Partikül Filtresi Temizlemenin Faydaları Karbon temizleme işlemi düzenli olarak yapıldığında motorun ömrü uzar. (40.000 km'de bir yapılması tavsiye edilir.) Yakıt tüketimi azalır. Çevreye salınan zararlı egzoz gazları azalır.
TEKLEME TİTREME , YANMAMIŞ EGZOZ KOKUSU, GİBİ PROBLEMLER YAŞAYABİLECEKSİNİZ. Partikül filtresinin araçlardan sökülmesi renksiz, kokusuz ve tadı olmayan bir gaz olan karbon monoksit (CO) gazının atmosfere yayılmasına ve insan sağlığına son derece önemli ölçüde zarar verilmesine neden oluyor.
Motor gücünün azalmasına, Motor torkunun önemli düzeyde azalmasına, Aracınızın torkunun bozulmasına veya ömrünün azalmasına, Konvertörün ömrünün kısalmasına.
Temizlenmemesi halinde aracın zaman içerisinde daha fazla arızalanmasına neden olmaktadır. Tıkanıklık sebeplerini iyi bir şekilde bilmeniz ve düzenli olarak partikül filtre temizleme işlemi ile temizlemeniz önemlidir. Bakım işlemleri ve temizlemeler araçlar için her zaman büyük önem taşımaktadır.
Araçlarda yer alan ve çevre kirliliğini engelleyen egzoz gazını yani dumanını tutan partikül nesnesinin elbette ki temizlenmesi gerekmektedir. Var olan otomobil sistemi tarafından partikülün temizlenmesi için motora sıvı kimyasal madde gönderilir.
İlgili 28 soru bulundu
Burada dikkat edilmesi gereken nokta yüksek hız değil, yüksek motor devrinde araç kullanılmalıdır, yani 3000 devirin üzerinde, düşük viteste 3.-4. Vites ve yaklaşık 50 km/h hızla araç kullanılmalıdır. Yüksek hızlara çıkılırsa temizleme işlemi yapılmaz.
Dizel Partikül Filtresi Temizlenmezse Ne Olur? DPF temizlenmezse motor performansı düşer ve yakıt tüketimi artar. Çünkü temizlenmeyen DPF zaman içerisinde tıkanır. Bu da hem sürüş kalitesini hem de araç performansını olumsuz yönde etkiler.
TUNAP partikül filtre temizleme ücreti 500 ile 1.000 TL arasında, araç ve servis hizmetine göre değişiklik göstermektedir. Çoğu durumda 3.000 TL ve daha fazla bir miktarı tasarruf edebilirsiniz. TUNAP partikül filtre temizleme sıcaklık sensörü sökülerek uygulanır. Tıkalı partikül filtre özel bir sondayla temizlenir.
Yüksek Isıyla Kendi Kendine Temizleme
Araçtan araca farklılık göstermekle birlikte, ortalama 2000 - 2500 devir aralığında yaklaşık yarım saat çalışması durumunda gerekli sıcaklık seviyesine ulaşılabilmektedir.
Normal sürüş şartlarında 250 bin kilometrelik kullanım ömrüne sahip dizel partikül filtresi ya da kısa adıyla DPF, otomobilin üretimi sırasında egzoz sistemi içerisine yerleştiriliyor.
Partikül Filtresi Arıza Belirtileri Nelerdir? *Dizel partikül filtresi tıkandığında dolduğunda, gösterge panelinde motor arıza lambası veya egzoz arıza lambası (partikül filtresi arıza lambası) yanar. *Partikül filtresi dolu tıkanmışsa, aracın çekişi düşer, yakıt sarfiyatı artar, egzoz kokusu duyulabilir.
Soru ile ilgili yanıtı sitemizde sizlerle paylaştık. DPF İptali kesinlikle araçlarınıza zarar vermez. Hava kirliliği adına yapılmış olan bu uygulama hava daha az kirlensin diye yapılmış olan bir sistemdir.
Filtre tıkalı kullanımda motora zarar verir. Tıkalı dizel partikül filtresi havayı ve çevreyi kirletir. Bu nedenle araçta Partikül Filtresi (DPF) arızası belirdiğinde temizliğinin yapılması önemlidir.
Dizel partikül filtresi içerisinde sürekli olarak biriken partiküllerin tıkanıklığa neden olmaması için temizlenmesi gereklidir.
Dizel araç sahiplerinin sık sık aklını kurcalayan “Partikül filtresi yakıtı etkiler mi?” sorusuna verilebilecek tek bir yanıt bulunuyor: Rejenerasyon işlemi sırasında yakıt sarfiyatında anlık %5 civarında artış oluyor.
Aslında partikül filtrelerin kendini temizleme özelliği bulunmaktadır. Pasif rejenerasyon veya uygunsa Aktif DPF rejenerasyonu, sağlıklı bir dizel motor çalışma döngüsünün bir parçası olarak gerçekleşecektir.
Dizel Partikül Filtresi Tıkandığında, aracınızda basınç ve ısı dengesi bozulur. Başlıca zarar gören parçalar, turbo egr valfi, enjektörler ve sırasıyla motor aksamı zarar görür. Start Stop problemlerine varana kadar nüfus eder.
Adından da anlaşılacağı üzere, partikül filtresi zamanla dolar ve tıkanır. Filtrenin tıkanması sonucu motor performansı düşer, motor devrini zamanında almaması, çevreyi kirleten emisyon değerleri ve yakıt tüketimi gibi durumlara sebep olur. Bu belirtiler DPF'nin arızalı olduğunu göstermektedir.
Aracınızın rejenerasyon anında ürettiği normalin üzerindeki ısı, motorun çeşitli bölümlerine uzun süre maruz kalırsa hasar verir. Hasar gören parçalar DPF'nin iptal edilmesinin ardından aracın dizel partikül filtresinden yayılan ısılara maruz kalmayacağı için ömürleri uzamış olur.
Çıkış gaz basıncının giriş gaz basıncından düşük olması durumunda partikül filtresini temizlemek için sistem tarafından motora sıvı kimyasal gönderilir. Gönderilen sıvı motordaki yakıtla birlikte yanarak motor sıcaklığını hızla yükselterek partikülleri temizler.
Piyasada, partikül fitresini temizlemek için bir çok kimyasal bulunur. Bu kimyasallar genelde motorun yakıt deposuna koyulur.
DİZEL PARTİKÜL TEMİZLEYİCİ 400 ml. Dizel partikül filtrelerindeki karbon ve kül kalıntılarının giderilmesi için temizlik maddesi. Partikül filtrelerinde biriken karbon kalıntılarını çözer ve temizler. Dizel partikül filtresini sökmeye gerek kalmadan temizlik sağlar.
Partikül Filtresi Arıza Belirtileri Nelerdir? *Dizel partikül filtresi tıkandığında dolduğunda, gösterge panelinde motor arıza lambası veya egzoz arıza lambası (partikül filtresi arıza lambası) yanar. *Partikül filtresi dolu tıkanmışsa, aracın çekişi düşer, yakıt sarfiyatı artar, egzoz kokusu duyulabilir.
* Siyah veya Beyaz duman atmaya başlayabilir. * Aracınız çekişten düşebilir. * Yakıt sarfiyatınız artabilir.
Dizel partikül filtresinde biriken partikül miktarı (binek araçlarda) yaklaşık 40 gramı geçerse, gösterge panelinde motor arıza lambası veya varsa özel olarak dizel partikül filtresi ikaz ışığı yanar. Eğer doluluk oranı eşik değeri aşarsa örneğin 45 – 50 gramı geçerse STOP ışığı yanar. Araç servise götürülmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri