Paşa, Osmanlı Devleti zamanında yüksek sivil memurlara ve albaydan üstün rütbede bulunan askerlere verilen unvan.
Askeriyede generallere paşa denir.
1. Paşa İsminin Anlamı: Paşa, Osmanlı İmparatorluğu'nda kullanılan bir unvan olup, yüksek rütbeli askeri ve sivil görevlilere verilen bir sanı ifade eder. Günümüzde ise isim olarak kullanıldığında liderlik, otorite ve saygınlık gibi özelliklerle ilişkilendirilir.
paşa - Nişanyan Sözlük. Farsça pādişāh پادشاه “hükümdar” sözcüğünden evrilmiştir. Daha fazla bilgi için padişah maddesine bakınız. 13. yy'da Batı Türk dillerinde türeyen unvan, kısa süre sonra "soylu kişi" anlamında yerleşmiştir.
Osmanlı Türkçesi Sözlüğü'nde “paşalık” sözü “1. Paşa unvanı, paşaya verilen rütbe. 2. Bir paşanın yönetimi altında bulunan memleket” olarak belirtilmiştir.
İlgili 36 soru bulundu
Paşalık unvanı mirliva rütbesinden itibaren kazanılırdı. Mirliva kelimesi mir (Osmanlıca: مير, kuman) ile liva (Osmanlıca: لوا, tugay) kelimelerinin birleşmesi sonucu oluşturulmuştur.
Pakalın'ın Sicill-i Osmanî Zeyli'ndeki 1246 kişilik devlet adamları/görev- leri arasında 340 paşa bulunmaktadır. Bunların aralarında sayısı pek az ise de, 7 Jean Deny, “Paşa,” İslâm Ansiklopedisi, C. IX, s. 526-529.
Osmanlı'da paşa olmak için hafız olmak şart değil. Osmanlı'daki paşaların %1'i bile hafız değildir.
Paşm kelimesi, Farsça kökenli olup “ince teller” veya “iplikler” anlamına gelir.
Osmanlı Devleti'nin gayri-Müslim tebaasının çocuk ve gençlerini toplayarak, Türkleştirme ve Müslümanlaştırma süreci ile nitelikli bir eğitim vererek ve eğitimleri esnasında çeşitli vazifeler ile idari görevlerde veya yeniçeri ordusunda hizmet etmeye hazır hâle getirdiği sistemin adıdır.
1934 Tarihli Efendi,Bey,Paşa Gibi Lâkap ve Unvanların Kaldırılmasına Dair Kanuna göre”Ağa,Hacı,Hafız,Hoca,Molla,Efendi,Bey,Beyefendi,Paşa,Hanım ve Hanımefendi”diye hitap etmek yasaktır. Ülkemizde Bu yasağı çiğnemeyen bir Allah'ın kulu bile yoktur.
Madde 1 – Ağa, Hacı, Hafız, Hoca, Molla, Efendi, Bey, Beyefendi, Paşa, Hanım, Hanımefendi ve Hazretleri gibi lakap ve unvanlar kaldırılmıştır. Erkek ve kadın vatandaşlar, kanunun karşısında ve resmi belgelerde yalnız adlariyle anılırlar.
Kimi kaynaklara göre Alâeddin Bey, vezirlik sisteminin kurulmasına rol oynamış bir kişidir ve Osmanlı'nın ilk veziridir; ayrıca "paşa" unvanını kullanan ilk hanedan mensubudur.
Ferîk ya da Ferîk-i sânî (Osmanlıca: فریق ثانی veya kısaca Osmanlıca: فریق), Osmanlı Devleti'nin son dönemi ve Cumhuriyet'in ilk yıllarında kullanılan mirliva ile ferîk-i evvel rütbeleri arasında olan ve günümüz rütbelerinden korgeneral rütbesine eşit askerî rütbe.
Kaymakam (Osmanlıca: قائم مقام), Osmanlı Devleti'nin son dönemi ve Cumhuriyet'in ilk yıllarında kullanılan miralay ile binbaşı rütbeleri arasında olan ve günümüz rütbelerinden yarbaya denk bir askerî rütbedir.
Pişmaniye (Osmanlıca:Peşmîne) veya diğer adlarıyla pişmani, helvâ-yı kettân, peşîmânî helvâ, tel helva, çekme helva, tel tel, tepme helva, keten helva; Anadolu'da beyaz şeker, buğday unu, tereyağı, bitkisel margarin ile yapılan geleneksel bir tatlı türüdür.
Farsça, ülkemizde edebiyat, tarih, kültür gibi birçok alanda öğrenimine ilgi gösterilen kaynak diller arasındadır. Farsçanın hâkim olduğu coğrafyalar ile siyasi, tarihi, kültürel, ekonomik ilişkilerin önemi, bu dili öğrenmeyi önemli hale getirir.
Ancak Tacikistan'da Kiril alfabesi kullanılır. Nasılsın? hālet četore?
Farsça ya da Persçe (Farsça: فارسی; Fârsi, پارسی , Pârsi veya زبان فارسی; zabân-e Fârsi), Hint-Avrupa dillerinin İran dilleri koluna ait bir batı İran dilidir.
Evet, bir son temsilci. Ve son Osmanlı paşası! İşte bu, 'Son Osmanlı Paşası' benim...” Halil Kut Paşa I. Dünya Savaşı'nda Çanakkale Savaşı ile beraber Britanya İmparatorluğu'nun yaşadığı en büyük hezimet olan Kutü'l-Amare Savaşı; Osmanlı-Türk askerî tarihi içinde çok önemli bir yere sahiptir.
Paşa, Osmanlı Devleti zamanında yüksek sivil memurlara ve albaydan üstün rütbede bulunan askerlere verilen unvan. Bunun yanında Osmanlı himayesindeki Mısır baş yöneticilerine de paşa unvanı verilmiştir.
Sıbyan mektebi
Sıbyan(çocuklar) mektebi Osmanlı'da ilköğretim kurumuydu. Dâru't‐ta'lim, Dâru'l‐'ilm, Muallimhâne, Mekteb, Mektephâne, Mahalle Mektebi, Taş Mekteb, Mekteb‐i ibtidaiye ve Sıbyan Mektebi adlarıyla da bilinir.
I. Ahmed (Osmanlı Türkçesi: احمد اول, Ahmed-i evvel, Divan Edebiyatı'ndaki mahlasıyla Bahtî; 18 Nisan 1590, Manisa – 22 Kasım 1617, İstanbul), 14. Osmanlı padişahı ve 93. İslâm halifesidir.
IV. Murad Osmanlı sultanları arasında fiziksel kuvvetiyle ünlüdür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri