Anavatanı Amerika olan bu besi aslında tropikal meyvelere giriyor. Ancak yenilebilen bir meyve değildir. Bunun yerine ezilip içindeki sütle beraber merhem yapılır bu da kireçlenmeye iyi gelir.
Moraceae (Dutgiller) familyasından küçük yapılı ağaç veya büyük çalı tipi gelişen bir bitkidir. Boyu ortalama 10m civarlarındadır (yetiştiği yere göre 20 metreyi bulabilir). Kışın yapraklarını döker. Meyvesi zehirli değildir ama yenmez.
Yalancı portakal yenmemeli, tüketilmemelidir. Ağrı, sızı, romatizma ve kireçlenme için bu meyve ezilip bağlanıyor. Meyvenin içi süt gibidir, kabuğuyla karıştırılırsa merhem kıvamını alır. Eklem ağrısı olan kişiler, akşam sürüp sabah kalktıklarında faydası görülür.
meyvesi zehirli değildir; ancak karpuz kabuğuna benzer tadı sayesinde kimsenin yemeyi tercih ettiği bir meyve değildir. sincap ve ineğin yediğini gözlemledim. diğer hayvanlarca yenilmediği söylenir. meyvesindeki yapışkan lateks sütü; meyvenin ezilmesi ile ortaya çıkarılarak romatizmal ağrıların tedavisinde kullanılır.
Yalancı portakal hakkında bilgi veren aktar Ali Şahindoğan, "Ağrı, sızı, romatizma ve kireçlenme için bu meyve ezilip bağlanıyor. İçi süt gibidir, kabuğuyla karıştırılırsa merhem kıvamını alır. Eklem ağrısı olan kişiler, akşam sürüp sabah kalktıklarında faydasını görürler. Bu meyve genellikle sulak bölgelerde yetişir.
İlgili 18 soru bulundu
Serin ortamlarda saklanması önerilen sıkma portakal, tatlı ve mayhoş lezzetiyle birlikte kendine özgü hoş kokusuyla sevilerek tüketilen meyveler arasında yer alıyor. C vitamini bakımından oldukça zengin bir meyve olan sıkma portakalları tek tıkla sepetinize ekleyebilirsiniz.
İsmini kokusunun portakala benzemesinden alan meyve, sadece kurutulduğu zaman çay olarak tüketilebiliyor. Onun dışında yalnızca vücuda sürülerek kullanılan meyvenin tanesi aktarlarda 5 liradan satılıyor.
Hiçbir meyvede alkol yoktur
Bildiğimiz hiçbir meyve alkollü değildir. Ancak fermante edilirse alkole dönüşürler. Meyvelerde alkolitler vardır ancak bu madde, meyve çürümeye, kokuşmaya yüz tuttuğunda ortaya çıkar. Bu bile kandaki alkol oranını yükseltmez.
Sıcak havalar ve ani, yoğun yağışlar sonucu turunçgiller olabildiğince fazla su alacaktır. Bu su olgunlaşan meyvelere yönelir ve meyveler şişerse derilerini patlatabilir. Sulama periyodu ayarlanmazsa sulama unutulur ve birden bitki su altında bırakılırsa dengesiz sulamadan dolayı meyvede çatlamalar meydana gelir.
Portakalların kabuğu ince ve parlak renkte olanları seçilmeli. Portakal alırken onları hafifçe sıkmaktan çekinmeyin. Büyüklüklerine göre ağır olan portakalların iyi çıkma olasılığı çok büyük. Kuru ve hafif gözüküyorlarsa ise yeterince sulu olmamaları muhtemel.
Halk arasında yalancı portakal ismiyle anılan bu meyve özellikle İskenderun, Adana ve Gaziantep bölgelerinde görülür. Genellikle süs olarak kullanılan yalancı portakal adeta şifa dağıtıyor.
Tam bir vitamin bombası olan portakal bağışıklığı güçlendirerek kalp sağlığını korur; kolesterol seviyesini düşürür; solunum yolu hastalıklarına, bazı kanser türlerine, romatizmalı eklem yangısına, ülsere ve böbrek taşlarına karşı da etkilidir.
Portakal asit oranı en yüksek meyvelerden biridir. Aşırı tüketildiğinde mide kramplarına ve yanmaya neden olabilir. Çok fazla portakal tüketmek mide bulantısına ve karın şişliğine yol açar. Beslenme uzmanlarına göre akşam yemeğinden hemen sonra meyve yemek sindirim sistemini olumsuz etkiler.
Sindirim sistemi ve diyabet hastalarının yanı sıra kan sulandırıcı, tansiyon, kolesterol ve parazit ilaçları kullananların özellikle portakal suyunu dikkatli tüketmesi gerekiyor. Bununla birlikte alerji riskinden dolayı bir yaş altı çocuklarda portakal ve yan ürünlerinin kullanımı önerilmiyor.
Portakal kurusu
– Vücut direncini arttırır, kan dolaşımını hızlandırır ve damar tıkanıklığını engeller. -Enfeksiyon hastalıklarına karşı bağışıklık sistemini güçlendirir. – Sindirim sitemi sağlığını korur ve başta bağırsaklar olmak üzere sindirim siteminin temizlenmesinde önemli rol oynar.
Çok fazla portakal suyu içen kişilerde taşikardi yani hızlı kalp atışı gözlenmiştir. Portakaldaki asit zamanla diş minesini aşındırarak dişlerde hasara yol açar. Yüksek oranda şeker içerdiğinden aşırı meyve tüketen kişilerde diyabet tarzı hastalıklar daha fazla görülmektedir.
C vitamini deposu olarak bilinen portakalın iltihaplarla savaşarak vücudu zinde tuttuğunu ve posasının da cildinize iyi geldiğini biliyor musunuz?
Portakalların da depolanma niteliği ve soğuğa dayanıklılığı çeşide, yetişme örense ve hatta yıllara göre değişir. Fakat en emniyetli depolama sıcaklığı 6/8 °C'dir. Bağıl nem %85-90 olmalıdır. Bu koşullarda depolama süresi 5 ay kadardır.
Turunç kabuğundaki acılık naringin ve neohesperidin gibi flavonoidlerden kaynaklanmaktadır. Acılık giderme işlemi genellikle kabukların haşlanmasını takiben, birkaç gün suda bekletilmesiyle gerçekleştirilmektedir.
Alkol ise kimyasal bir maddedir ve sorunuzda da belirttiğiniz gibi muz, portakal, erik, şeftali gibi meyvelerde ve bal, ekmek, yoğurt gibi yiyeceklerde de bulunur. Sayılan bu yiyeceklerin hepsi de helaldir. Çünkü bunlar yenildiğinde kişiyi sarhoş etmez.
Örneğin muz; bir kilo muzda tam tamına 6 gram saf alkol varmış meğer. Doğal meyve sularının litresinde 3 gram, hatta üzüm suyunda 10 gram alkol varmış.
Son derece sulu olan marula meyveleri,eğer bekletilirse aynı zamanda % 17 alkol içerir. Bu bunaltıcı mevsimde birçok hayvan hem yakıcı güneşden korunmak ve hem de karınlarını doyurmak için bu ağacın altında toplanır. Beklemiş fermente olmuş meyveleri aşırı yemek, sarhoşluğa neden olabilir.
İçindeki süt ile beraber kıvama gelen yalancı portakal meyvesi yorgunluğa, strese ve çeşitli sebeplerden oluşan eklem ağrılarına iyi geliyor. Bu meyvenin içerisinde meyvelerin bileşiğinde alkalitler, glikozitler, şekerler, asitler, katranlı maddeler, morin ve rutin flamonitleri ve C vitamini bulunur.
YALANCI PORTAKAL YENİR Mİ? Bilimsel adı Maclura pomifera olan yalancı portakal, yenilerek tüketilmeyen ancak kurutularak çayı tüketilen ya da merhemi yapılabilen bir meyvedir. Fakat ülkemizde daha çok süs bitkisi olarak değerlendirilir.
Tıbbi bitki, Boya bitkisi, Haşerat kovucu, Asgari endişe (LC), Neofit bitki. 8 ila 15 metre büyüyebilir. Kökleri kalın, etli ve parlak turuncu kabuk ile kaplıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri