Endikasyon. Baş ağrısı, migren, âdet sancıları, diş ağrısı, soğuk algınlığı ve gribal enfeksiyonlara bağlı ağrı, nevralji, nevrit, siyatik, lumbago, kas ve eklem ağrıları, orta kulak ağrıları, sinüzit ve cerrahi operasyonlara veya yaralanmalara bağlı ağrılar ile adet zorluklarından kaynaklanan ağrılarda endikedir.
Öncelikle eczanelerden alınan ağrı kesici ilaçlar kulak ağrılarına iyi gelir. Bunlara örnek olarak parasetemol ve ibuprofen içeren ilaçlar verilebilir. Aspirin de diğer bir ağrı kesicidir fakat çocuklarda kullanılmaması gerekmektedir.
Yetişkinler de kendi kulak ağrıları için ağrı kesici ilaç alabilir. Eğer sorun geçmiyorsa mutlaka bir hekimin görmesi gerekir. Kulağa evde bulunan çeşitli kulak damlaları veya göz damlaları damlatmak yanlış bir davranıştır.
Sıcak bir kompres kulak ağrısını gidermeye yardımcı olmazsa, kulağa soğuk bir kompres veya soğuk suya batırılmış bir bez tutturulabilir. (Buz uygulanmamalıdır.) Kulakta akıntı varsa, dış kulak sabun ve yüz beziyle nazikçe yıkanmalı ve mutlaka doktora başvurulmalıdır.
Evde kulak iltihabı ağrısı için sıcak-soğuk kompres uygulanabilir. Sıcak kompresler sıvının dışarı atılmasına yardımcı olurken, soğuk kompresler ağrıyı hafifletir. Sıcak su şişeleri, sıcak havlular, buz torbaları veya soğuk su gibi malzemeler kullanılabilir.
İlgili 28 soru bulundu
Akut orta kulak iltihabı genellikle antibiyotikler ve ağrı kesici ilaçlarla uygun şekilde tedavi edilir. Nadiren antibiyotiklere cevap alınamadığı durumlarda kulak zarını çizmek gerekebilir. Seröz otitis media'da da yine önce ilaç tedavisi uygulanır.
Çoğu kulak enfeksiyonu 3 ila 5 gün içinde iyileşir ve özel bir tedaviye gereksinim duyulmaz. Gerekirse, ağrıyı azaltmak ve ateşi düşürmek için ateş düşürücü ilaçlar kullanılır. Şiddetli orta kulak iltihabının tedavisi bir uzman tarafından kulağın iç kısmındaki iltihabın temizlenmesi ile yapılır.
Acil Servis Hangi Hastalıklara Bakar? Acil servis, yukarıda belirtildiği üzere hafif hastalıklardan ağır hastalık ve yaralanmalara kadar geniş bir yelpazede hizmet vermektedir. Solunum sıkıntısından kulak ağrısına, kanamadan boğaz ağrısına kadar pek çok sağlık sorunu ile acil servis ilgilenmektedir.
Dış kulak yolunda iltihap, kulak kiri, yabancı cisim teması, zona, travma ve tümör sebebi ile görülebilir. Kulak zarı, orta ve iç kulakta ise enfeksiyonlar, zar yırtılması, kulakta sıvı birikimi, östaki tüpü tıkanıklığı kaynaklı birçok farklı nedeni olabilir.
Enfeksiyonun tedavisinde en doğru antibiyotik, spesifik olarak hastaya göre değişse de, ülkemizde kulak enfeksiyonu tedavisinde en yaygın kullanılan antibiyotikler amoksisilin-klavulanik asit ve sefalosporinlerdir.
Orta kulak iltihabı kaç günde geçer? Tedavi başlangıcından itibaren 3-4 gün içinde ağrıda azalma olur. 1 hafta içinde sadece hafif bir tıkanıklık kalacak şekilde iyişleşme ilerler. 2 hafta içinde tam iyileşmenin olması beklenir.
Sol Kulak Ağrısı
Genellikle diş enfeksiyonları, kulak enfeksiyonları, çene kemiği problemleri ve aşırı rüzgara maruz kalma gibi durumlar sol kulakta ağrı şikayetine neden olabilmektedir. Bunların yanında kulağa su kaçması da ağrı şikayetine sebebiyet verebilir.
Birkaç gün içinde kendiliğinden geçmeyen kulak ağrıları bu sınıfta değerlendirilir. Geçmeyen kulak ağrısının en yaygın nedenleri arasında, orta kulak enfeksiyonu ve kulak zarında gerçekleşen hasarlar yer alır. Ayrıca, kronik hale gelmiş pek çok kulak hastalığı da, geçmeyen kulak ağrılarına neden olabilir.
Esnemek, yutkunmak, su içmek, şekersiz sakız çiğnemek, ağzı ve burun deliklerini kapatıp burunda yavaşça hava vermeye çalışmak, burun spreyi ve kulak damlaları orta kulaktaki basıncın eşitlenmesini sağlayarak kulak tıkanıklığını geçirmeye yardım eder.
Kulak ile diş arasında bulunan ve bu iki bölgeyi birbirine bağlayan sinirlerin göstermiş olduğu tepkiler sonucunda kulak bölgesinde olan ağrılar dişe vurabilmektedir. Diş ve kulak sinirleri birbirlerine yakın olduğundan dişte oluşan ağrılar kulak bölgesinde hissedilebilmektedir.
Belirtilerin bir günden fazla sürmesi, 6 aydan küçük bir çocukta orta kulak iltihabı belirtisi görülmesi, şiddetli kulak ağrısı, bebek veya çocuğun üst solunum yolu enfeksiyonundan sonra huzursuz olması, kulaktan sıvı veya irin akması durumunda zaman kaybetmeden kulak burun boğaz doktoruna başvurulmalıdır.
1. oTIPAx@ nedir ve ne için kullanılır? cam şişe içerisinde sunulmaktadır. Her bir şişe 0.16 g Lidokain hidroklorür içerir. o OTIPAX@ bazı kulak hastalıklarına bağlı ağrının yerel (lokal) tedavisinde kullanılır.
Ağrı kesici ilaçlar genellikle eczaneden temin edilir ve kulak ağrısına iyi gelir. Örneğin parasetemol ve ibuprofen içeren ilaçlar bu durum için kullanılabilir. Aspirin de başka bir ağrı kesicidir ancak çocukların kullanması önerilmez.
Dış kulak iltihabı nasıl teşhis edilir? Genellikle hastanın şikâyetleri ve kulak muayenesi ile dış kulak iltihabı aile hekimi tarafından kolay bir şekilde teşhis edilebilir.
Kulak Ağrılarında
Kulak ağrılarını dindirmek, tıkanmış kulakları temizlemek için de iki damla ılık zeytinyağı kullanılabilir. Ağrıyan kulak üstte kalacak şekilde, baş, bir havlunun üzerine konulur. Birkaç dakika uzanılır.
Sıklıkla yaz aylarında görülen dış kulak iltihabı, havuz ve deniz suyunun kulaktaki nemlenmeyi artırıp kulak yolunun şişmesi ve tıkanmasıyla ortaya çıkar. Kulak ağrısı, akıntısı ve işitme azlığı belirtilerinin gözlemlendiği dış kulak iltihabı; hastanın durumuna göre damla ve antibiyotiklerle tedavi edilir.
Çoğu durumda hastalığın kendiliğinden geçmesi beklenir fakat bu her zaman mümkün değildir. Hastalık ilerledikçe kulakta ağrılara neden olur ve bu ağrılar bazen dayanılmaz hale gelebilir. 24 aydan daha küçük olan bebeklerde tedavi için antibiyotik kullanımı gerekir.
Ancak son araştırmalara göre orta kulak enfeksiyonlarının çoğunluğu iki hafta içerisinde antibiyotiksiz kendiliğinden iyileşmektedirler. Bazen antibiyotik kullanılmadığında mastoidit adı verilen orta kulak arkasında yer alan kemiğin enfeksiyona katılması durumu oluşabilir.
İltihap, vücudun bir doku veya organın enfeksiyon, yaralanma veya hastalık nedeniyle oluşan bir savunma mekanizmasıdır. Enfeksiyonlar bakteri, virüs, mantar veya diğer mikroorganizmaların vücutta çoğalmasıyla oluşur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri