Dizel Partikül Filtresinin Makine ile Temizlenmesi Kullanılan makine, dizel araçların tıkanmış dizel partikül filtresini ve katalitik konvertörünü tıbbi sıcak su ile temizlemek için özel olarak tasarlanmıştır. Makinenin temizleme işlemi şu şekilde çalışır: Makine sıcak ve soğuk olmak üzere iki aşamadan oluşmaktadır.
Aslında partikül filtrelerin kendini temizleme özelliği bulunmaktadır. Pasif rejenerasyon veya uygunsa Aktif DPF rejenerasyonu, sağlıklı bir dizel motor çalışma döngüsünün bir parçası olarak gerçekleşecektir.
3500 devirde 15-20 dk sürmek kurumları temizleyebilir, fazla tıkandıysa düzgün bir usta temizler ama sakın iptal etmeyin bazı usta isimli sığırlar temizleme ayağına katalizörü komple boşaltıyorlar.
İşlem, 1 lt Temizleme Sıvısının (Kod No : 5169) 6 ila 8 bar basınçla, 5 ila 10 sn püskürtme - 5 ila 10 sn bekleme rutini ile yapılır ve ürünün tamamı 1 araçta kullanılır. Temizlik esnasında sonra döndürülerek ve ileri geri hareket ettirilerek filtrenin tamamının ürün ile temas etmesi sağlanmalıdır.
Dizel partikül filtresi içerisinde sürekli olarak biriken partiküllerin tıkanıklığa neden olmaması için temizlenmesi gereklidir.
İlgili 19 soru bulundu
Partikül Filtresi Arıza Belirtileri Nelerdir? *Dizel partikül filtresi tıkandığında dolduğunda, gösterge panelinde motor arıza lambası veya egzoz arıza lambası (partikül filtresi arıza lambası) yanar. *Partikül filtresi dolu tıkanmışsa, aracın çekişi düşer, yakıt sarfiyatı artar, egzoz kokusu duyulabilir.
Burada dikkat edilmesi gereken nokta yüksek hız değil, yüksek motor devrinde araç kullanılmalıdır, yani 3000 devirin üzerinde, düşük viteste 3.-4. Vites ve yaklaşık 50 km/h hızla araç kullanılmalıdır. Yüksek hızlara çıkılırsa temizleme işlemi yapılmaz.
Çıkış gaz basıncının giriş gaz basıncından düşük olması durumunda partikül filtresini temizlemek için sistem tarafından motora sıvı kimyasal gönderilir. Gönderilen sıvı motordaki yakıtla birlikte yanarak motor sıcaklığını hızla yükselterek partikülleri temizler.
Dizel Partikül Filtresi Temizlenmezse Ne Olur? DPF temizlenmezse motor performansı düşer ve yakıt tüketimi artar. Çünkü temizlenmeyen DPF zaman içerisinde tıkanır. Bu da hem sürüş kalitesini hem de araç performansını olumsuz yönde etkiler.
Adından da anlaşılacağı üzere, partikül filtresi zamanla dolar ve tıkanır. Filtrenin tıkanması sonucu motor performansı düşer, motor devrini zamanında almaması, çevreyi kirleten emisyon değerleri ve yakıt tüketimi gibi durumlara sebep olur. Bu belirtiler DPF'nin arızalı olduğunu göstermektedir.
TUNAP partikül filtre temizleme ücreti 500 ile 1.000 TL arasında, araç ve servis hizmetine göre değişiklik göstermektedir. Çoğu durumda 3.000 TL ve daha fazla bir miktarı tasarruf edebilirsiniz.
Normal sürüş şartlarında 250 bin kilometrelik kullanım ömrüne sahip dizel partikül filtresi ya da kısa adıyla DPF, otomobilin üretimi sırasında egzoz sistemi içerisine yerleştiriliyor.
TEKLEME TİTREME , YANMAMIŞ EGZOZ KOKUSU, GİBİ PROBLEMLER YAŞAYABİLECEKSİNİZ. Partikül filtresinin araçlardan sökülmesi renksiz, kokusuz ve tadı olmayan bir gaz olan karbon monoksit (CO) gazının atmosfere yayılmasına ve insan sağlığına son derece önemli ölçüde zarar verilmesine neden oluyor.
Soru ile ilgili yanıtı sitemizde sizlerle paylaştık. DPF İptali kesinlikle araçlarınıza zarar vermez. Hava kirliliği adına yapılmış olan bu uygulama hava daha az kirlensin diye yapılmış olan bir sistemdir.
Tüm dizel motorlarda Common-Rail ve DPF'li pompalı enjektörlerde kullanımı uygundur. Ürün içeriğini yakıt deposuna eklemeden önce deponun minimum yarısı dolu olmalıdır. Ardından ürün içeriği depoya eklenmeli ve sonrasında depo tam olarak doldurulmalıdır. 60 litrelik dizel yakıt için 300 ml. Ürün kullanımı yeterlidir.
Kurşun oranı yüksek olan yani fazla atık üreten yakıt kullanımı DPF'in tıkanmasını hızlandırır. Araçlarımızı şehir içinde çoğunlukla devirsiz kullandığımız için dizel araçlarda DPF genellikle 100 bin kilometrede , benzinli araçların katalizörleri ise 200 bin kilometreye yaklaştıkça tıkandığı görülmektedir.
* Siyah veya Beyaz duman atmaya başlayabilir. * Aracınız çekişten düşebilir. * Yakıt sarfiyatınız artabilir.
Dizel Partikül Filtresi Tıkandığında, aracınızda basınç ve ısı dengesi bozulur. Başlıca zarar gören parçalar, turbo egr valfi, enjektörler ve sırasıyla motor aksamı zarar görür. Start Stop problemlerine varana kadar nüfus eder.
DPF için devamlı yüksek devirli kullanmana gerek yok. Haftada 1 kez yarım saat yüksek devirli kullansan zaten DPF içindeki partiküllerin hepsi kül oluyor. Bu konu çok detaylı ama özetle, -Eğer her gün 25-30 km yol yapıyorsanız DPF kendi kendine temizlenir.
Piyasada, partikül fitresini temizlemek için bir çok kimyasal bulunur. Bu kimyasallar genelde motorun yakıt deposuna koyulur.
4-Bu araçlarla (dizel partikül filtresi olan) kısa yolculuk yapmamaya çalışın, bu araçlar çalışınca en az 15-20km sürülmelidir. Aksi halde dpf çok çabuk dolar, sağlıklı bir sistemde ortalama 200km civarında "şehiriçi" sürüşte dpf rejenerasyona girer. Kısa mesafe sürüş fazla ise bu km düşer.
Aracınızı düşük viteste 3000 devirde 15-20 dk kullanarak manuel rejenarasyon işlemi yapabilirsiniz. Aracınız yüksek devir düşük viteste, yani bir başka deyişle motorunuzu bağırtarak kullandığınızda motor sıcaklığı artacak devamında egzoz ve dpf ısınacaktır. Böylece Dpf'teki kurumlar yanarak kısmi bir iyileşme olabilir.
Partikül filtresi neden dolar ? Aşırı miktarda yağ, partikül, kalitesiz yakıt nedeni ile DPF'nin tam dolması sonucu rejenerasyon işlemini işe yaramaz hale getirir. (Rejenerasyon : dizel partikül filtresinin içinde bulunan kurumun düzenli olarak yakılması işlemidir.)
Partikül İptal işlemi yapılırmı ? Partikül Filtresi ile birlikte egr sisteminide iptal etmeniz gerekiyor iptal işlemi sonrası aracınız tamamen orjinal in dışında bir çalışma gösterecek yazılım olarak orjinal yazılım kalmayacaktır.
Otobana çıkıp en az 15 dakika olacak şekilde 3 bin devir üzerinde sürmek kurum temizlemek için idealdir. Dizel araçlar çok yüksek devirde ne torkunu ne de beygirini veremez. 4-5 bin devirlere gerek yok. Ek bilgi: Araç rolantide uzun süre kaldığında çok fazla kurum birikir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri