan pek çok toplum tarafından kullanılmıştır. Bizim topraklarımızda da yaygın bir şekilde kullanılmış özellikle denize çıkmadan önce "Vira Bismillah" tabiri sadece denizcilikte değil tüm toplumda yaygın olarak "iyi bir başlangıç dileği" anlamında kullanılmaya devam etmektedir.
Türkler'in Anadolu'ya gelişi ve denizcilikle ilgilenmeye başlamalarıyla birlikte "Demir Al" anlamına gelen "Vira" kelimesine Arapça "Allah'ın İsmiyle" anlamına gelen "Bismillah" tamlaması da eklenmiştir. Böylelikle özellikle Türk denizciler her denize açıldıklarında "Vira Bismillah" diyerek sefere başlarlar...
Farsça vīrāne ویرانه “haraplık, harap yer” sözcüğünden alıntıdır.
Virane kelimesi Türkçe'de "Yıkılmış veya yanmış olan yapılardan geriye kalan, yıkıntı." anlamına gelir.
Yıkıntı, virane ya da harap şey gibi anlamlar üzerinden harabe kelimesi kullanılır. Genelde artık kullanılmayan ve işe yaramayan binalar için değerlendirilir. Aynı zamanda tarihi eserler üzerinden de turistik amaçla kullanılır.
Aynı TDK'ya göre “gezgin” ise Türkçe kökenli bir sıfat olup “gezmek, tanımak, görmek, dinlenmek amacıyla geziye çıkan (kimse), gezici, gezmen, seyyah” anlamına gelmektedir. Türkçe kökene sahip gezgin sıfatının kökü gez-mek fiilidir.
Genelde tutkun olmak ya da birine tutulmak üzerine kullanılan bir sözcüktür. Meftun Ne Demek? Birine tutulmuş veya o kişiye gönül vermiş anlamları doğrusunda meftun kelimesi ön plana çıkar. Diğer bir ifadeyle aşkın içine düşmüş ve birine tutulmuş, baştan çıkmış kişi olarak değerlendirilir.
Dilimize Yunancadan geçmiş olan şilte kelimesi, 15. yüzyıldan beri kullanılmaktadır. Elyaf ve pamuk gibi hem yumuşak hem de uzun ömürlü kumaşlardan imal edilen minderlere şilte denir.
VİRA ! 'Yukarı' anlamına gelen bir denizcilik terimidir. Durmadan, aralıksız, sürekli anlamlarını da taşır.
Türkiye'de denizcilerin motoru çalıştırıp denize açılmak için dümeni ilk kırdıklarında kullandıkları bir tabir olan “vira vira” genellikle kazasız belasız bir seyir için söylenir. Eğer sizler de bu yaz dümeninizi denizlere kırmayı düşünüyorsanız şimdiden vira vira!
Genellikle Türkçe olarak "Rahmân ve Rahîm olan Allah'ın adıyla" şeklinde tercüme edilir. Güncel hayatta sıklıkla bazen de Bismillah (Allah'ın adıyla) şeklinde kısaltma olarak kullanılır. İslami inanışta Rahmân ve Rahim Allah'ın Esma-ül hüsnadan sayılan iki adıdır.
teverrüs. (Veraset. den) Mirasçı olma. Vâris olma.
verese / ورثه / وَرَثَه
Varisler, mirasçılar.
Osmanlı Türkçesi
[1] kısmet.
Mehpare kelime anlamı olarak ay parçası ve çok güzel kadın manalarına gelmekte olan bir isim olarak bilinmektedir.
Tarana, gürültü çıkarmak ve seslenmek anlamına gelirken terane kelimesinin sözlük anlamı nağmedir. Bir şiiri ya da şarkıyı makamla okumaya da terane denir. Bu kelime aynı zamanda rubainin diğer adıdır.
1. Tanrı´ya yönelen. 2. Güzel yağan, yararlı yağmur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri