Ortalama 1 yemek kaşığı kadar kuruttuğumuz mayayı azıcık suyla ıslatıyoruz. Böyle biraz yumuşadıktan sonra levan yapıyoruz. Yani 50 gr su ve 50 gr un koyarak mayamızı bekletiyoruz ve ortalama 8 -9 saate aktifleşmiş yüzen bir hal alıyor. (bu yöntemi mayanızı garantiye almak için de kullanabilirsiniz.
Kaliteli ve organik unla besleme yapmalısınız. Evinizin sıcak bir köşesinde ve cam bir kavanozda beklettiğiniz ekşi maya 10 günlük bir bekleyişin ardından kullanıma hazır hale gelir. Bu süre sonunda cam kavanozun içindeki mayanızı buzdolabına alabilirsiniz.
Bozuk ekşi mayalar yemek içerisine kullanılmaması gerekiyor. İnsan sağlığı için oldukça önemli olması nedeniyle, bozuk ürünlerin kullanılmaması gerekir. Bozuk ekşi mayada, kırmızı ve pembe renkte küflenmeler görülür. Hamur içerisinde kırmızı ve pembe renkler görülüyorsa, ekşi mayanın bozulduğunu işaret eder.
5.Ekşi mayanın hazır olduğunu anlamak için en basit yöntem, su testidir. Oda sıcaklığındaki bir kase suyun içine iki çorba kaşığı ekşi maya bıraktığınızda, maya suyun yüzünde kalıyorsa artık kullanım için hazırdır.
Kısa sürede etkisini gösteren kuru mayanın hamura eklenilmeden önce mutlaka su yardımı ile çözdürülmesi gerek. Ancak mayanın bozulmaması için suyunuzun ılık olmasına dikkat etmelisiniz. Böylelikle maya aktif hale geçerek hamurunuzu kabartmaya hazırlanmış olur.
İlgili 33 soru bulundu
Ortalama 1 yemek kaşığı kadar kuruttuğumuz mayayı azıcık suyla ıslatıyoruz. Böyle biraz yumuşadıktan sonra levan yapıyoruz. Yani 50 gr su ve 50 gr un koyarak mayamızı bekletiyoruz ve ortalama 8 -9 saate aktifleşmiş yüzen bir hal alıyor. (bu yöntemi mayanızı garantiye almak için de kullanabilirsiniz.
Maya uyandırma, kuru haldeki bira mayasının içine su çekip aktif hale gelmesini sağlama işlemidir. Bunun için uyandırılacak her bir paket maya için 1 su bardağı (200 ml) su kaynatın ve mikroptan arındırılmış ağzı kapalı bir kapta bu suyu soğutun.
Mayanın daha aktif hale gelmek için ihtiyacı olan glikoz şekerin içerisinde mevcut. İçine tuz koyduğunuz ve diğer sıvı malzemeleri gereken sıcaklıkta içine ilave etmediğiniz takdirde mayanızın yine yapısı bozulur ve hamurunuz kabarmaz.
Ekşi Mayalı Ekmek Nedir? Buğday tanesinde bulunan glüten ile birleşerek kabarmayı sağlayan ekşi maya, uygun nem ve sıcaklıklarda şeker ile birleşir ve karbondioksit gazı ve alkol oluştur. Un ve su ile birleştiğinde glütenin elastik yapısı içine sıkışan gaz kabarcıkları şişerek süngerimsi bir yapı oluşturur.
Ekşi mayayı, evin sıcak bir köşesinde bekletin. Cam bir kavanozun içinde saklayın. Yaklaşık 10 günlük bir maratonun sonunda mayanız kullanıma hazır hale gelecektir. Yine cam kavanozun içinde, ağzı kapalı bir biçimde dolaba kaldırabilirsiniz.
En az 8-9 saat beklemesi gerekiyor. Ekmeği sabah yapacaksanız gece 24:00 gibi bu işlemi yapın ki maya sabaha hazır olsun.
Ağzı sıkıca kapalı bir kaba koyup 1 saat oda sıcaklığında beklettikten sonra buzdolabına koyalım. Bu şekilde ana ekşi mayanız 3 aya kadar buzdolabında dayanabilir. Yazlığa, tatile, seyahate giderken mayanızı güvenli saklamak için harika bir yöntemdir.
Ekşi maya yaparken sulandı vb. Ekşi maya üzerinde su biriktiyse bozuldu zannedip, çöpe atan çok fazla insan var. Bu durumda mayanızı atmayın. Sizden sadece kendisinin yeniden beslenmesini / tazelenmesini istiyor.
41-46 Santigrat Derece: Aktif Kuru Maya için en ideal Sıcaklıktır. 52-54 Santigrat Derece: İnstant Maya için en ideal Sıcaklıktır. 59 Santigrat Derece ve Üstü: Maya ölür. Genel ölçü olarak 1 TBSP Yaş Maya= 1.1/2 tsp Aktif Maya = 1.1/8 tsp İnstant Maya kullanılabilir.
1 kg una yazın 150 gr, kışın 200 gr ekşi hamur girdiğine göre; kış ayını baz alırsak 200 gr ekşi hamura ihtiyacımız var.
Ekşi mayayı kapaklı cam kavanozda buzdolabında saklamak mayanızın fermantasyonunu yavaşlatacaktır. Bu sebeple aşırı sık ekşi mayanızı kullanmıyorsanız buzdolabında saklamak en mantıklısıdır. Buzdolabında saklanan ekşi maya 3-4 günde bir beslenebilir.
Hamuru katlama işlemine 2 saat dinlendirip, tuzunu verdikten sonra yarım saat daha dinlendirip geçiyoruz. Bundan sonra 5 saatimiz var. ilk 2 saatte her yarım saate bir, geri kalan 3 saate saat başı katlama işlemi yapacağız ve toplamda 7 katlama ile bitirip ikinci mayalanma sürecine geçeceğiz.
KANSIZLIĞA İYİ GELİYOR
“Ekşi maya ekmeği diğer ekmeklerden daha yüksek düzeyde folat ve antioksidan içerir. Daha düşük fitat seviyeleri vücudunuzun besinleri daha iyi emmesini sağlar. Ayrıca kansızlığa iyi gelmekte olup en kolay sindirilebilen ekmekler arasındadır.”
Hamurlar boyutlarına göre ve oda sıcaklığına göre ortalama 40 dakika - 1 saat arasında mayalanır.
Özetle; ekşi mayayı suya bıraktığınızda yüzmesi demek ekşi mayanızın hazır olduğu anlamına gelir, doğrudur. Ama yüzmeyen bir ekşi mayaya olmadı demek yanlıştır. Mayanızda su oranı yüksekse yani daha akışkan bir kıvamdaysa mayanız yüzmeyebilir, çok büyük parçalar halinde atıldığında da yüzmeyebilir.
Yaş maya bozulmaya uygun bir besin olduğu için tarihi geçtiğinde kesinlikle kullanılmamalı. Yaş maya alırken paketinde herhangi bir açıklık fark ederseniz o ürünü almamalısınız. Yaş mayayı buzlukta saklamak için delik olmayan ve hava geçirmeyen bir poşete koyarsanız daha sağlıklı olacaktır.
Bazı ekmekçiler büyük makinalarda yoğurma yaparken hiç sulandırmadan hamura ekleyebiliyor. Kuru mayayı ise ılık su içine ekledikten sonra genellikle az bir miktar şeker ilave ettikten sonra karıştırarak eritiyor ve aktive olması için 10 dakika kadar bekliyorsunuz.
Mayaların Çalışma Prensibi
Mayalar, şekeri bünyelerinde sindirirler. Tıpkı diğer canlılarda olduğu gibi besini sindirip enerjiye dönüştürdükten sonra atık madde ortaya çıkar. Bunlar etil alkol ve karbondioksit gazıdır. Açığa çıkan karbondioksit gazı hamur içerisinde hapsolur ve hamurun kabarmasını sağlar.
Üretilmiş mayalar usulüne uygun olarak aktifleştirilerek şıra veya mayşeye katılarak fermantasyon başlatılmalıdır. Mayanın aktivitesi; İyi ortam koşullarında maya 12 saat sonra aktif olmaya başlar ve bu sesli dönemde en tepe noktaya 6-8 gün sonra ulaşır daha sonra 4-6 gün içerisinde de sessiz fermantasyona geçer.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri